Comuna Dumbrăveni începe să devină, pas cu pas, un centru cultural extrem de puternic, cu legături adânci în mediul academic din România, Moldova și Ucraina. Ultima mostră vine de la sfârșitul săptămânii trecute, când mai marii comunei Dumbrăveni au participat la cea de-a V-a ediție a Congresului Eminescologilor de la Chișinău, dar nu oricum, ci în calitate de co-organizatori ai manifestării.
Ioan Pavăl, primarul comunei Dumbrăveni, a luat loc la masa prezidiului fiind co-președinte al Congresului, alături de academicianul Mihai Cimpoi, una dintre cele mai importante și autorizate voci în studiul operei lui Mihai Eminescu.
„A fost un moment excepțional, mai ales că erau prezente persoane foarte importante din întreg spațiul nostru românesc. Am simțit că s-a creat o punte de legătură între România și Moldova, una pe care vrem s-o consolidăm și s-o facem cât mai trainică. Cu asemenea oameni de valoare nu putem decât să ne mândrim și să le dorim multă sănătate pentru a crea și mai departe opere nemuritoare pentru posteritate”, a declarat Ioan Pavăl.
Cu acest prilej, primarul din Dumbrăveni a oferit cheia comunei academicianului Mihai Cimpoi, ocazie cu care i-a urat să deschidă „cât mai multe uși și porți ale cunoașterii”, mai ales că pe data de 3 septembrie reputatul om de știință din Moldova a împlinit și 74 de ani.
La microfon a ajuns și Mihai Chiriac, secretarul comunei Dumbrăveni, care a ținut să remarce și el legăturile tot mai strânse dintre oamenii de pe cele două maluri ale Prutului, dar și faptul că de la an la an Congresul Eminescologilor devine o manifestare tot mai vizibilă.
Manifestarea din acest an a fost și un bun prilej pentru a lansa la Chișinău 30 de seturi a câte trei volume cu operele complete ale lui George Călinescu despre viața și opera, inclusiv publicistica, marelui poet Mihai Eminescu.
Nu au lipsit și surprizele plăcute din cadrul Congresului Eminescologilor. Prin Ordin al președintelui Academiei de Științe a Moldovei, academician Gheorghe Duca, jurnalistul Gabriel Ghincea de la „Plus TV” și viceprimarul din Dumbrăveni, Sorin Ababei, au fost decorați cu medalia aniversară a „70 de ani de la crearea primelor instituții de cercetare”.