Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 21 sep 2016 - Anul XXI, nr. 221 (6334)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Consecinţe

Rocadă la conducerea Şcolii Plopeni după scandalul de fraudă în care a fost implicat fiul primarului din Salcea

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Dosarul fraudei de la Evaluarea Naţională în care este implicat fiul primarului oraşului Salcea se lasă cu urmări. Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava a decis luni să-i suspende temporar contractul de muncă profesorului de limba română Nicoleta Zettel, care deţinea şi funcţia de director al Şcolii Gimnaziale Plopeni. În cazul Nicoletei Zettel contractul de muncă a fost suspendat pentru o perioadă de 90 de zile. Reprezentanţii IŞJ Suceava au mai precizat că pe 16 septembrie Nicoleta Zettel a solicitat concediu pentru creşterea copilului pentru o perioadă de 2 ani, cel mai probabil prelungirea acestui concediu pe care-l avea de anul trecut.

În cazul profesorului de matematică Mihai Gîză, conducerea IŞJ a anunţat că şi contractul său a fost suspendat, în condiţiile în care în urmă cu câteva săptămâni i-a fost aprobată cererea de prelungire a activităţii pentru anul şcolar 2016-2017. După acest scandal, cel mai probabil Mihai Gîză va alege să se pensioneze.

Prin suspendarea contractelor de muncă ale celor doi profesori care activau la Şcoala Gimnazială Plopeni s-a creat un vid în ceea ce priveşte asigurarea continuităţii la catedră la cele două materii.

„Trebuie să găsim o soluţie în ceea ce priveşte aceste două catedre. La română este mai simplu, vom consulta baza de date a candidaţilor care au dat concurs de ocupare a posturilor didactice, au note bune şi vom vedea pe cine putem aduce la Plopeni. La matematică este mai delicat, dat fiind faptul că numărul candidaţilor pentru aceste catedre este mic, vorbim de un oarecare deficit. Dar în această săptămână vom rezolva problema”, a declarat Cristian Cuciurean, inspector adjunct în cadrul IȘJ Suceava.

În această situaţie s-a ajuns după ce Direcţia Naţională Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava, a înştiinţat conducerea IŞJ Suceava despre faptul că a luat o serie de măsuri împotriva profesorilor Zettel şi Gîză. Mai exact, cei doi au fost plasaţi sub control judiciar şi li s-a interzis pentru o perioadă de 60 de zile să-şi exercite meseria.

Actualul context a forţat conducerea IŞJ Suceava să numească şi un nou director la Şcoala Gimnazială Plopeni. Este vorba de profesorul pentru învăţământul primar Florin Cheia.

 

Plângerea împotriva controlului judiciar va fi analizată la finalul acestei săptămâni

Între timp, în cursul zilei de luni, 19 septembrie, procurorii DNA Suceava au mai făcut „o vizită” la sediul IŞJ Suceava, de unde au ridicat alte documente care sunt necesare pentru finalizarea anchetei.

Toţi cei patru inculpaţi în dosarul fraudei de la Evaluarea Naţională au fost plasaţi sub control judiciar. Este vorba de primarul Ilie Lungu, de profesoara de limba română Nicoleta Zettel, de profesorul de matematică Mihai Gîză de la aceeaşi unitate de învăţământ, precum şi de Mariana Raţă, femeie de serviciu în acelaşi loc.

Faţă de Ilie Lungu s-a început urmărirea penală pentru comiterea infracţiunilor de cumpărare de influenţă, dare de mită (două fapte) şi constituire de grup infracţional organizat.

Nicoleta Zettel este acuzată de aderare la grup infracţional organizat, luare de mită, complicitate la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii nedestinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine sau altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, fals în înscrisuri oficiale, uz de fals şi sustragerea sau distrugerea de înscrisuri. Aceleaşi acuzaţii i se aduc şi profesorului de matematică Mihai Gîză, în timp ce Mariana Raţă, femeia de serviciu de la Şcoala Plopeni, este cercetată pentru aderare la grup infracţional organizat, complicitate la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii nedestinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine sau altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, complicitate la fals în înscrisuri oficiale, complicitate la uz de fals, complicitate la sustragerea sau distrugerea de înscrisuri.

Avocaţii celor patru inculpaţi au contestat deja măsura controlului judiciar, iar o decizie definitivă se va lua la Tribunalul Suceava la finalul acestei săptămâni.

 

Scurt istoric al dosarului

Cei patru inculpaţi din dosar au fost reţinuţi iniţial pentru 24 de ore. Se întâmpla joi după-amiază, numai că spre surprinderea generală în aceeaşi seară structura centrală a DNA a dispus revocarea măsurilor de reţinere. Vineri seară, împotriva lui Ilie Lungu, a Nicoletei Zettel, a lui Mihai Gîză şi a Marianei Raţă s-a luat măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

În acelaşi dosar a fost începută urmărirea penală şi faţă de Cătălin Huţu, fostul director al Şcolii Gimnaziale Salcea. Practic, acesta a fost omul care i-a ajutat pe anchetatori să se ajungă în acest punct, iar discuţiile ambientale înregistrate de acesta se pare că sunt elocvente.

Dosarul a plecat de la o sesizare făcută de unul dintre profesori, care a ajuns la Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, la Ministerul Educaţiei, iar mai apoi pe masa procurorilor DNA Suceava.

Ulterior, s-a dispus o expertiză grafologică în baza căreia s-a stabilit cine a scris cele două teze de la Evaluarea Naţională ale lui Ioan Ştefan Lungu.

La teza la limba română, Ioan Ştefan Lungu, fiul primarului din Salcea, a primit nota 10.00, în condiţiile în care în cei patru ani de gimnaziu nu s-a dovedit un elev strălucit. La teza de la matematică, nota a fost 8,25. Ambele lucrări au fost scrise de alte persoane, lucrări cu care s-au înlocuit cele originale care erau mult mai slabe. Fiul primarului din Salcea a terminat cei patru ani de gimnaziu cu media 7,96, cu mult mai mică decât media de la Evaluarea Naţională.

Media de admitere în liceu a elevului Lungu a fost 8,83, punctaj ce i-a permis să intre la Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” Suceava, secţia Ştiinţe Sociale, prima lui opţiune în ceea ce priveşte admiterea la liceu.

Între timp, notele lui Ioan Ştefan Lungu au fost anulate, iar el a primit nota 1 pentru ambele teze, fiind totuşi admis la Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Rocadă la conducerea Şcolii Plopeni după scandalul de fraudă în care a fost implicat fiul primarului din Salcea.
 Vizualizări articol: 5798 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Rocadă la conducerea Şcolii Plopeni după scandalul de fraudă în care a fost implicat fiul primarului din Salcea5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei