Detaliile din dosarul în care Tribunalul Suceava a pronunțat luni condamnări cu executare sau suspendare pentru 26 dintre inculpații din dosarul care privește sute de falsuri prin care s-au obținut în mod fraudulos certificate de încadrare în grad de handicap sau pensii de invaliditate arată mercurialul practicat de medici și asistente pentru a semna acte care nu aveau nici o legătură cu realitatea. Asta în condițiile în care pentru alți trei medici, respectiv Ana Burcă, medic la Spitalul Județean Suceava – Secția Neurologie și CMI Burcă Ana, Teodor Chiriac, doctor la Cabinet Urologie Chiriac Teodor, și Silvia Ginghină, medic la Spitalul Județean Suceava – Secția Oncologie, procesul încă nu s-a finalizat în primă fază și nu s-a luat încă nici o decizie.
Pentru persoanele deja condamnate, cu mențiunea că decizia de luni nu este definitivă și poate fi contestată la Curtea de Apel Suceava, s-au stabilit și obligațiile de plată, respectiv sumele pe care le-au luat pentru a-și încălca atribuțiile de serviciu și pentru a elibera documente care au fost folosite la acordarea unor drepturi bănești care nu se impuneau.
Lista persoanelor și sumele cu care acestea au contribuit la „bugetul” medicului Morar
În capul listei se află medicul pensionar Rodica Luminița Morar. Potrivit deciziei instanței de judecată, Morar a luat mită diferite sume de bani, care variau între 50 și aproximativ 500 de euro, sume care urmează să fie confiscate.
În decizia de condamnare de la Tribunalul Suceava se menționează exact sumele de bani primite și persoanele care le-au dat.
Lista cu sumele primite de medicul Rodica Luminița Morar arată astfel:
– Natalia și Ilie Sorin Floria – 1.000 de euro,
– Elisabeta și Constantin Rață – 150 de euro și 400 de lei,
– Aurel Vasile Cazacu – 2.500 de lei,
– Viorel Pintrijel – 1.200 de lei,
– Viorel Furnică – 2.200 de lei,
– Eleonora Parasca – 450 de euro,
– Dumitru Popescu – 1.500 de lei,
– Ilie Popescu – 1.000 de lei,
– Dumitru Maftean – 2.000 de lei,
– Silvia Scutaru – 250 de euro,
– Maria Chelba – 50 de euro.
În total, de la cele 13 persoane pensionate ilegal, medicul Rodica Luminița Morar a primit 1.900 de euro și 10.800 de lei, bani care urmează să fie confiscați. Pentru a fi siguri că vor obține acești bani, procurorii au instituit sechestru asigurător pe locuința medicului sucevean. Sechestrul a fost menținut și de Tribunalul Suceava.
Mai trebuie menționat că din banii care vor fi confiscați, persoana care a dat totul în vileag și a dezvăluit întregul mecanism al șpăgii trebuie să primească 4.000 de lei. Este vorba de Geta Calancea, cea care i-a oferit această sumă medicului Morar, dar fără a i se rezolva problemele.
Medicul Rodica Luminița Morar pare să fi fost epicentrul acestei afaceri dubioase, ceea ce justifică faptul că a primit cea mai mare condamnare din cele 26 de persoane pentru care s-a dat soluția. Mai exact, judecătorii de la Tribunalul Suceava au decis că Morar trebuie să stea după gratii pentru o perioadă de 4 ani și 6 luni.
Infirmiera Nastasiuc, implicată activ în frauda cu dosarele de pensie cu grad de handicap
Interesant este că în această primă parte a dosarului care a fost soluționată, o infirmieră de la Spitalul Județean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava a dat dovadă de implicare extrem de activă în „sprijinul” pentru cei care doreau să se pensioneze cu grad de handicap.
Conform procurorilor, care au fost confirmați de magistrații de la Tribunalul Suceava, infirmiera Olga Nastasiuc a primit 400 de lei de la Vasile Haureș și 200 de lei de la Ioan Nastasiuc.
De asemenea, infirmiera a fost recompensată pentru activitatea ei și de medicul Rodica Luminița Morar. Astfel, Olga Nastasiuc a primit 100 de euro din banii dați de Olimpia Achilina Chira, precum și 200 de lei și 150 de euro din suma atribuită de Maria Vleju.
Din anchetă a mai rezultat că 300 de lei oferiți de Lucia Șpac și 500 de lei oferiți de Cleuța Lucescu nu se știe pe unde au ajuns, și asta pentru că intermediarul nu a putut fi identificat.
În acest dosar, în prima fază a procesului, infirmiera Olga Nastasiuc a fost condamnată la doi ani de închisoare cu suspendare.
Patru condamnări cu executare și 22 cu suspendare
Din cele 35 de persoane trimise în judecată în acest dosar au fost condamnate până acum 26 de persoane. Patru persoane, toate medici sau cadre medicale active sau pensionare, au primit condamnări cu executare. Este vorba de medicul pensionar Rodica-Luminița Morar, care a primit 4 ani și 6 luni de închisoare cu executare, Lucia Motoveleț, medic pensionar, 3 ani cu executare, Maria Axinte, infirmieră la Spitalul Județean Suceava, Secția Neurologie, 3 ani și 6 luni cu executare, respectiv Maria Andruchovici, asistent medical generalist la Spitalul Județean Suceava, Secția Geriatrie, 3 ani și 6 luni cu executare. Celelalte 22 de condamnări, majoritatea pentru pensionari sau casnici, sunt de 2 ani cu suspendare. Aceeași pedeapsă a fost aplicată și pentru Olga Nastasiuc, infirmieră la Spitalul Județean Suceava, Secția Neurologie, Carmina-Elena Holbură, asistentă medicală la Spitalul Județean Suceava, Secția Cardiologie, respectiv Lăcrămioara Bizum-Șutu, statistician medical la Spitalul Județean Suceava, Secția Nefrologie.