Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 21 sep 2016 - Anul XXI, nr. 221 (6334)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Oferta de studii

USV menţine specializarea de Limbă ucraineană, în ciuda numărului mic de candidaţi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava (USV) a decis activarea programului de studii universitare de licenţă „Limba şi literatura ucraineană – O limbă şi literatură modernă (franceză, engleză) / Limba şi literatura română”, învăţământ zi, din cadrul Facultăţii de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării, şi în anul universitar 2016-2017, în pofida interesului scăzut al candidaţilor în cele două sesiuni de admitere deja finalizate.

„În contextul dinamismului societăţii româneşti de astăzi, această decizie, care presupune susţinerea financiară a programului din fonduri proprii, reliefează implicarea Universităţii în promovarea valorilor şi tradiţiilor culturii şi civilizaţiei din Bucovina, cu specificul ei multicultural şi intercultural”, transmit reprezentanţii USV.

Deşi puţini la număr, absolvenţii acestei specializări vor activa în învăţământul preuniversitar, dar şi în cel universitar, în calitate de cadre didactice cu pregătire superioară, necesară relansării şi dezvoltării continue a zonei.

USV mai transmite că patrimoniul cultural de excepţie de care dispune Bucovina (o parte de valoare universală, în evidenţa UNESCO, prin salba de ctitorii şi necropole voievodale, valoroasa reţea de muzee, biblioteci, case memoriale) obligă la formarea unor specialişti capabili să-i garanteze valorificarea în plan naţional şi internaţional. Mai mult decât atât, programul de studii menţionat oferă posibilitatea specializării tinerilor din cinci judeţe limitrofe (Botoşani, Neamţ, Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Harghita), având în vedere că arealul de provenienţă a studenţilor de la acest program se extinde şi în alte judeţe, unde universităţile nu oferă posibilitatea studierii acestei limbi.

Reprezentanţii Universităţii din Suceava mai spun că, având în vedere relaţiile româno-ucrainene străvechi, manifestate în plan lingvistic şi cultural, nu numai la nivelul vecinătăţii, ci şi prin numărul mare de localităţi cu populaţie mixtă (româno-ucraineană sau ucraineană), Universitatea a considerat că asigurarea continuităţii acestui program de licenţă reprezintă o necesitate şi, în egală măsură, un răspuns cultural şi politic care are în vedere armonizarea relaţiilor dintre cele două ţări. În plan academic, decizia Consiliului de Administraţie al USV este justificată şi de colaborarea strânsă, pe diverse paliere, între universitatea noastră, prin Colectivul de Ucraineană, şi diferitele entităţi ştiinţifice (Universitatea Naţională „Yurii Fedkovici” din Cernăuţi, Ucraina), culturale (Uniunea Ucrainenilor din România) şi politice (Consulatul General al Ucrainei la Suceava), care asigură susţinere şi sprijin pentru dezvoltarea studiilor de limbă şi literatură ucraineană la Suceava.

Pe această cale, conducerea USV face apel la comunitatea ucraineană şi la Uniunea Ucrainenilor din România ca, în viitoarele sesiuni de admitere, să vină în întâmpinarea prezentului demers prin identificarea de candidaţi şi îndrumarea lor către programul de studiu menţionat. În lipsa unui număr mai mare de studenţi, universitatea va fi nevoită să întrerupă sau chiar să închidă o specializare cu tradiţie în oferta sa educaţională.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului USV menţine specializarea de Limbă ucraineană, în ciuda numărului mic de candidaţi.
 Vizualizări articol: 1379 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
USV menţine specializarea de Limbă ucraineană, în ciuda numărului mic de candidaţi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei