Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 17 sep 2016 - Anul XXI, nr. 218 (6331)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

Lăsată în voia sorţii

Piaţa angro din Burdujeni, un amestec de incompetenţă şi nepăsare din partea autorităţilor locale

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Piaţa angro din zona Gării Burdujeni a devenit un peisaj dezolant în ultima perioadă, după ce dezorganizarea şi nepăsarea autorităţilor au pus stăpânire pe întreaga zonă. Piaţa care prin belşugul recoltelor de legume şi fructe ar trebui să îi îmbie pe oameni la cumpărături a devenit un loc foarte greu accesibil, în care praful şi mizeria tronează şi în care aglomeraţia sufocantă face aproape imposibilă funcţionarea spaţiului în scopul pentru care a fost creat.

Chiar de la intrare coloanele de maşini parcate anapoda fac imposibil accesul spre zona organizată a pieţei, cei mai mulţi dintre cumpărători lăsând maşinile pe unde apucă, în încercarea de a putea ajunge la standurile de vânzare a legumelor şi fructelor. Mulţi dintre vânzători preferă să-şi vândă marfa în praful străzii, din dorinţa de a găsi un loc cu vad mai bun şi în lipsa unui regulament care să reglementeze clar locurile de desfacere. Chiar dacă există spaţii laterale generoase pentru vânzare, amenajate de investitori privaţi, şi alte terenuri, care în lipsa întrebuinţării au devenit imense coşuri de gunoi, lipsa organizării a făcut ca întreaga zonă să arate jalnic.

 

Cumpărătorii sunt nemulţumiţi de haosul din trafic şi accesul greoi spre piaţă

De cum faci primii paşi pe strada care duce spre piaţă găseşti un drum plin de maşini cu marfă, betoniere şi coloane de autoturisme, amestecate într-un trafic infernal. Cumpărători nervoşi, blocaţi în maşinile lor prinse în trafic, regretă că au luat decizia de a face târguieli într-un astfel de loc.

”E prea mare îngrămădeală, dacă vrei să cumperi ceva e greu de ajuns până acolo. Eu văd că sunt terenuri pentru a face o piaţă mare. Am văzut în Polonia o astfel de piaţă angro bine organizată, în care circula maşină după maşină, dar văd că aici nu se vrea”, ne-a declarat o cumpărătoare care parcase maşina mai departe şi o luase pe jos spre piaţă. Un bărbat care stătea de minute bune blocat în trafic ne-a spus nemulţumit: ”O porcărie, o bătaie de joc de oamenii care vin să cumpere de aici”.   

 

Mulţi dintre vânzători îşi expun marfa pe unde apucă, fără ca cineva să poată face ordine

O mare parte din mărfuri sunt expuse în stradă, iar maşinile celor veniţi la cumpărături blochează de multe ori drumul de acces, care deserveşte şi o firmă de construcţii, precum şi un depozit de fier vechi. Cei câţiva poliţişti locali puşi să supravegheze traficul sunt de multe ori neputincioşi în faţa blocajelor dese care apar pe drum şi care îi fac pe oameni să piardă mult timp. Îl întrebăm şi noi pe Sergiu Havriliuc, unul dintre poliţiştii locali, ce-i de făcut şi acesta ridică din umeri: „E foarte multă lume, nici noi nu ştim ce-i de făcut. În fiecare zi (n.r. - comercianţii) iau amenzi, poliţia de la Burdujeni îi amendează şi nu vor să plece. Drumul e sufocat şi noi de asta suntem aici, uitaţi, am plecat un minut de acolo şi drumul s-a blocat.”

 

Încercarea unui investitor de a deschide un spaţiu nou de vânzare se loveşte din păcate de indiferenţa autorităţilor

De o bună bucată de timp producătorii locali se plâng că spaţiile de vânzare sunt ocupate pe termen lung de producătorii veniţi din bazinele legumicole din sudul ţării, însă nici iniţiativa unor investitori locali de a crea noi spaţii nu a avut succes. Mulţi dintre vânzători preferă să se lupte pentru un loc de vânzare în stradă decât să-şi expună marfa în spaţiile lăturalnice, special amenajate pentru acest tip de activitate. Aceasta este dovada că autorităţile locale nu vor să facă ordine şi nu sprijină aceste investiţii private care pot schimba faţa pieţei. Mai mult de atât, gunoiul zace peste tot fără a fi ridicat cu zilele, iar mirosurile sunt insuportabile.

Dan Girigan este unul dintre cei care au amenajat un spaţiu de 40 de ari în care producătorii îşi pot expune marfa în condiţii civilizate, având toate autorizările pentru organizarea unei pieţe alimentare. Bărbatul ne-a relatat: ”Eu am autorizat o piaţă agroalimentară, iar în condiţiile astea nu se poate face nimic. Nu mă simt sprijinit, ci din contra, obstrucţionat. Mi-aş dori o piaţă în care să fie curăţenie, ordine, lumea să aibă unde să-şi expună marfa civilizat. Cu cele trei spaţii care sunt autorizate aici s-ar putea face o împărţire pe zone, în care să se vândă anumite tipuri de produse agricole. În acest moment în această piaţă este un haos total şi în aceste condiţii se pierd bani la bugetul local, prin neplata taxelor din partea celor care vin şi vând marfă în această piaţă. Mulţi se aşază cu marfa în stradă, vând şi pleacă fără a plăti nici o taxă, creând un adevărat blocaj pe strada de acces spre piaţă.”

 

Fără implicarea autorităţilor locale problemele pieţei angro nu pot fi rezolvate

Disconfortul creat de această dezorganizare este resimţit de toţi cei care ajung în piaţă, de oricare parte a tarabei s-ar afla. Elena Varvara, o producătoare din zona Sucevei care-şi vinde marfa în stradă, crede că ”primăria ar trebui să organizeze altfel lucrurile, că nu ne convine nici nouă, înghiţim atâta mizerie într-o zi din asta aici, în drum. Am prefera să plătim şi să avem condiţii mai bune”. Unul dintre cumpărătorii blocaţi în trafic crede că ”organizarea e foarte proastă, sunt pieţe goale organizate aici şi nu-i bagă nimeni pe vânzători înăuntru. Stă toată lumea în drum pentru că nu-i obligă nimeni, nu face nimeni ordine cu ei şi ei aşa cred că e bine.”

O schimbare de atitudine a autorităţilor ar fi singurul mod prin care starea de lucruri din piaţa angro ar putea fi îmbunătăţită, uşurând astfel şi viaţa oamenilor care au nevoie de ea.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Piaţa angro din Burdujeni, un amestec de incompetenţă şi nepăsare din partea autorităţilor locale.
 Vizualizări articol: 7578 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 5 voturi
Piaţa angro din Burdujeni, un amestec de incompetenţă şi nepăsare din partea autorităţilor locale4.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Acestia-s conducatori Sucevei, atat pot! trimis de
(17 sep 2016, 20:30:05
Burdujeni angro a decăzut constant si nu sunt perpective de a se schimba in bine: străzi desfundate, ciuruite, trotuare cu borduri crăpate şi ruinate, pet-uri şi gunoaie peste tot de-a lungul soselei, arbori stradali neingrijiti, fara locuri de parcare, etc

Acestia-s conducatori Sucevvei, atat pot. Ar fi timpul sa plece, sa faca loc celor competenti si cu dorinta de a schimba lucrurile in bine.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei