Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 26 sep 2016 - Anul XXI, nr. 225 (6338)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Himalaya

Alpinistul sucevean Sebastian Paulenco se pregăteşte să escaladeze vârful Everest fără oxigen suplimentar

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Unul dintre cei mai experimentaţi alpinişti suceveni, Sebastian Paulenco, se pregăteşte să cucerească, pentru prima dată, cel mai înalt vârf al planetei, Everest, într-o expediţie în care nu va fi folosit oxigen suplimentar. Încercarea de a ajunge pe vârful Everest va avea loc în primăvara anului viitor, până atunci Sebastian Paulenco urmând să plece, la finalul acestei luni, într-o expediţie în munţii Himalaya, pentru a urca vârful Ama Dablam, considerat de alpinişti a fi cel mai frumos din lume. Pentru expediţia care va începe la finalul acestei luni, Asociaţia Club Sportiv Montan Himalaya, condusă de Sebastian Paulenco, a solicitat o finanţare de 10.000 de lei din partea Primăriei Suceava, pentru proiectul „Participarea la expediţia românească Himalaya 2016”. Expediţia va avea loc în perioada 30 septembrie – 27 decembrie 2016, în Parcul Naţional Sagarmatha din regiunea Everest, aflată la graniţa dintre Nepal şi Tibet. Sebastian Paulenco va participa la această expediţie pentru a obţine calificarea şi acceptarea într-o echipă internaţională de alpinişti care în primăvara anului viitor vor încerca să cucerească muntele Everest, în stil sportiv, fără oxigen suplimentar. Sebastian Paulenco va pleca în expediţia de anul acesta din munţii Himalaya împreună cu unul dintre cei mai experimentaţi alpinişti din România şi primul român care a cucerit vârful Everest, Constantin Lăcătuşu, din echipă mai făcând parte şi alpiniştii Cristian Gruia, Victor Andronic şi Marin Amariei.

 

Expediţia de anul acesta este ultima etapă de pregătire personală a lui Sebastian Paulenco înainte de ascensiunea pe Everest

Sebastian Paulenco are 35 de ani şi este primul şi singurul himalayst, alpinist de extremă altitudine, din judeţul Suceava, ajungând acum la cea de-a patra expediţie în munţii Himalaya. Trebuie spus faptul că, împreună cu alpinistul Constantin Lăcătuşu, Sebastian Paulenco a avut două încercări de a cuceri unul dintre vârfurile de peste 6.000 de metri din munţii Himalaya, care până în momentul de faţă nu a mai fost atins de nici un om. Este vorba despre vârful Tsartse, din masivul Mukut Himal, în nordul Nepalului, în apropiere de graniţa cu Tibetul. Vârful Tsartse, cu o înălţime de 6.343 de metri, este singurul din masivul cu acelaşi nume rămas necucerit până în momentul de faţă de vreun alpinist, fiind înconjurat în totalitate de versanţi stâncoşi, ceea ce face escaladarea lui extrem de dificilă. Sebastian Paulenco are deja în palmares un vârf de peste 6.000 de metri din munţii Himalaya, el cucerind în anul 2013 vârful Island, de 6.189 de metri.

În 2016, alpinistul sucevean se află în al patrulea an consecutiv în care este membru al echipei româneşti de alpinism la mare altitudine condusă de Constantin Lăcătuşu, cel mai experimentat alpinist român, primul român care a escaladat vârful Everest şi singurul din România care deţine performanţa „Seven Summits”, reuşind să ajungă pe cele mai înalte vârfuri de pe fiecare continent.

Aşa cum precizam, vârful Ama Dablam, pe care echipa din care face parte Sebastian Paulenco încearcă să-l cucerească anul acesta, este considerat cel mai frumos munte din lume, fiind situat în imediata apropiere a vârfului Chomolungma (Everest). Ama Dablam este o piramidă abruptă de gheaţă şi stâncă, ce atinge aproape 7.000 de metri, fiind mai dificil din punct de vedere tehnic în comparaţie cu vârful Everest. Având în vedere că nu există o rută uşoară, escaladarea muntelui de către alpiniştii români se va face pe creasta de sud-vest, pe o rută tehnică cu trei tabere de altitudine în afara taberei de bază.

Expediţia din 2016 reprezintă ultima etapă de pregătire personală a lui Sebastian Paulenco înainte de ascensiunea fără mască de oxigen de pe Everest. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Alpinistul sucevean Sebastian Paulenco se pregăteşte să escaladeze vârful Everest fără oxigen suplimentar.
 Vizualizări articol: 2384 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Alpinistul sucevean Sebastian Paulenco se pregăteşte să escaladeze vârful Everest fără oxigen suplimentar5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei