Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 13 sep 2016 - Anul XXI, nr. 214 (6327)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Decizie

Undă verde pentru finalizarea depozitului ecologic de deşeuri de pe Mestecăniş

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Lucrările la viitorul depozit ecologic de deşeuri de pe Mestecăniş vor putea fi finalizate. Aceasta după ce Consiliul Local Pojorâta a adoptat, recent, o hotărâre prin care se aprobă transferul către Consiliul Judeţean a unei suprafeţe de nouă hectare de teren pe care este începută deja construcţia acestui depozit de deşeuri. Hotărârea a fost adoptată cu votul a 12 consilieri locali din Pojorâta şi prevede transferul celor nouă hectare de teren din domeniul public al acestei comune în domeniul public al Consiliului Judeţean Suceava. La şedinţa în care a fost adoptată această hotărâre a fost prezent şi preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur. Acesta a ţinut să mai explice o dată importanţa luării unei decizii favorabile în privinţa acestui transfer. Gheorghe Flutur a amintit că investiţia în construcţia depozitului de deşeuri din Mestecăniş este finalizată în proporţie de 99,7% şi trebuie terminată, având în vedere că acest depozit va deservi întreaga zonă de munte. Șeful administraţiei judeţene a spus că proiectul Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor a început încă din anul 2007, fiind realizat din fonduri europene, iar nefinalizarea lui ar însemna restituirea unor sume mari de bani din cele primite de la Uniunea Europeană.

Adoptarea acestei hotărâri a Consiliului Local Pojorâta a avut loc după ce în data de 12 august 2016 a avut loc şedinţa de dezbatere publică pe marginea proiectului iniţiat de 12 consilieri locali prin care s-a propus transferul celor nouă hectare de teren. Lucrările la depozitul de deşeuri din Mestecăniş au fost oprite la începutul acestui an, după ce Curtea de Apel Cluj a decis anularea primului actul administrativ prin care s-a decis transferul celor nouă hectare, pe motiv că nu au fost consultaţi cetăţenii în privinţa construirii depozitului de la ei din comună. Acum, după adoptarea unei noi hotărâri a Consiliului Local Pojorâta cu privire la acest transfer, lucrările la depozitul de deşeuri vor fi reluate pentru finalizarea investiţiei.

 

Depozitul de pe Mestecăniş va deservi 23 de localităţi din zona de munte a judeţului

Depozitul ecologic de pe Mestecăniş are o capacitate de 0,39 Mt, dispune de staţie de tratare levigat şi utilaje pentru operare depozit. În cadrul Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor (SMID) au fost achiziţionate inclusiv maşini speciale pentru transportul deşeurilor. Contractul a fost executat de firma austriacă Bilfinger Baugesellschaft GmbH în asociere cu compania românească SC Concret Construct AG SRL, iar valoarea este de peste 27 de milioane de lei fără TVA. Capacitatea proiectată este suficient de mare încât să asigure necesarul de depozitare a gunoaielor din zona de munte a judeţului cel puţin până în 2037. În economia SMID, pe Mestecăniş vor fi duse deşeurile produse de 14,6% din populaţia judeţului, respectiv cei peste 100.000 de locuitori din zona de munte a judeţului, din 23 de unităţi administrativ-teritoriale. Restul localităţilor, până la 114, sunt arondate depozitului de la Moara.

Proiectul SMID are o valoare totală de 51,761 milioane euro fără TVA, este finanţat din fonduri UE şi presupune, printre altele, construcţia a două depozite de deşeuri la Moara şi Pojorâta, primele celule cu o capacitate de 1,38 de milioane de tone, respectiv 0,39 de milioane de tone; închiderea şi reabilitarea a şapte depozite de deşeuri neconforme - la Suceava, Rădăuţi, Gura Humorului, Fălticeni, Siret, Vatra Dornei şi Câmpulung Moldovenesc; construcţia a trei staţii de transfer la Rădăuţi (capacitate de 40.575 t/an), Fălticeni (27.544 t/an) şi Câmpulung Moldovenesc (11.197 t/an) şi modernizarea a două staţii de transfer existente la Gura Humorului (16.691 t/an) şi Vatra Dornei (11.787 t/an).  De asemenea, proiectul include construcţia unei staţii de sortare la Moara (28.600 t/an), furnizarea unei unităţi de compostare individuală în zonele suburbane şi rurale şi de tocătoare pentru compostarea in situ a deşeurilor din parcuri şi grădini, precum şi asistenţă tehnică şi supervizare a lucrărilor (incluzând măsuri de publicitate şi conştientizare a publicului în vederea reducerii cantităţii de deşeuri sau separarea materialelor reciclabile şi a deşeurilor biodegradabile la sursă). 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Undă verde pentru finalizarea depozitului ecologic de deşeuri de pe Mestecăniş.
 Vizualizări articol: 4791 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.80/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.8 din 5 voturi
Undă verde pentru finalizarea depozitului ecologic de deşeuri de pe Mestecăniş1.855

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Demisia incompetentilor trimis de
(13 sep 2016, 11:30:19
cretinilor nu despre teren era vorba ci despre poluarea pe care o va aduce in zona acel depozit , dar decat sa recunoasteti ca ati gresit mai bine sa sufere doua judete , ce va pasa voua de vetile oamenilor e mai importanta uniunea europeana si buzunarele voastre , cred totusi ca veti fi trasi la raspundere intro zi veti plati intrun fel sau altul,
2.   Groapa va otravi toata apa de pe muntele ala trimis de
(13 sep 2016, 21:03:32
Daca otravesti apa, vei otravi si oamenii. Vor fii ucisi incet de catre stat, cu niste costuri foarte mari pentru ai "face bine". Turistul si turismul va fi alungat. Din cand in cand , baietzii o sa aiba liber la taiat padurea din zona, pe motive de incendiu, de daunatori , de fenomene naturale , dand vina pe groapa.Pestele de la varf se impute. Ce exemplu mai bun poti sa gasesti , pentru aceasta zicala, "dacat" ca aceasta aceasta groapa ne ingroapa de vii.
3.   Ultima solutie trimis de
(13 sep 2016, 22:01:27
Proteste in strada, ma rog, in fata Consiliului Judetean corect mediatizate.
Probabil ca vor iesi multi.
4.   Unde esti tu tepes ? trimis de
(14 sep 2016, 01:09:05
in baza carei legi au construit intai si pe urma au obtinut terenul ? eu stiu ca inaite de a incepe o constructie trebuie sa ai mai intai terenul . se vede clar cum se incalca grosolan si voit legea chiar de cei care au facuto , dar legea in romania e pentru uni muma si pt restu ciuma

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei