Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 29 sep 2016 - Anul XXI, nr. 228 (6341)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Soluţie

Comisarul-şef Cristian Macsim, fost şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Suceava, absolvit de orice acuzaţie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Lovitură grea pentru structura locală Suceava a Direcţiei Naţionale Anticorupţie ai cărei procurori au decis după aproape doi ani de cercetări să claseze dosarul în ceea ce-l priveşte pe comisarul-şef Cristian Macsim, fost şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI) Suceava. Practic, cea mai grea lovitură este pentru procurorul-şef de la acea vreme de la DNA Suceava, Mihaela Mihai, care a decis în decembrie 2014 să înceapă urmărirea penală împotriva lui Macsim. În plus, după percheziţiile care au avut loc la locuinţa şefului de atunci al SIPI Suceava, s-a luat şi măsura reţinerii acestuia pentru o perioadă de 24 de ore. Numai că, surpriză, două instanţe de judecată, Tribunalul şi Curtea de Apel Suceava, au respins propunerea de arestare preventivă şi l-au lăsat în libertate pe Cristian Macsim fără nici o altă interdicţie.

După un an şi 10 luni de anchetă, procurorul care a preluat dosarul de la fostul procuror-şef, aflat acum în concediu maternal, a constatat fie că faptele nu există, fie că nu există probe care să-l incrimineze pe Cristian Macsim.

„Clasarea cauzei privind săvârşirea de către inculpatul Macsim Cristian a patru infracţiuni de abuz în serviciu şi două infracţiuni de favorizarea făptuitorului”, este rezumatul sec al unui dosar care a scârţâit din toate încheieturile încă de la început.

Urmarea acestei decizii este repunerea în drepturi a comisarului-şef Cristian Macsim. După ce Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă va lua act de soluţia de clasare dispusă de procurorii DNA, Cristian Macsim urmează să fie repus în funcţia de şef al SIPI Suceava, iar ulterior, ca efect al legii, va primi şi toate drepturile băneşti de care a fost privat în acest interval.

 

Grigore Florinel Todiruţ are dosar penal pentru mărturie mincinoasă

Unul din artizanii dosarului în care comisarul-şef Cristian Macsim a primit clasare pentru acuzaţiile aduse este chiar un fost subaltern de la acea vreme. Este vorba de Grigore Florinel Todiruţ, care a trimis o sesizare cu date false despre aşa-zisa activitate infracţională a lui Macsim. Acesta are deja înregistrat la Parchetul de pe lângă Miercurea Ciuc un dosar penal pentru comiterea infracţiunii de mărturie mincinoasă. Cel mai probabil, rezoluţia de clasare dată ieri de DNA Suceava va ajunge şi pe masa procurorilor de la Miercurea Ciuc, iar în baza probelor din dosar aceştia vor trebui să ia o decizie: îl trimit în judecată pe Florinel Todiruţ sau consideră că acesta nu a comis vreo infracţiune.

Implicarea lui Todiruţ, nimeni altul decât fratele fostului şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Suceava, comisarul-şef Ioan Nicuşor Todiruţ, a fost evidentă din documentele existente la un dosar înregistrat pe rolul Judecătoriei Rădăuţi.

Este vorba chiar de dosarul în care s-ar fi fabricat probe de către poliţiştii acuzaţi, Marius Ciotău, Ilie Pârghie şi Constantin Checheriţă, dosarîn care un procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi a dispus trimiterea în judecată, în septembrie 2014, a trei indivizi acuzaţi de peste 20 de furturi, dar şi de infracţiuni de tăinuire: Ovidiu Adrian Cîrstean - 29 de ani, George Romică Ungurean - 31 de ani, ambii din Vicovu de Jos, şi Gheorghe Ion Ciotău - 41 de ani, din Costişa - Frătăuţii Noi (acesta acuzat de tăinuire). Ultimii doi, Ungurean şi, în special, Ciotău (nu are nici o legătură de rudenie cu poliţistul Ciotău implicat şi el în acest dosar, fiind doar o coincidenţă de nume), sunt sau erau informatori ai unui anume „Florin”, ofiţer SIPI. „Florin” este nimeni altul decât Grigore Florinel Todiruţ.

 

Cum îi învăţa Florinel Todiruţ pe informatorii săi să fabrice probe false

Într-un pasaj din rechizitoriul întocmit de procurorul de caz din Rădăuţi se prezintă un cu totul alt scenariu decât cel al procurorilor DNA.

Procurorul susţinea că în timpul interceptărilor demarate în acel dosar în care era investigată o grupare de hoţi (peste 40 de furturi erau conexate) a descoperit că doi dintre suspecţi, Ungurean şi Ciotău, acesta din urmă trimis în judecată şi în 2013, într-un alt dosar, îi dau informaţii false unui ofiţer SIPI despre poliţiştii de la Secţia Gălăneşti, intenţia aşa-zişilor informatori fiind aceea de a se răzbuna pe oamenii legii.

Mai mult, arată procurorul de caz, relaţia dintre informatori şi ofiţerul SIPI a depăşit limitele normale, acesta din urmă învăţându-i chiar cum să “fabrice informaţii ce pot conduce la deschiderea de dosare penale împotriva organelor de poliţie judiciară”.

La vremea respectivă (iulie 2014), Parchetul Rădăuţi a trimis o sesizare la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, în care a relatat toate neregulile constatate în privinţa informaţiilor furnizate de suspecţi ofiţerului SIPI şi a atitudinii dubioase a acestuia.

Din informaţiile noastre, unul dintre poliţişti s-ar fi dus şi la Direcţia Generală Anticorupţie (DGA) Suceava şi ar fi povestit toate acele nereguli în care era implicat ofiţerul SIPI (acel „Florin”).

Între timp, în ancheta privind numărul mare de furturi din zona de competenţă a Secţiei Gălăneşti s-au implicat şi lucrători ai Serviciului de Investigaţii Criminale, iar tot în vara anului 2014 au avut loc mai multe percheziţii, iar cei trei suspecţi, Cîrstean, Ungurean şi Ciotău, au fost arestaţi preventiv.

 

Percheziţii acasă la poliţişti, după denunţurile făcute de suspecţii încătuşaţi

Bomba însă a explodat în decembrie 2014, când poliţiştii Secţiei Gălăneşti au fost chemaţi la audieri la DNA, prima oară ca martori, iar apoi s-au trezit acasă cu mascaţii şi aduşi în faţa procurorilor anticorupţie, fiind acuzaţi de comiterea mai multor infracţiuni. În cadrul aceleiaşi acţiuni din 22 decembrie a fost percheziţionată şi locuinţa comisarului-şef Cristian Macsim, acesta fiind dus la rândul său la DNA pentru audieri.

Toate astea, în baza unor denunţuri făcute de informatorii ofiţerului din structurile de informaţii, nimeni alţii decât cei acuzaţi de un şir întreg de infracţiuni, şi cu implicarea acelui „Florin” de la SIPI.

Vorbim de acuzaţii de cercetare abuzivă, de genul unui inculpat într-un dosar de furt care reclamă că a fost bătut de un poliţist după un an şi jumătate, şi căruia anchetatorii i-ar fi dat crezare fără nici măcar o probă, de declaraţia unui alt inculpat, acuzat tot de spargeri de locuinţe, care pentru a justifica cum s-au găsit acasă la el ţigări de contrabandă le-a spus celor de la DNA că i-au fost oferite drept mită de poliţişti, după ce i-a prins pe aceştia în flagrant în timp ce făceau contrabandă, şi multe alte aşa-zise denunţuri, cel puţin dubioase, pentru început.

Curios este faptul că procurorii au luat de bune toate acele declaraţii şi, coroborat şi cu mărturisirile ofiţerului SIPI implicat în tabăra acuzării, au întocmit un dosar care după aproape doi ani s-a dovedit lamentabil.

 

Dosarul poliţiştilor de la Gălăneşti, aproape de finalizare la Parchetul Curţii de Apel Suceava

Dacă pentru comisarul-şef Cristian Macsim calvarul a luat sfârşit, colegii săi de suferinţă aşteaptă şi ei de la o zi la alta o soluţie similară. Este vorba de trei poliţişti de la Sediul Poliţiei Rurale Gălăneşti, comisarul Marius Ciotău, agentul-şef Ilie Pârghie şi agentul Constantin Checheriţă. În cazul celor trei, dosarul a fost disjuns din cel constituit iniţial de DNA Suceava şi partea care îi privea pe poliţiştii de la Gălăneşti a fost trimisă la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava. O soluţie în acest dosar se va da în cel mai scurt timp.

 

Conducerea SIPI Suceava este asigurată momentan de comisarul-şef Florin Constantin Timu

După punerea la dispoziţie a comisarului-şef Cristian Macsim în decembrie 2014, conducerea SIPI Suceava a fost asigurată de Cristian Moisuc. Acesta a condus instituţia până acum câteva săptămâni, când s-a pensionat. Potrivit unui comunicat al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă, la conducerea instituţiei a fost delegat comisarul-şef Florin Constantin Timu. În acest moment, Timu „asigură continuitatea actului managerial și gestionarea activității specifice la nivelul Serviciului de Informații și Protecție Internă Suceava, în baza reglementărilor legale în vigoare privind activitatea de management resurse umane la nivelul MAI”. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Comisarul-şef Cristian Macsim, fost şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Suceava, absolvit de orice acuzaţie.
 Vizualizări articol: 7312 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Comisarul-şef Cristian Macsim, fost şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Suceava, absolvit de orice acuzaţie3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
(29 sep 2016, 15:08:37
Cine plateste pentru distrugerea carierei acestui ofiter ? Stati sa vedeti ca urmeaza intregul lot Galanesti de politisti retinuti pentru fapte imaginare.Cu ce se ocupa CSM-ul in aceasta tara ?Cu ce se ocupa inspectia judiciara care ar trebui sa curme amatorismul existent in DNA Suceava care exista doar pentru indicatori (bete)si comunicate de presa pompoase .Cand se va termina aceasta mizerie care nu a facut altceva decat sa distruga destinele unor oameni ?Raspunzatori sunt si cei care acorda asa-zisul sprijin informativ doar pentru a abate atentia de la unii dintre ei care sunt implicati cu toata fiinta in acte de crima organizata de neimaginat.Ar fi bine totusi sa-si intrebe mentorul lor cum e cu cazarea la Gherla,ca si el se credea stapanul judetului si nu se stie ce aduce ziua de maine...
2.   Roadele incompetentei trimis de
( 1 oct 2016, 13:49:11
Încep să se vadă rezultatele muncii unui magistrat (Mihaela Mihai Popa) care n-are nici o traba cu profesia pe care o practica.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei