Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 16 sep 2016 - Anul XXI, nr. 217 (6330)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Debandadă

Haos la şcoala din Sadău, după ce zeci de părinţi şi elevi au intrat cu forţa în clădirea pe care constructorul a pus lacătul

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

În urmă cu şapte ani, în satul Sadău din comuna Brodina se inaugura cu mare tam-tam o şcoală nou-nouţă, investiţia de aproape jumătate de milion de euro fiind un dar din partea celor de la E.ON pentru comunitatea greu încercată de inundaţiile din 2008.

Pentru construcţia modernă, dotată corespunzător, a fost ales un loc ferit de pericolul apelor, astfel că părinţii şi profesorii prevesteau viaţă lungă noii şcoli din sat.

Însă porţia de umilinţă pentru cei aproape de 60 de elevi ai şcolii, părinţi şi dascăli a venit pe nepusă masă, ca o lovitură în moalele capului, tocmai de la cei care le construiseră noua şcoală, pentru ”un viitor mai bun pentru tânăra generaţie”. Începutul de an şcolar la Sadău a fost umbrit pe neaşteptate, pe şcoala modernă, cochetă, vopsită în roz, fiind pus lacătul. În prima zi din acest an şcolar, fără prea multe explicaţii, profesorii şi elevii nu au fost lăsaţi să intre în şcoală, situaţie ce a stârnit indignare mai ales în rândul părinţilor care de câteva zile îşi duc micuţii la şcoala „din centru”. Mai mult, incinta e păzită de un gardian care nu le permite nici măcar oamenilor şcolii să intre în clădire pentru a-şi ridica materiale didactice, manualele, fişele.

Ieri dimineaţă, zeci de părinţi au făcut front comun şi s-au adunat în faţa şcolii din Sadău, cerând redeschiderea şcolii. Au lăsat deoparte vorba bună şi îngăduinţa şi au cerut într-un glas ca micuţii lor să intre în şcoală, la cursuri.

”Nu ne mai lăsăm copiii la şcoală. Îi ţinem acasă. Noi intrăm cu forţa, să ne amendeze pe toţi, cu copii cu tot. Să vină E.ON-ul să discute cu noi. Toată vara nu au spus nimic că urmează să ne închidă şcoala. Era timp de discuţii”, au susţinut vehement părinţii.

În peisaj a apărut şi primarul comunei, care le-a explicat localnicilor motivele pentru care pe şcoala din Sadău s-a pus lacătul: nu este clarificată situaţia juridică a clădirii şi a terenului pe care aceasta este amplasată. S-au adus în discuţie adrese, avize, autorizaţii.

Tensiunea de la Sadău a escaladat cu fiecare minut, părinţi s-au strâns tot mai mulţi în jurul „fortăreţei” baricadate cu un dulap, argumentele pentru care şcoala trebuie redeschisă au venit buluc, iar discuţiile dintre părinţi, primar, profesori s-au învârtit în jurul aceloraşi teme – navetă, copii, E.ON, bani, hoţi, autorizaţii, intabulări, toate investigate cu un „De ce” mare în faţă. Răspunsurile şi le-au dat tot ei.

Probabil speriat de înverşunarea şi determinarea acestora, gardianul şcolii s-a baricadat în unitate, blocând intrarea cu dulapul de pal. Nici ameninţările acestuia, nici faptul că a sunat la 112, că a îndreptat asupra lor un spray paralizant nu i-a descurajat pe părinţi să forţeze uşa de la intrare, să împingă dulapul ce servea pe post de barieră şi să dea buzna în şcoală. Au urmat apeluri la 112, însă paznicul a fost trimis la plimbare de doamna de la capătul firului printr-un „indicat ar fi să vă rezolvaţi problemele pe plan local”.

Treptat, din inamic, paznicul delegat de E.ON a aderat la ideile localnicilor adunaţi în curtea şcolii şi a recunoscut că cei mici trebuie să înveţe în şcoala roz, aproape de casă.

Copiii şi-au ocupat băncile, iar apele s-au liniştit cel puţin printre cei mici.

Tensiunea însă nu s-a spulberat atâta timp cât situaţia de la Sadău rămâne în coadă de peşte. Incertitudinea e cuvântul de ordine, însă părinţii speră ca şi astăzi să aibă câştig de cauză.

 

Situaţia din acte: Constructorul vrea clarificarea situaţiei juridice a clădirii

Reprezentanţii Fundaţiei „Pentru Societate” a companiei E.ON, prin intermediul căreia a fost ridicată şcoala din Sadău, au transmis primăriei din comună că şcoala va fi redeschisă când se va clarifica situaţia juridică a clădirii şi a terenului pe care aceasta este amplasată. Primarul comunei, Codrin Ilaş-Rusu, a explicat faptul că terenul pe care s-a construit şcoala a fost pus la dispoziţie de Parohia Ortodoxă Sadău, în 2008 fiind emisă o autorizaţie de construcţie în regim de urgenţă.

„La începutul lunii iulie, am găsit din partea Fundaţiei <Pentru Societate> o adresă prin care solicita intabularea clădirii pe acest teren. Cei de la parohie sunt de acord să intabuleze terenul, apoi clădirea să fie intabulată pe teren, cu condiţia ca fundaţia să păstreze destinaţia construcţiei. Şcoala s-a predat către primărie printr-un proces-verbal de primire, nu printr-un act de donaţie. Am răspuns solicitărilor fundaţiei în luna iulie, am trimis răspunsul prin care Consiliul Local şi-a dat acordul de intabulare, dar plicul s-a întors la primărie. Iar cu trei zile înainte de a începe şcoala ne-am trezit şi cu firmă de pază. Doamna de la fundaţie nu răspunde la telefon, nu avem cu cine sta la discuţie”, a spus primarul.

Acesta a mai arătat că toate demersurile privind intabularea, pregătirea privind întreaga documentaţie, obţinerea autorizaţiei de la ISU sunt proceduri de durată, solicitând Fundaţiei „Pentru Societate” să deschidă şcoala până când se vor lămuri aceste aspecte.

”Ei nu au stat la discuţii, au închis şcoala. Până la intrarea în legalitate, nu ne permit accesul în clădire”, spune Ilaş-Rusu. Acesta a mai precizat că şcoala are autorizaţie sanitară de funcţionare, urmând ca cea pentru securitate la incendiu să fie eliberată în viitorul apropiat.

 

Situaţia din teren: peste 50 de elevi şi micuţi de grădiniţă, trimişi cu un microbuz de 17 locuri la şcoala din centru

Ce au înţeles părinţii din tot acest hăţiş birocratic, din toate procedurile sinuoase, din adresele încâlcite? Greu de spus. Doar că viaţa micuţilor a fost dată peste cap de neînţelegerile dintre o companie mamut şi autorităţile locale şi că zilele de şcoală încep acum cu un drum istovitor până la unitatea din centru, pe care îl fac pe jos pentru a-şi însoţi copiii. 

„La şcoala din Brodina, elevii de aici învaţă în schimbul doi, că nu mai au loc de dimineaţă. Copiii vin obosiţi, ajung târziu acasă, nu mai au energie să facă nimic. Cei mici pleacă la grădiniţă la 11 şi jumătate, când normal atunci e somnul lor la amiază”, ne spune o mămică.

O alta, Ionela, are doi copii, unul în vârstă de 3 ani, celălalt de 7. Drumul Brodina – Sadău trebuie să-l bată la pas, fiind peste mână pentru cei doi micuţi, dar şi pentru ea. „Trebuie să-i duc la Brodina pe amândoi, iar seara să merg după ei. Eu toată ziua nu pot să mă plimb din Brodina în Sadău. Până se lămureşte stau cu copiii acasă. Era bine aici, aproape de casă, condiţii bune”, spune tânăra.

Pentru transportul elevilor primăria le pune la dispoziţie un microbuz şcolar, însă drumul de la şcoală acasă şi invers reprezintă o adevărată aventură, una deosebit de primejdioasă şi, nu în ultimul rând, ilegală. La o singură cursă, microbuzul şcolar  transportă de trei ori mai mulţi elevi decât prevede legea, mai exact, pe cele 17 locuri ale maşinii sunt burduşiţi peste 50 de elevi.

„Nu cred că au făcut ceva din tot sufletul pentru copii cei ce au făcut această şcoală”, spune Steluţa Pătrăucean, directoarea Şcolii Gimnaziale Brodina, unitate la care este rondată şcoala din Sadău.

”Toate se rezolvă pe parcurs, dar nu poţi să le iei bucuria copiilor în prima zi de şcoală. Vin părinţi de mânuţă, în bus, până la Brodina, înapoi, le este foarte greu, însă le-am dat speranţe că se va rezolva. Ne pare foarte rău”, a mai spus Pătrăucean.

Reprezentanţii Fundaţiei „Pentru Societate” a E.ON nu a putut fi contactaţi, însă au lăsat un mesaj scris pe o plăcuţă mare, pe şcoală: ”Şcoala este închisă până la îndeplinirea condiţiilor legale. Realizarea lor depinde de implicarea autorităţii locale. Contăm pe sprijinul acesteia şi mulţumim comunităţii pentru înţelegere”. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Haos la şcoala din Sadău, după ce zeci de părinţi şi elevi au intrat cu forţa în clădirea pe care constructorul a pus lacătul.
 Vizualizări articol: 2697 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Haos la şcoala din Sadău, după ce zeci de părinţi şi elevi au intrat cu forţa în clădirea pe care constructorul a pus lacătul5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei