Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 28 sep 2016 - Anul XXI, nr. 227 (6340)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Efecte anchetă

A câştigat alegerile, dar stă acasă pentru că nu are voie să intre în primărie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ciudăţeniile legislaţiei româneşti sunt greu de definit şi de explicat oamenilor. Aşa se întâmplă şi la Şcheia, un caz aparte apărut chiar înainte de alegerile locale din luna iunie.

Cu doar câteva zile înaintea scrutinului, primarul Vasile Andriciuc a fost dus la audieri la sediul structurii centrale a DNA, iar după audieri procurorii au decis să-l plaseze sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile. La scurt timp, pe 5 iunie, oamenii din comuna Şcheia au decis să-i acorde un nou mandat de primar, al patrulea, lui Vasile Andriciuc.

Pentru că se afla sub control judiciar şi avea interdicţia de a lua legătura cu martorii şi cu ceilalţi inculpaţi din dosar, Vasile Andriciuc a depus jurământul de credinţă de faţă cu un poliţist, iar Prefectura Suceava l-a suspendat ulterior până la finalizarea cercetărilor de către DNA.

Interdicţiile i-au fost prelungite succesiv, ultima dată acum câteva zile, astfel încât ne aflăm în faţa unei anomalii tipic româneşti: un primar ales democratic stă acasă pentru că are interdicţia de a intra în sediul primăriei.

În tot acest interval, de aproape patru luni, de la alegerile locale şi până în prezent, frâiele administraţiei locale din Şcheia au fost în mâinile viceprimarului Ilie Cojoc.

Interesant este că potrivit Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001, un primar poate fi demis doar în cazul în care timp de şase luni într-un an de zile nu şi-a putut exercita funcţia. Numai că legea nu spune nimic despre cazuri de acest gen, când primarului i se interzice să-şi exercite atribuţiile de către un parchet sau o instanţă, astfel încât articolul de lege referitor la cele şase luni nu poate fi aplicat.

Situaţia nu este singulară. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi la Rădăuţi, cu primarul suspendat Aurel Olărean, care a stat în arest preventiv luni bune, dar şi la Udeşti, unde primarul Săvel Botezatu a fost arestat, iar mai apoi revocat din funcţie în baza unei decizii discutabile din partea Prefecturii Suceava.

 

Pentru ce sunt cercetaţi Andriciuc şi celelalte două persoane din dosar

În afara lui Vasile Andriciuc, procurorii DNA i-au mai plasat sub control judiciar pe secretara comunei Şcheia, Luminiţa Rîşca, care de asemenea nu-şi poate exercita meseria. A treia persoană cercetată în acest dosar şi împotriva căreia s-a luat măsura controlului judiciar este ofiţerul Constantin Cucerca, de la Poliţia Municipiului Suceava, care ar fi ajutat la tergiversarea unor dosare pe care le avea în lucru şi care priveau plângerile legate de activitatea primarului şi a secretarei comunei Şcheia.

Vasile Andriciuc este cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de  luare de mită (două fapte), trafic de influenţă, abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite şi fals intelectual (două fapte). Secretara Luminiţa Rîşca este acuzată de luare de mită, două infracţiuni de fals intelectual, complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite, complicitate la infracţiunea de luare de mită, respectiv dare de mită.

În ceea ce-l priveşte pe Constantin Cucerca, procurorii DNA îl cercetează pentru comiterea infracţiunilor de luare de mită şi trafic de influenţă.

 

Terenurile şi imaşurile din Şcheia, motivul anchetei DNA

Potrivit procurorilor DNA, în primăvara şi toamna anului 2013, Vasile Andriciuc ar fi pretins şi primit de la denunţător, prin intermediar, în două tranşe, suma totală de 4.000 de lei, pentru a-şi exercita influenţa pe lângă consilierii locali, în vederea adoptări unei hotărâri de către Consiliul Local al comunei Șcheia, prin care s-a încuviinţat înstrăinarea prin vânzare către denunţător a unui teren de 7,2 hectare care aparţinea primăriei.

„Pentru a obţine votul majoritar în consiliul local, denunţătorului i s-a pretins anterior suma de 10.800 de euro. Ulterior, hotărârea de consiliu a fost atacată de Instituţia Prefectului la instanţa de contencios administrativ, fiind desfiinţată ulterior. Pentru a-l sprijini pe denunţător în relaţia cu primarul Andriciuc Vasile şi pentru a introduce pe ordinea de zi a şedinţei consiliului local propunerea de vânzare a unor suprafeţe de teren, inculpata Rîşca Luminiţa a primit, în mod repetat, în perioada primăvara anului 2013 - aprilie 2016, de la denunţător, contravaloarea produselor pe care şi le achiziţiona (în valoare totală de aproximativ 15.000 lei), în principal, de la hipermarketuri din municipiul Suceava. Ulterior, primarul Andriciuc Vasile a acceptat încheierea, în condiţii de nelegalitate, a unui contract de concesiune antedatat (nr. 3109/20.05.2011) pentru o suprafaţă de 79 de hectare păşune exploatată de denunţător, contract încheiat cu încălcarea dispoziţiilor legale care reglementează atribuirea prin licitaţie publică a suprafeţelor cu destinaţia de păşune. Contractul era antedatat, angaja în raporturi juridice Primăria Comunei Șcheia, cu consecinţe păgubitoare pentru persoanele ce ar fi putut participa şi aveau dreptul să participe la licitarea suprafeţelor de teren cu destinaţia de păşune, aceasta în condiţiile în care, sub acelaşi număr, exista deja încheiat şi înregistrat un contract de concesiune pe numele altei persoane. Proiectul de contract a fost întocmit de secretara primăriei, Rîşca Luminiţa, cea care l-a şi avizat spre legalitate, şi semnat de către primar”, se arată în comunicatul DNA.

 

11 oi au fost cerute şi primite de primarul din Şcheia

Tot în toamna anului 2013, Vasile Andriciuc ar fi pretins şi primit, prin intermediar, de la un martor, 11 oi, în valoare de 3.600 de euro, în schimbul cărora a încheiat, fără nici o altă formalitate, un contract de arendă pentru suprafaţa de 93 hectare de păşune, contract cu numărul 683/11.02.2013.

„Și acest contract de arendare a fost antedatat, nefiind întocmit nici după Legea nr. 214/2011 şi nici după prevederile OUG nr. 34/2013, întrucât ambele texte normative care reglementează organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor nu prevăd arenda ca formă a posesiei vreunei suprafeţe de păşune, legea prevăzând doar două situaţii, şi anume concesiunea sau închirierea, supuse ambele procedurii licitaţiei. Pentru că în temeiul contractului de arendă nu puteau fi primite subvenţii, Rîşca Luminiţa a întocmit un proiect de contract de concesiune fără să existe vreo hotărâre de consiliu local privind scoaterea la licitaţie, dar purtând acelaşi număr 683/11.02.2013. Acesta a fost semnat de primar şi avizat pentru legalitate de secretara primăriei”, se mai menţionează în comunicatul DNA.

 

Care ar fi fost rolul poliţistului Constantin Cucerca

În urma unor plângeri ale fermierilor din Şcheia, în noiembrie 2015 a fost deschis un dosar penal pe numele primarului şi al secretarei comunei Şcheia. Dosarul a fost înregistrat la Poliţia Municipiului Suceava – Biroul de Investigaţii Criminale, iar omul care trebuia să cerceteze cazul era ofiţerul Constantin Cucerca.

„Acesta a pretins de la Rîşca Luminiţa şi de la denunţător achiziţionarea unei suprafeţe de două hectare teren, pentru o rudă, promiţând că, în schimb, va tergiversa efectuarea activităţilor de urmărire penală din dosarul respectiv. La data de 26.04.2016, inculpatul Cucerca Constantin a pretins de la denunţător suma de 3.000 de lei, pentru a-i remite unui alt ofiţer de poliţie, astfel încât acesta să continue demersurile de tergiversare a cauzei pe care ar fi urmat să o preia ca urmare a pensionării lui Cucerca Constantin. Întrucât problemele legate de suprafaţa de 79 ha erau incerte, dată fiind existenţa în paralel a două contracte de concesiune, ca şi a altor sesizări pe rolul Prefecturii Suceava – Corpul de control al prefectului, cât şi pe rolul organelor de urmărire penală, la data de 28.12.2015, primarul Andriciuc Vasile a pretins, prin intermediar, o sumă cuprinsă între 10.000 şi 15.000 euro, pentru a face demersuri conform competenţelor sale, astfel încât suprafaţa de teren să îi fie reatribuită denunţătorului”, au mai specificat procurorii anticorupţie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului A câştigat alegerile, dar stă acasă pentru că nu are voie să intre în primărie.
 Vizualizări articol: 5984 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
A câştigat alegerile, dar stă acasă pentru că nu are voie să intre în primărie3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Bine ca sta acasa trimis de
(28 sep 2016, 22:41:10
Doamne fereste ca acest "olimpic", ales de cetateni, sa coboare iar in arena.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei