Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 15 sep 2016 - Anul XXI, nr. 216 (6329)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Definitiv

Licitaţia pentru atribuirea a 380 de hectare de păşune în Liteni, declarată legală de judecători

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Atribuirea suprafeţei de 380 de hectare de păşune către crescătorii de animale din oraşul Liteni prin licitaţia organizată în cursul anului trecut a fost declarată legală abia zilele trecute. Decizia a fost luată marţi după-amiază de magistraţii de la Curtea de Apel Suceava după circa un an de procese. Practic, magistraţii de aici au întors cu 180 de grade soluţia dată în luna martie a acestui an de Tribunalul Suceava. Procesul a plecat de la o plângere depusă la vremea respectivă de mai multe persoane, printre care şi consilierul local Lenuţa Balan.

Totul a plecat de la faptul că doi consilieri locali, Florin Jaba şi Liviu Grigore, au votat hotărârea privind închirierea prin licitaţie publică a suprafeţei de aproape 380 de hectare de pajişti proprietate privată a unităţii administrativ-teritoriale, iar ulterior amândoi au participat la licitaţii, unul dintre ei fiind chiar pe lista câştigătorilor. Această neregulă a fost adusă şi la cunoştinţa prefectului de Suceava, care a sesizat, de asemenea, nerespectarea legii, şi a cerut anularea Hotărârii de Consiliu Local Nr. 12 din 31 martie 2015. Ulterior a fost emisă Hotărârea de Consiliu Local Nr. 20 din 19 iunie 2015, prin care s-a decis anularea parţială a vechii hotărâri. Mai exact, proiectul de hotărâre a vizat excluderea trupurilor de păşune la care au participat la licitaţie cei doi consilieri locali, Florin Jaba şi Liviu Petrică Grigore, respectiv suprafaţa de 62,91 hectare.

 

Primar Tomiţă Onisii: „Licitaţia rămâne în picioare, contractele încheiate anul trecut sunt în vigoare”

Cu ocazia procesului care a avut loc, magistraţii de la Tribunalul Suceava au considerat că a fost vorba de o încălcare a legii şi au decis reluarea licitaţiei. „Faptul că prin HCL nr. 20 din 19.06.2015 a fost exclusă de la licitaţie suprafaţa de păşune pentru care au licitat consilierii mai sus menţionaţi (n.r. - Jaba şi Grigore), cumulat cu calitatea acestora, HCL nr. 20 din 19.06.2015 nu se mai bucură de prezumţia de legalitate, existând un dubiu cu privire la imparţialitatea celor implicaţi în adoptarea acestuia, astfel încât Tribunalul va dispune şi anularea acestui act administrativ”, se arată în motivarea magistraţilor suceveni.

Curtea de Apel Suceava a considerat că nu stau în picioare considerentele pentru care s-a dispus reluarea licitaţiei de către Tribunalul Suceava, iar drept urmare a desfiinţat hotărârea acestei instanţe şi a stabilit că licitaţia pentru atribuirea celor 380 de hectare de păşune a fost una corectă.

Tomiţă Onisii, primarul din Liteni, nu şi-a ascuns bucuria vizavi de această soluţie.

„Licitaţia rămâne în picioare, contractele încheiate anul trecut sunt în vigoare. În curând vom depune la APIA hotărârea judecătorească de la Curtea de Apel Suceava astfel încât oamenii care au încheiat contractele de închiriere a suprafeţelor de păşune să-şi poată ridica subvenţiile. Îmi pare rău că s-a ajuns în această situaţie din cauza unor persoane răutăcioase, care au dorit să le bage beţe în roate crescătorilor de animale din Liteni doar pentru nişte orgolii mărunte, dar uite că instanţa de judecată a făcut dreptate”, a spus Tomiţă Onisii.

 

Oameni din Liteni reclamă că au rămas fără păşuni pentru că acestea au ajuns pe mâna cui nu trebuie

Pe de altă parte, iniţiatoarea acţiunii de anulare a licitaţiei, Lenuţa Balan, s-a arătat consternată de decizia luată la Curtea de Apel Suceava şi nu-şi explică de ce licitaţia a fost considerată corectă.

La procesul care s-a derulat marţi, în sala de judecată au fost prezenţi şi câţiva crescători de animale din oraşul Liteni, care au pierdut licitaţia.

Gheorghe Ştirbăţ este din satul Roşcani şi spune că are 470 de oi, dar suprafaţa de 20 de hectare de păşune închiriată la licitaţia de anul trecut îi este total insuficientă pentru a-şi hrăni animalele.

„Am participat şi la o altă licitaţie, pentru o suprafaţă de 12 hectare de păşune. A câştigat Ilie Aparaschivei, care nu are animale, iar mai apoi a vrut să-mi închirieze terenul cu 1.000 de lei/ha”, a arătat Gheorghe Ştirbăţ.

Eugen Scurtu, un alt crescător de animale, care are 400 de oi şi capre, a povestit că a pierdut în mod dubios licitaţia pentru atribuirea suprafeţei de 20 de hectare de păşune şi asta pentru că prin manevre dubioase terenul i-a fost închiriat pentru o perioadă de 7 ani, începând din 2015, unui apropiat al primarului. Totul s-a întâmplat după ce persoana desemnată câştigătoare nu a putut prezenta documentele solicitate de comisia de licitaţie, iar membrii acesteia au plecat acasă pentru a afla ulterior că totuşi licitaţia a avut loc în lipsa lor.

„Eu nu am avut loc la mine în sat să-mi păşunez animalele, dar bine că alţii din alte părţi pot. Am fost nevoit să închiriez teren de la Ocolul Silvic Dolhasca şi de la oameni din sat, pentru că altfel eram nevoit să-mi vând animalele”, a spus Eugen Scurtu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Licitaţia pentru atribuirea a 380 de hectare de păşune în Liteni, declarată legală de judecători.
 Vizualizări articol: 1890 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Licitaţia pentru atribuirea a 380 de hectare de păşune în Liteni, declarată legală de judecători0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei