Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 21 sep 2016 - Anul XXI, nr. 221 (6334)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Concluzii judecători

Mercurialul şpăgii la medici şi personalul din spital pentru un dosar de pensie cu handicap

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Detaliile din dosarul în care Tribunalul Suceava a pronunţat luni condamnări cu executare sau suspendare pentru 26 dintre inculpaţii din dosarul care priveşte sute de falsuri prin care s-au obţinut în mod fraudulos certificate de încadrare în grad de handicap sau pensii de invaliditate arată mercurialul practicat de medici şi asistente pentru a semna acte care nu aveau nici o legătură cu realitatea. Asta în condiţiile în care pentru alţi trei medici, respectiv Ana Burcă, medic la Spitalul Judeţean Suceava – Secţia Neurologie şi CMI Burcă Ana, Teodor Chiriac, doctor la Cabinet Urologie Chiriac Teodor, şi Silvia Ginghină, medic la Spitalul Judeţean Suceava – Secţia Oncologie, procesul încă nu s-a finalizat în primă fază şi nu s-a luat încă nici o decizie.

Pentru persoanele deja condamnate, cu menţiunea că decizia de luni nu este definitivă şi poate fi contestată la Curtea de Apel Suceava, s-au stabilit şi obligaţiile de plată, respectiv sumele pe care le-au luat pentru a-şi încălca atribuţiile de serviciu şi pentru a elibera documente care au fost folosite la acordarea unor drepturi băneşti care nu se impuneau.

 

Lista persoanelor şi sumele cu care acestea au contribuit la „bugetul” medicului Morar

În capul listei se află medicul pensionar Rodica Luminiţa Morar. Potrivit deciziei instanţei de judecată, Morar a luat mită diferite sume de bani, care variau între 50 şi aproximativ 500 de euro, sume care urmează să fie confiscate.

În decizia de condamnare de la Tribunalul Suceava se menţionează exact sumele de bani primite şi persoanele care le-au dat.

Lista cu sumele primite de medicul Rodica Luminiţa Morar arată astfel:

- Natalia şi Ilie Sorin Floria – 1.000 de euro,

- Elisabeta şi Constantin Raţă – 150 de euro şi 400 de lei,

- Aurel Vasile Cazacu – 2.500 de lei,

- Viorel Pintrijel – 1.200 de lei,

- Viorel Furnică – 2.200 de lei,

- Eleonora Parasca – 450 de euro,

- Dumitru Popescu – 1.500 de lei,

- Ilie Popescu – 1.000 de lei,

- Dumitru Maftean – 2.000 de lei,

- Silvia Scutaru – 250 de euro,

- Maria Chelba – 50 de euro.

În total, de la cele 13 persoane pensionate ilegal, medicul Rodica Luminiţa Morar a primit 1.900 de euro şi 10.800 de lei, bani care urmează să fie confiscaţi. Pentru a fi siguri că vor obţine aceşti bani, procurorii au instituit sechestru asigurător pe locuinţa medicului sucevean. Sechestrul a fost menţinut şi de Tribunalul Suceava.

Mai trebuie menţionat că din banii care vor fi confiscaţi, persoana care a dat totul în vileag şi a dezvăluit întregul mecanism al şpăgii trebuie să primească 4.000 de lei. Este vorba de Geta Calancea, cea care i-a oferit această sumă medicului Morar, dar fără a i se rezolva problemele.

Medicul Rodica Luminiţa Morar pare să fi fost epicentrul acestei afaceri dubioase, ceea ce justifică faptul că a primit cea mai mare condamnare din cele 26 de persoane pentru care s-a dat soluţia. Mai exact, judecătorii de la Tribunalul Suceava au decis că Morar trebuie să stea după gratii pentru o perioadă de 4 ani şi 6 luni.

 

Infirmiera Nastasiuc, implicată activ în frauda cu dosarele de pensie cu grad de handicap

Interesant este că în această primă parte a dosarului care a fost soluţionată, o infirmieră de la Spitalul Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava a dat dovadă de implicare extrem de activă în „sprijinul” pentru cei care doreau să se pensioneze cu grad de handicap.

Conform procurorilor, care au fost confirmaţi de magistraţii de la Tribunalul Suceava, infirmiera Olga Nastasiuc a primit 400 de lei de la Vasile Haureş şi 200 de lei de la Ioan Nastasiuc.

De asemenea, infirmiera a fost recompensată pentru activitatea ei şi de medicul Rodica Luminiţa Morar. Astfel, Olga Nastasiuc a primit 100 de euro din banii daţi de Olimpia Achilina Chira, precum şi 200 de lei şi 150 de euro din suma atribuită de Maria Vleju.

Din anchetă a mai rezultat că 300 de lei oferiţi de Lucia Şpac şi 500 de lei oferiţi de Cleuţa Lucescu nu se ştie pe unde au ajuns, şi asta pentru că intermediarul nu a putut fi identificat.

În acest dosar, în prima fază a procesului, infirmiera Olga Nastasiuc a fost condamnată la doi ani de închisoare cu suspendare.

 

Patru condamnări cu executare şi 22 cu suspendare

Din cele 35 de persoane trimise în judecată în acest dosar au fost condamnate până acum 26 de persoane. Patru persoane, toate medici sau cadre medicale active sau pensionare, au primit condamnări cu executare. Este vorba de medicul pensionar Rodica-Luminiţa Morar, care a primit 4 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, Lucia Motoveleţ, medic pensionar, 3 ani cu executare, Maria Axinte, infirmieră la Spitalul Judeţean Suceava, Secţia Neurologie, 3 ani şi 6 luni cu executare, respectiv Maria Andruchovici, asistent medical generalist la Spitalul Judeţean Suceava, Secţia Geriatrie, 3 ani şi 6 luni cu executare. Celelalte 22 de condamnări, majoritatea pentru pensionari sau casnici, sunt de 2 ani cu suspendare. Aceeaşi pedeapsă a fost aplicată şi pentru Olga Nastasiuc, infirmieră la Spitalul Judeţean Suceava, Secţia Neurologie, Carmina-Elena Holbură, asistentă medicală la Spitalul Judeţean Suceava, Secţia Cardiologie, respectiv Lăcrămioara Bizum-Şutu, statistician medical la Spitalul Judeţean Suceava, Secţia Nefrologie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mercurialul şpăgii la medici şi personalul din spital pentru un dosar de pensie cu handicap.
 Vizualizări articol: 4184 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Mercurialul şpăgii la medici şi personalul din spital pentru un dosar de pensie cu handicap1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei