Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 19 sep 2016 - Anul XXI, nr. 219 (6332)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   16 imagini |   ø fişiere video

Interes

Mii de oameni au participat la cursurile de prim-ajutor de pe stadionul Areni şi din centrul Sucevei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Câteva mii de oameni de toate vârstele au participat, sâmbătă şi ieri, la atelierele de învăţare a acordării de prim-ajutor medical, organizate în cadrul Caravanei SMURD „Fii pregătit să salvezi o viaţă!”, pe stadionul Areni şi pe esplanada Casei de Cultură Suceava.

Numai în prima zi, peste 1.600 de vizitatori au urmărit şi au exersat manevre de acordare a primului ajutor medical, descarcerare din autovehicule, stingere a incendiilor şi au învăţat prin exerciţii practice cum se foloseşte trusa medicală auto şi stingătoarele din dotarea autoturismelor. Alte aproximativ 400 de persoane au asistat la diferite teme specifice activităţii de zi cu zi a salvatorilor şi la exerciţii practice de acordare a primului-ajutor în situaţii de urgenţă, în Centrul mobil SMURD.

De departe, cei mai interesaţi să înveţe s-au arătat a fi copiii şi părinţii de bebeluşi.

Daniel Hacman are 9 ani şi este elev în clasa a III-a la şcoala din Moldoviţa. A venit pe stadion împreună cu părinţii şi fratele lui mai mic. La un atelier SMURD, a învăţat de la un paramedic şi un voluntar cum să execute imobilizarea piciorului în atele, în cazul suspiciunii de fractură şi a reuşit să facă asta foarte bine.

Răzvan Ioan Botuşan are 6 ani şi este în clasa I la Şcoala Generală Nr.1 din Suceava. A fost, împreună cu familia, duminică, la Centrul mobil SMURD. L-am întrebat ce a învăţat. ”Am învăţat cum să mă adăpostesc în caz de cutremur, ca să nu fiu rănit şi cum să acord primul ajutor”, a spus copilul. -”Şi cum acorzi primul ajutor?”. - ”Mai întâi măsor unde trebuie să apăs, apoi pun mâinile aşa – îmi arată – şi apăs cu putere de 30 de ori. După aceea trebuie să ventilez pacientul de două ori şi iar apăs de 30 de ori”, spune Răzvan. Îl întreb dacă ar putea să facă asta pentru a salva viaţa unui copil care ar avea un accident la joacă sau în clasă. ”Astăzi nu, pentru că nu ştiu aşa de bine, am făcut doar o singură dată, dar după ce mai exersez, da”, a fost răspunsul lui.

 

Maratonul de învăţare a primului ajutor, organizat pentru prima dată la Suceava

Atelierele de pe stadionul Areni au fost asigurate de cadrele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava, împreună cu Serviciul de Ambulanţă Judeţean, Unitatea de Primire Urgenţe - SMURD a Spitalului de Urgenţă ”Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, Şcoala Postliceală Sanitară de Stat, Şcoala Postliceală Sanitară Centrul de Studii „Ştefan cel Mare şi Sfânt” şi grupa de voluntari SMURD. Duminică, la Caravana SMURD de pe esplanadă au fost cadrele ISU Suceava şi voluntarii SMURD.

Şeful ISU Suceava, generalul de brigadă Ion Burlui, ne-a declarat că organizarea pentru prima dată a unui astfel de ”maraton de învăţare a acordării primului ajutor” la Suceava a fost de bun augur pentru că s-a bucurat de un mare interes din partea populaţiei. ”Cei care au fost prezenţi, chiar dacă nu vor reţine termenii de specialitate, vor reţine tehnicile de acordare a primului ajutor necalificat, când viaţa unui semen este în pericol”, a afirmat generalul. De asemenea, apreciază acesta, reunirea tuturor instituţiilor cu responsabilităţi în situaţii de urgenţă – UPU, Ambulanţa, şcolile sanitare de stat şi private, voluntarii – arată că ”actorii care intervin în situaţiile de urgenţă nu sunt în concurenţă, ci se completează pentru că segmentul de solicitare este foarte larg şi trebuie să fie acoperit de forţe specializate”. „Sloganul Fii pregătit să salvezi o viaţă! şi-a atins scopul. Prezenţa caravanei SMURD, filmele prezentate pentru a pregăti populaţia pentru a face faţă la dezastre naturale – cutremure, inundaţii, incendii, pliantele cu informaţii utile, spaţiul oferit cu generozitate de primărie şi vremea frumoasă au contribuit toate la un eveniment reuşit. Considerăm că misiunea a fost îndeplinită”, a mai spus generalul.

Mai menţionăm că Suceava a fost al doilea oraş din ţară, după Bucureşti, în care a poposit Caravana SMURD, un proiect al Fundaţiei pentru SMURD, derulat cu susţinerea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă şi finanţat cu sprijinul Fundaţiei Vodafone România.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mii de oameni au participat la cursurile de prim-ajutor de pe stadionul Areni şi din centrul Sucevei.
 Vizualizări articol: 2398 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mii de oameni au participat la cursurile de prim-ajutor de pe stadionul Areni şi din centrul Sucevei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei