Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 9 sep 2016 - Anul XXI, nr. 211 (6324)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

La prima vedere

Uraniul de la Argestru şi Crucea nu reprezintă nici un pericol, ne asigură Direcţia de Sănătate Publică şi Garda de Mediu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Două instituţii cu atribuţii în supravegherea sănătăţii mediului şi a populaţiei, Garda de Mediu şi Direcţia de Sănătate Publică Suceava, dau asigurări că deocamdată nu avem motive de îngrijorare din cauza minereului de uraniu de la Crucea şi Argestru, dar ambele vor face investigaţii mai amănunţite care vor fi finalizate săptămâna viitoare.

Comisarul-şef al Gărzii de Mediu Suceava, Adriana Iordache, şi directorul adjunct al DSP Suceava, dr. Cătălina Zorescu, s-au autosesizat după ce un grup de mineri de la exploatarea de uraniu de la Crucea au avertizat, miercuri, că la mină şi în gara Argestru sunt de mai multe luni depozitate stocuri de minereu de uraniu. Asta se întâmplă de când compania de stat Nuclearelectrica, administratorul centralei de la Cernavodă, nu mai cumpără combustibilul nuclear de la Compania Naţională a Uraniului (CNU), ci de la compania canadiană Camenco, pe motiv că preţul canadienilor este mai bun. Nuclearelectrica a reziliat în decembrie contractul cu CNU, astfel că uraniul românesc exploatat de minerii suceveni rămâne pe stoc, exploatarea de la Botuşana-Crucea acumulează datorii şi riscă închiderea. Stocurile sunt constituite, conform minerilor, la Argestru şi la Crucea, prezentând ”un pericol iminent” de contaminare radioactivă a mediului.

Comisarul-şef Adriana Iordache ne-a declarat, ieri, că din primele verificări consecutive unei vizite pe teren rezultă că ”există uraniu pe stoc, conform autorizării”, că depozitul de la Argestru este ocupat ”în proporţie de 10% din capacitatea de depozitare” şi că din constatările de până acum nu reiese nici un pericol. Ea a mai precizat, de asemenea, că perioada de stocare nu este atât de îndelungată, cum au spus minerii, ultima livrare către uzina de la Feldioara fiind efectuată în luna iunie a acestui an. Controlul continuă până săptămâna viitoare, iar rezultatele vor fi făcute publice printr-un comunicat de presă, a mai precizat comisarul-şef al Gărzii de Mediu.

 

DSP are încredere în responsabilitatea angajaţilor de la exploatarea de uraniu Crucea

În privinţa sănătăţii populaţiei, şeful Laboratorului Igiena radiaţiilor din cadrul DSP, dr. Garofiţa Elisei, ne-a declarat, ieri, că din întâmplare chiar miercuri inspectorii sanitari au recoltat probe de apă şi alimente de la Argestru, în cadrul programului de monitorizare trimestrială efectuat de DSP. Dr. Elisei afirmă că, de când funcţionează mina de la Crucea, nu doar că nu au fost niciodată valori crescute ale dozei de radiaţii, ci valoarea ”este la nivelul celei din fondul natural”. Altfel spus, ”ce valori se înregistrează în curtea DSP, tot la fel sunt la Crucea şi Argestru”. ”La măsurătorile noastre ei ies foarte bine. Mina Crucea a fost dintotdeauna extrem de controlată şi i-am apreciat pe cei de acolo pentru cât de serioşi şi competenţi au fost şi sunt”, a spus medicul. Ultima măsurare a dozei de radiaţii la 1 metru de sol (dozimetrie directă) pe traseul Argestru-Crucea a fost efectuată de DSP în luna mai.

Determinările DSP vizează apa, vegetaţia, solul, alimentele (inclusiv la gospodării din sat), depunerile atmosferice şi starea de sănătate a celor care sunt expuşi profesional. Investigaţiile medicale ale minerilor sunt făcute de o firmă angajată de CNU, iar rezultatele sunt transmise anual la DSP, care le raportează mai departe.

Medicul şef al Laboratorului de Igienă a radiaţiilor a mai declarat că până în a doua parte a săptămânii viitoare va avea rezultatele tuturor măsurătorilor suplimentare pe care DSP le va efectua la Argestru, pe traseul minereului de la Crucea la Argestru şi la Crucea. Concluziile vor fi făcute publice de DSP.

Până acum nu am reuşit să aflăm de la nici o instituţie a statului care este durata maximă cât minereul care conţine uraniu poate fi depozitat la suprafaţă, fie şi în vagoane închise ermetic, fără a reprezenta pericol pentru oameni şi mediu. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Uraniul de la Argestru şi Crucea nu reprezintă nici un pericol, ne asigură Direcţia de Sănătate Publică şi Garda de Mediu.
 Vizualizări articol: 2749 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Uraniul de la Argestru şi Crucea nu reprezintă nici un pericol, ne asigură Direcţia de Sănătate Publică şi Garda de Mediu5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei