Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 14 sep 2016 - Anul XXI, nr. 215 (6328)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Bani tocaţi aiurea

Apa curentă de la şcoala din Pătrăuţi ajunge în băi doar pentru câteva ore

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Investiţia de sute de mii de euro în alimentarea cu apă a şcolii din comuna Pătrăuţi le-a fost mai utilă firmelor care au licitat şi au subcontractat lucrările până la a şaptea spiţă, decât copiilor şi profesorilor care învaţă şi predau aici. La această şcoală învaţă peste 600 de elevi, organizaţi în două schimburi, dar la robinete şi la toalete apa ajunge doar dimineaţa, pentru câteva ore, în funcţie de câţi copii şi profesori o folosesc. După ce se epuizează apa, ne spune directorul şcolii, prof. Lucian Vasile Ruşti, copiii folosesc toaleta din curte, iar pentru spălat pe mâini pot utiliza o pompă de apă stradală. Preventiv, buda din curte a fost construită cu 10 cabine, cinci pentru fete şi cinci pentru băieţi, insuficiente însă pentru numărul mare de copii.

Din fericire, până acum şcoala nu s-a confruntat cu vreo epidemie, dar au fost elevi cu hepatită virală şi alte afecţiuni care au ca principală cauză de îmbolnăvire mâinile murdare. Mai mult, nici măcar apa care curge nu este potabilă, ceea ce a făcut ca în cei patru ani, de când a fost dată în folosinţă instalaţia de alimentare cu apă, Direcţia de Sănătate Publică să nu autorizeze sanitar şcoala. 

Directorul Ruşti ne-a declarat, luni, că intenţionează ca în cursul acestui an şcolar să rezolve problema apei curente prin construirea unei fântâni suficient de mare pentru a adăposti o pompă de aducţiune corespunzătoare nevoilor şcolii. Actualul puţ are un diametru de 40  de cm şi în mod evident nu face faţă necesarului de apă.

 

Pe Apa Sâmbetei

Prof. Ruşti a mai precizat că investiţia în modernizarea şcolii s-a derulat cu multă dificultate şi că a avut serioase dubii în privinţa calităţii lucrărilor. ”Iniţial nici nu am vrut să semnez procesul verbal de recepţie a lucrărilor, dar mi s-a spus că oricum nu contează, că decizia se ia cu votul majorităţii membrilor comisiei de recepţie”, a mai spus resemnat profesorul.

Primele lucrări mai ample de reparaţii, consolidare şi extindere cu un etaj a şcolii construite în anul 1864 s-au derulat în perioada 2001-2004.  În 2010, autorităţile locale din comună au investit în şcoală peste 3 miliarde de lei vechi pentru acoperiş, geamuri termopan şi alte lucrări de amenajare. Câţiva localnici ne-au spus că, după un semestru, şcoala a intrat într-un program de reabilitare cu bani europeni, dar pentru asta au demolat corpul de clădire abia renovat.

Presa vremii consemnează că licitaţia de execuţie a lucrărilor de reabilitare, care a avut loc între Crăciun şi Revelion, a fost câştigată cu 1,5 milioane de lei de un consorţiu din Bacău. Acesta şi-a adjudecat contractele pentru 18 şcoli din toată Moldova, iar ulterior a subcontractat. Lucrările la şcoala din Pătrăuţi au fost subcontractate cu un milion de lei unei alte firme, apoi timp de aproape un an au urmat subcontractări succesive, cu bani din ce în ce mai puţini, până s-a pierdut numărul intermediarilor şi nu mai ştie nimeni cu câţi bani  a fost executată de fapt investiţia.

La începutul anului şcolar 2012-2013 modernizarea şcolii a fost declarată încheiată şi s-a făcut recepţia. Calitatea lucrărilor plătite cu 1,5 milioane lei câştigătorului licitaţiei se vede. Școala are nevoie de alţi bani pentru a avea o instalaţie de alimentare cu apă funcţională pe toată durata desfăşurării cursurilor. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Apa curentă de la şcoala din Pătrăuţi ajunge în băi doar pentru câteva ore.
 Vizualizări articol: 2534 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Apa curentă de la şcoala din Pătrăuţi ajunge în băi doar pentru câteva ore0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei