Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 17 sep 2016 - Anul XXI, nr. 218 (6331)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

La loc comanda

Ilie Lungu, primarul din Salcea, şi celelalte trei persoane reţinute în dosarul fraudei de la evaluarea naţională, eliberaţi înainte de expirarea celor 24 de ore

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ilie Lungu, primarul oraşului Salcea, a stat în arest preventiv doar aproximativ cinci ore. Ordonanţa de reţinere pentru o perioadă de 24 de ore emisă joi după-amiază de procurorii DNA Suceava în jurul orei 18.00 a fost revocată în jurul orei 22.30 de procurorii de la structura centrală a DNA. Totul s-a petrecut în baza unei cereri de revocare depuse de Simona Stolerciuc, avocata care a reprezentant-o pe profesoara de română Nicoleta Zettel, care este şi director al Şcolii Gimnaziale Plopeni. Cererea a fost analizată în regim de urgenţă, iar motivele invocate de avocata Nicoletei Zettel, conform cărora ordonanţa de reţinere nu ar fi fost motivată suficient de bine, iar infracţiunile reţinute în sarcina suspecţilor nu erau susţinute de probe, au fost considerate temeinice de procurorii structurii centrale a DNA. În aceste condiţii, ordonanţa de reţinere emisă pe numele directoarei Şcolii Gimnaziale Plopeni a fost revocată. Prin extensie, au fost revocate şi celelalte trei ordonanţe de reţinere emise în acest dosar şi care îi priveau pe primarul Ilie Lungu, pe profesorul de matematică Mihai Gîză de la Şcoala Gimnazială Plopeni şi pe Mariana Raţă, femeie de serviciu la aceeaşi unitate şcolară.

Despre această situaţie extrem de rară am încercat să aflăm mai multe informaţii de la reprezentanţii structurii centrale a DNA. Aceştia au declarat că momentan în acest dosar nu se publică nici o informaţie, nici despre acuzaţiile aduse celor patru persoane reţinute şi eliberate în scurt timp şi nici despre motivele care au stat la baza surprinzătoarei decizii de joi seară.

Dosarul îşi va continua cursul, iar săptămâna viitoare vor urma noi audieri şi, cel mai probabil, o parte dintre suspecţi sau chiar toţi vor fi trimişi în judecată.

 

Trei percheziţii au fost efectuate joi dimineaţă

Până să se ajungă la ordonanţele de reţinere de joi după-amiază, la locuinţele a trei dintre suspecţi, respectiv la domiciliul din Prelipca al primarului Ilie Lungu, la domiciliul din Plopeni al profesorului Mihai Gîză şi la domiciliul din Suceava al directoarei Nicoleta Zettel au avut loc percheziţii în timpul cărora poliţiştii din cadrul DNA Suceava au ridicat mai multe documente şi acte care vor fi folosite în anchetă.

Surse judiciare susţin că ancheta s-a prelungit deoarece în lucru a fost o expertiză grafologică prin intermediul căreia s-a stabilit fără tăgadă că scrisul din lucrări ar aparţine celor doi profesori reţinuţi şi apoi eliberaţi.

Tot potrivit unor surse judiciare, primarul Ilie Lungu ar fi oferit 200 de lei profesorului de matematică pentru a scrie teza de la evaluarea naţională a lui Ioan Ştefan Lungu, în timp ce profesoara de limba română ar fi luat pentru aceeaşi operaţiune suma de 400 de lei.

La audierile de ieri a ajuns şi Cătălin Huţu, directorul Şcolii Gimnaziale Salcea, acolo unde s-a derulat examenul de la evaluarea naţională. Acesta şi-a pierdut funcţia acum câteva zile şi se pare că în acest dosar are calitatea de martor.

 

De la ce a plecat ancheta

Ancheta DNA Suceava a plecat de la o sesizare venită din partea unui dascăl, care a semnalat că una din lucrările de la evaluarea naţională ale fiului primarului din Salcea ar fi fost înlocuită. Suspiciunea viza teza la limba română, la care Ioan Ştefan Lungu a primit nota 10.00, în condiţiile în care în cei patru ani de gimnaziu nu s-a dovedit un elev strălucit. Ulterior, s-a constatat că şi cea de-a doua teză, la matematică, la care a obţinut nota 8,25, a fost scrisă de altcineva, iar apoi înlocuită. Cu cele două note, Ioan Ştefan Lungu s-a plasat în fruntea clasamentului absolvenţilor şcolii din Prelipca. Ca fapt divers, fiul primarului din Salcea a terminat cei patru ani de gimnaziu cu media 7,96, cu mult mai mică decât media de la evaluarea naţională.

Media de admitere în liceu a elevului Lungu a fost 8,83, punctaj ce i-a permis să intre la Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” Suceava, secţia Ştiinţe Sociale, prima lui opţiune în ceea ce priveşte admiterea la liceu.

Între timp, notele lui Ioan Ştefan Lungu au fost anulate, iar el a primit nota 1 pentru ambele teze, fiind totuşi admis la Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” Suceava.

 

Camere de supraveghere care nu au stocat imaginile

Suspiciunile ridicate până în prezent par a se concretiza. Interesant este că la centrul de examinare de la școala din Salcea există camere de supraveghere, dar, surpriză, imaginile nu au fost înregistrate. „Camerele doar filmau, dar imaginile nu au fost stocate pe calculator”, ne-a explicat un anchetator. „Reprezentanții firmei care se ocupă de calculatoare ne-au spus că a fost vorba despre o defecțiune tehnică cauzată, cel mai probabil, de o cădere de tensiune”, au explicat persoanele din conducerea Şcolii Gimnaziale Salcea.

Pentru că există suspiciuni de fraudă, ancheta se va extinde asupra tuturor elevilor care au dat evaluarea naţională la Salcea. În sala în care a dat examen Ioan Ștefan Lungu erau 16 elevi, iar în Centrul de Examinare de la Școala Salcea se aflau 62 de elevi de la școlile din Salcea, Plopeni, Văratec și Prelipca.

 

O ştampilă unică, posibila cheie a fraudei

Conducerea Şcolii Gimnaziale Salcea susţine că cei doi supraveghetori din sala de examen au întocmit la finalul probei o notă de relaţie, o declaraţie practic, prin care au spus că testarea s-a desfăşurat fără incidente. „După concurs nimeni nu ne-a adus la cunoştinţă nimic, cum că ar fi vreo problemă. Cât despre numărul de pagini scrise de elevul Lungu la proba de limba română, potrivit borderoului semnat la finalul probei, acesta a scris 3 sau 4 pagini”, au explicat reprezentanţii şcolii din Salcea.

După toate probabilităţile, dacă la mijloc a fost ceva necurat, frauda s-a produs la Botoşani. Acest lucru putea fi favorizat de o nouă prevedere intrată în vigoare din acest an. Mai exact, toate lucrările de la evaluarea națională au fost imprimate cu o ștampilă unică, nu cu cea a școlii în care s-a dat examenul. Aceeași ștampilă o aveau și profesorii de la centrele de examinare care sunt din alte județe, respectiv Botoşani în cazul de faţă.

 

Profesoara Elena Pintilie nu are nici o implicare în acest dosar

Dintr-o regretabilă eroare, în ediţia online a cotidianului nostru a apărut numele Elenei Pintilie, profesoară de limba română care ar fi fost implicată în acest dosar. Cotidianul Monitorul de Suceava îşi cere scuze pentru această greşeală şi menţionează că în dosar este implicată profesoara Nicoleta Zettel. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ilie Lungu, primarul din Salcea, şi celelalte trei persoane reţinute în dosarul fraudei de la evaluarea naţională, eliberaţi înainte de expirarea celor 24 de ore.
 Vizualizări articol: 7316 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.86/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.9 din 7 voturi
Ilie Lungu, primarul din Salcea, şi celelalte trei persoane reţinute în dosarul fraudei de la evaluarea naţională, eliberaţi înainte de expirarea celor 24 de ore3.957

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei