Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 3 sep 2016 - Anul XXI, nr. 206 (6319)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Acuze ale profesorilor

Școala oferită ca recompensă electorală în Dorna Candrenilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Numirile făcute de Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava pe posturile de director au făcut mare vâlvă în câteva şcoli din judeţ, unde profesori şi primari deopotrivă arată cu degetul spre şefii învăţământului sucevean, care ar fi oferit colegilor de partid, drept recompense electorale, posturi călduţe în fruntea şcolilor din judeţ.

Cancelariile mai multor şcoli din judeţ fierb, ultimele „remanieri” din învăţământul preuniversitar sucevean ridicând mari semne de întrebare cu privire la „mişcările de trupe” făcute de şefii IȘJ şi la considerentele după care au fost numiţi noii directori de şcoală.

Ultimul scandal a răbufnit la Liceului Tehnologic Dorna Candrenilor, unde angajaţii instituţiei au fost puşi într-o situaţie hilară, aceea de a asista la numirea pe postul de director a unui cadru didactic care nu a predat nici măcar o lecţie la această unitate de învăţământ şi ale cărui competenţe şi abilităţi manageriale sunt contestate vehement.

Implicarea factorului politic într-o problemă de management şcolar a consternat întreaga comunitate de profesori ai acestui liceu, aceştia cerând public stoparea ingerinţelor politice în şcoli, cu toate că au fost avertizaţi de inspectorul GhiorghiCorniasă nu „bălăcărească în presă” subiectul.

„În data de 1 septembrie, domnul inspector Cornia Ghiorghi, ca reprezentant al IȘJ Suceava, a venit la şcoala noastră cu decizia de numire în funcţia de director a prof. Iulia Juravle. Ne-a recomandat <asumarea consecinţelor bune şi RELE> ale unor eventuale acţiuni de protest. Doamna Iulia Juravle este cadru didactic titular la Liceul Tehnologic <Vasile Deac> din Vatra Dornei. Nu a avut niciodată nici o oră de predare la liceul nostru, nu a fost niciodată în şcoala noastră, nu are nici o tangenţă cu specificul, activitatea şi obiectivele noastre. Nu are nici un dram de experienţă managerială”, se arată într-o scrisoare semnată de Consiliul Profesoral.

În schimb o recomandă veleităţile într-ale politicii şi activitatea perseverentă şi neobosită în campania electorală pentru alegerile locale din acest an, după cum susţin profesorii şcolii.

„Dar doamna Iulia Juravle este, din 5 iunie 2016, consilier local PSD în cadrul Consiliului Local Dorna Candrenilor”, au mai completat profesorii. Bursa zvonurilor mai spune că doamna Iulia Juravle a susţinut campania electorală a actualului primar PSD, Dănuţ Candrea, şi că „probabil deplasarea ei din casă în casă pentru educarea electorală a cetăţenilor va continua şi după ce va fi directoare, în special pentru alegerile parlamentare din acest an”, se mai arată în scrisoarea dascălilor.

Aceştia mai menţionează că nu contestă, chiar apreciază competenţele de bun gospodar şi administrator ale primarului Dănuţ Candrea, însă sunt de părere că educaţia din Dorna Candrenilor necesită o abordare puţin diferită decât cea a unei echipe de muncitori.

În document se mai explică faptul că la Concursul de obţinere a certificatului de expert în management educaţional, seria 2016, Iulia Juravle a obţinut iniţial 37 de puncte, în urma contestaţiilor acordându-i-se 71 de puncte. „Cum a putut doamna Juravle să depună CV-ul legal la 15 august, dacă rezultatele contestaţiilor s-au afişat pe 29 august?”, întreabă semnatarii scrisorii. Aceştia mai explică faptul că directorul adjunct numit în continuare, prof. Vasiluţ Gheorghe, a demisionat joi, 1 septembrie, dat fiind faptul că nu acceptă să formeze echipa managerială cu persoane numite abuziv şi imoral din afara şcolii.

 

„Trebuie să nu ştim, să tăcem, să înghiţim şi să nu ne punem împotriva curentului???”

Angajaţii au transmis că îşi doresc din partea celor cu putere de decizie de la IȘJ Suceava transparenţă, moralitate, corectitudine şi competenţă. De asemenea, aceştia au mai menţionat că vor ca funcţia de director să nu reprezinte recompense sau mize electorale.

Totodată, aceştia mai contestă şi maniera în care Inspectoratul Școlar Judeţean a anunţat comunitatea de profesori de perioada în care îşi pot depune CV-urile, totul fiind ţinut în mare taină de mai marii IȘJ.

„La data de 31 august, domnul profesor Gheorghe Bozga Candrea, director al Liceului Tehnologic Dorna Candrenilor, a ieşit la pensie. Conform unei adrese a Inspectoratului Școlar Suceava primită vineri, 12 august 2016, cadrele didactice care doreau să ocupe funcţia de director/ director adjunct trebuiau să depună la IȘJ Suceava curriculum vitae şi scrisoare de intenţie până marţi, 16 august, în condiţiile în care majoritatea cadrelor didactice erau în concediu, unii aflându-se la distanţe mari de domiciliu şi în condiţiile în care de pe data de 12 august până pe data de 16 august erau zile de sâmbătă, duminică şi luni era Sfânta Maria, deci zi liberă”, mărturisesc profesorii.

Cu toate acestea, cadrele didactice s-au mobilizat, au discutat şi au decis depunerea CV-ului şi a scrisorii de intenţie de către prof. Valentina Pîrvu, profesor de fizică cu gradul didactic I, membru în Corpul Naţional al Experţilor în Management Educaţional, cu o vechime şi experienţă de 26 de ani în unitate, însă profesorii susţin că nu a fost înregistrată candidatura acesteia.

„De ce a întârziat emiterea deciziilor IȘJ Suceava până în seara zilei de 31 august? Trebuie să nu ştim, să tăcem, să înghiţim şi să nu ne punem împotriva curentului??? Menţionăm că, deşi în mediul rural şi oarecum la <marginea> judeţului, Liceul Tehnologic Dorna Candrenilor este singura unitate de învăţământ din mediul rural din întreaga ţară unde s-a obţinut media 10 la examenul de bacalaureat 2016. Colectivul didactic este format din 42 de cadre, din care 40 titulare, 26 cu gradul didactic I şi 6 membri în CNEME (n.r Consiliul Naţional de Experţi în Management Educaţional). Deşi liceele tehnologice beneficiază de un statut mai puţin favorabil, unii elevi provenind din <alunecarea> dinspre liceele teoretice în care nu au fost admişi, facem precizarea că misiunea şcolii noastre este de a asigura o educaţie de calitate, în primul rând pentru profesie şi piaţa muncii. Nu este uşor să cunoşti şi să conduci o astfel de şcoală”, conchid semnatarii acestei scrisori.

 

IȘJ se dă mai catolic decât Papa

Într-un comunicat remis de Inspectoratul Școlar Suceava, instituţia informează că 25 dintre directorii de şcoli şi-au pierdut funcţiile de conducere ca urmare a noilor numiri făcute de Inspectoratul Școlar Judeţean Suceava.

La finele lunii august au expirat mandatele a peste 300 de directori plini şi directori adjuncţi din cadrul şcolilor sucevene, 18 dintre aceştia solicitând neprelungirea mandatului de director sau fiind vorba de situaţii de pensionare. Nimic despre criteriile pe baza cărora s-au făcut noile numiri, nimic despre înverşunările din teritoriu, despre profesori unşi directori în şcoli în care nu au călcat niciodată, nimic despre presiuni politice. Nimic despre obiceiurile care îmbolnăvesc învăţământul din România şi despre care, tot ei, politicienii, promit în fiecare campanie electorală să ne scape. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Școala oferită ca recompensă electorală în Dorna Candrenilor.
 Vizualizări articol: 5352 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 5 voturi
Școala oferită ca recompensă electorală în Dorna Candrenilor4.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   ACUM SE EXPLICA MULTE trimis de
( 3 sep 2016, 20:53:44
Ma tot intrebam in plin scandal cu Scoala Salcea, pe cine avantajeaza acest context, cine ar avea de castigat? Acum am aflat- pe d-nul Galateanu! Miscare inteligenta! Fostul director un om bun, dar mult prea increzator in oameni, profesorul de sport un frustrat cu studiile facute la peste 35, dar dornic de a urca rapid s-a folosit de trambulina partidului si si-a atins scopul - fostul director acuzat de nerespectarea procedurilor, anchetat ca la Gestapo de ISJ care ar fi trebuit sa-si apere oamenii au preferat sa-i ingroape pentru a nu-si pune in pericol scaunele. Oare ce " minuni " au descoperit in inspectorat cei din corpul de control? Pe muteste si de neinteles este si demisia d-nei inspector Drumea- o alta victima colaterala a celor intamplate in aceasta vara in invatamantul sucevean. Doamna inspector era cunoscuta ca fiind un om extrem de serios, profesionista in adevaratul sens a cuvantului! Ce anume o fi determinat-o sa-si dea demisia dupa ce a ocupat prin concurs, din prima (nu ca altii care s-au scremut pana au luat acest examen) postul de inspector de biologie?
Domnisoara Scutaru, domnule Lazar stiti ca in invatamantul sucevean se intampla tot felul de nereguli! Daca nu stiti e cu atat mai grav pentru ca va aflati in fruntea acestei institutii! Dar e nefiresc sa loviti in oameni nevinovati, doar pentru a va pastra scaunele. Si anul trecut la fel ati facut - ati sacrificat-o pe d-na Teodorovici. Oare niciunul din voi nu stia ce se intampla?! Nu cred! Se facea cu stirea voastra!
sacrificati oameni nevinovati in parte sau nevinovati integral pentru a ramane la butoane.
Halal invatamant! Nu vorbesc cei care stiu, ca daca ar vorbi, corpul de control al ministrului ar avea de lucru la Suceava un an. Astept desfiintarea inspectoratelor scolare -aceste cuiburi de spagari, curvari si refugiati din alte domenii.
Speram sa vina si vremea profesionistilor....eu inca mai sper!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei