Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 7 sep 2016 - Anul XXI, nr. 209 (6322)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   18 imagini |   ø fişiere video

Performanţă

35 de elevi din Bogdăneşti, sub vraja viorii, premiaţi la diverse festivaluri şi concursuri naţionale

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Vrăjiţi de vioară, 35 de elevi din Bogdăneşti s-au remarcat la diverse concursuri şi festivaluri naţionale. Este vorba de Grupul vocal-instrumental „Noiţele”, coordonat de învăţătorul Ion Costîn, grup care a împlinit în acest an zece ani de la înfiinţare, ani în care copilaşii din Bogdăneşti au „alintat” viorile şi au dar frâu liber talentului, sincerităţii, tradiţiei, într-un frumos mozaic artistic. Proiectul „Noiţele”, pentru că aşa este considerat de reprezentanţii Şcolii Gimnaziale Bogdăneşti, este unul de suflet, un proiect în care se îmbină armonios talentul, munca, timpul, sacrificiile, bucuria, premiile, toate la un loc, pentru că este realizat de oameni iubitori de frumos, de muzică, de tradiţie, de neam.

 

La început

Grupul vocal-instrumental „Noiţele” număra în primul an şapte elevi de clasa I, copii care au „descoperit” vioara, un instrument destul de greu de studiat, dar pe care ei l-au îndrăgit din prima clipă. Învăţătorul Ion Costîn, de la Şcoala Gimnazială Bogdăneşti, îşi aminteşte că au fost ore, zile, ani de muncă, dar și de satisfacții. „Odată cu apariția primelor succese au început să odrăslească alte <Noițe>. Grupul s-a mărit. <Noițele> a început să devină un vis pentru copiii din Bogdănești. Acum numără 35 de copii, grupați în trei categorii: începători, de mijloc, avansați, dar toți stăpâniți de același gând, de aceeași dorință, aceea de a cânta. Toți sunt elevi fruntași la învățătură, toți sunt premianții școlii”, ne-a povestit instructorul grupului.

 

Nelipsiţi de pe podium

De-a lungul anilor, Grupul vocal-instrumental „Noiţele” a participat la foarte multe manifestări culturale, unde a fost apreciat, aplaudat şi recompensat cu premii pentru evoluţiile lui. Au fost multe concursuri în care Grupul „Noiţele” s-a remarcat, însă câteva manifestări au rămas în sufletul copiilor şi al instructorului lor: „Peștișorul de aur”, „Tezaur folcloric bucovinean”, „Voinicelul”, „Comoara Moldovei  - Bârlad”, „Comori de suflet românesc”, unde în ultimii trei ani au fost finaliști, Concursul „Alexandru Bidirel”, Concursul Internațional "Întâlniri Bucovinene", unde elevii din Bogdăneşti au obținut un loc I, un loc II și un loc III, la Câmpulung Moldovenesc, „Sărbătoarea de sub brazi”, de la Adâncata, „Hora de la Baia”, „Colind de Crăciun”, „Șezătoarea copiilor”, de la Fălticeni, „Festivalul de folclor pentru copii”, desfăşurat la Suceava, „Asta-i seara lui Crăciun”, „Crăciun în Bucovina”, „Ograda cu dor” și multe alte manifestări culturale desfăşurate în comunele învecinate. Nu a fost suficient să participe la aceste concursuri, festivaluri, manifestări culturale. Copiii s-au întors cu premii, aflându-se mereu pe podium. Majoritatea diplomelor sunt expuse la Muzeul bisericesc Bogdănești, de la Parohia Bogdănești I.

 

Costuri pentru deplasări, costume populare, instrumente

Este lesne de înţeles că nu este uşor să menţii un astfel de grup la cel mai înalt nivel. Fiecare deplasare costă bani. Instrumentele muzicale şi costumele populare costă bani. La începuturi, copiii au fost sprijiniți de părinți pentru deplasări, dar şi pentru achiziţionarea de costume populare. Au primit apoi, în primii ani, un sprijin din partea firmei Dedeman, care a achitat costul câtorva costume populare și unele deplasări pe distanţe mai lungi. „După ce grupul s-a mărit, greutățile au fost mai mari, dar am fost sprijiniți foarte mult de Primăria Bogdănești și de conducerea Școlii Bogdănești”, ne-a spus învăţătorul Ion Costîn.

 

Au înregistrat două CD-uri

Am aflat de la reprezentanţii Şcolii Gimnaziale Bogdăneşti că „Noiţele” a început ca  grup instrumental, apoi s-a transformat în grup vocal-instrumental. Pe lângă muzică populară, copiii cântă și muzică religioasă. Ei au susţinut concerte în mai multe  lăcaşuri de cult (Mitropolia Iași, Vovidenia - Neamț, Bogdănești, Petricani - Neamț, Măreția Mică, Râșca). Cu eforturi au înregistrat un CD cu muzică religioasă și unul cu muzică vocal-instrumentală. Au participat la câteva emisiuni TV de promovare a școlii și a comunei, pentru că munca lor merită cunoscută şi apreciată. În ultima perioadă, Grupul vocal-instrumental „Noiţele” este sprijinit în alegerea repertoriului de Centrul Cultural Bucovina.     

 

De ce „Noiţele”?

Fireşte că am dorit să aflăm de la cei care se ocupă de grup de ce a fost ales numele „Noiţele”. Ni s-a explicat că numele grupului ar trebui să ne ducă cu gândul „la începuturi, la muguri, la tinerețe. "Având în vedere zona unde locuim, la poalele Carpaților, ne putem gândi la mugurii coniferelor. Oricum, copiii au ales numele grupului”, ne-a spus instructorul grupului. „Noiţele”, copiii din Bogdăneşti, nu numai că îi bucură pe ceilalţi prin muzica pe care o interpretează la vioară și vocal, dar folosesc muzica ca balsam şi pentru sufletul lor. S-a legat o prietenie între membrii grupului, care se simte şi după ce unii elevi pleacă de la Şcoala Gimnazială Bodăneşti la licee din alte oraşe. Ei revin şi cântă alături de „Noiţele” ori de câte ori au ocazia. „Vin cu drag, fiindcă iubesc muzica, iubesc Școala Bogdănești, își iubesc învățătorul care i-a învățat să cânte. Un balsam și un vis, fiindcă avem copii și din alte localități care doresc și chiar uneori cântă la <Noiţele>. Zece ani de muncă, zece ani de când acești copii și domnul lor învățător n-au avut vacanță, au transformat vacanța în cântec, ca să încânte, ca să-i bucure pe cei din jur. “Noițele” Bogdănești sau <Viorile de la Bogdănești> sau <Fetele cu viorile>, cum suntem cunoscuți în împrejurimi, au devenit o emblemă a localității. Acești copii sunt priviți cu stimă, cu respect de ceilalți copii sau adulți”, ne-a spus conducerea Şcolii Gimnaziale Bogdăneşti.

 

Sprijiniţi şi încurajaţi că continue pe drumul creaţiei

Chiar dacă drumul parcurs de acest grup nu a fost unul lin, lipsit de obstacole sau încercări, munca acestor copii, elanul, ambiția, devotamentul, profesionalismul, sufletul mare cu care îşi conduce „Noiţele” învăţătorul Ion Costîn, toate au făcut ca an de an să răsară noi „noiţe” alături de celelalte cu experienţă. Conducerea şcolii, coordonatorul grupului aduc mulţumiri celor care sunt cu sufletul alături de acești minunați copii. Din această toamnă, membrii grupului s-au îmbrăcat în haine noi, primite prin grija autorităților locale, care le-au achiziționat costume populare. Viorile „alintate” de copiii din Bogdăneşti, cu sufletul curat, frumoşi, orele de muncă, truda, visele, bucuria, determinarea învăţătorului Costîn au făcut ca „Noiţele” să devină un nume de referinţă pentru comuna Bodăneşti şi nu numai. Merită felicitaţi, la cei zece ani de activitate, sprijiniţi şi încurajaţi că continue pe acelaşi drum al creaţiei, al muzicii, al iubirii de frumos, al dăruirii. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 35 de elevi din Bogdăneşti, sub vraja viorii, premiaţi la diverse festivaluri şi concursuri naţionale.
 Vizualizări articol: 2805 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
35 de elevi din Bogdăneşti, sub vraja viorii, premiaţi la diverse festivaluri şi concursuri naţionale5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei