Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 26 aug 2016 - Anul XXI, nr. 199 (6312)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

Campania “Şi eu vreau la şcoală!”

Rechizite, hăinuţe, dulciuri, jucării pentru şase fraţi necăjiţi din Preuteşti

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În urma campaniei “Şi eu vreau la şcoală!”, demarată de Fundaţia FARA, la care s-a alăturat şi cotidianul Monitorul de Suceava, şase fraţi necăjiţi din satul Bahna Arini, comuna Preuteşti, au avut duminică, 21 august, motive de bucurie după ce casa li s-a umplut cu daruri. Impresionată de povestea celor şase micuţi, patru şcolari, un preşcolar şi un băiețel în vârstă de un an, învăţătoarea Nicoleta Bogoş, de la Şcoala Gimnazială „Bogdan Vodă” Câmpulung Moldovenesc (care s-a implicat, în luna iulie, şi în Campania umanitară „Unii lângă alţii la Dispensarul SF”, iniţiată de medicul de familie din Şerbăuţi, Florin Haidamac, doctor-scriitor), a dat sfoară-n ţară şi a adunat rechizite, dulciuri, jucării, jocuri, hăinuţe pentru copiii familiei Pegescu din Bahna Arini.

 

„O experienţă unică”

„A fost o experienţă unică”, ne-a spus Nicoleta Bogoş, după ce i-a cunoscut pe cei şase fraţi din Preuteşti. „Am luat legătura cu reprezentanţii Fundaţiei FARA şi am ştiut exact ce vârste au copiii, pentru a le duce exact ce li se potriveşte. Le-am dus tuturor hăinuţe, încălţăminte, jocuri educative, jucării, alimente, dulciuri, ghiozdane şi penare echipate pe nivelul de şcolarizare, cu tot ce le trebuie şi rechizite de rezervă pentru un an de zile. Deşi aveau casa plină cu de toate, copiii de şcoală s-au repezit la cărţi şi ghiozdane”, ne-a spus inimoasa învăţătoare din Câmpulung Moldovenesc, care a fost sprijinită în demersul ei umanitar deLiviu Bogoş, Laura Ciumău, Vasile Maftei, Simonela Maftei, Gabriela Vornicu, Gabriela Venin, Lucia Man, Corina Baltag, Elena Ungureanu, Daniela Vermeşan, Veronica Busuioc, Mihaela Sîrbu, Liliana Gavriliuc. Învăţătoarea Bogoş a promis că va continua să-i sprijine pe copiii din Bahna Arini, împreună cu oamenii de bine care vor să-i fie alături, pentru că sunt multe familii necăjite şi chiar şcoala din localitate are nevoie de multe dotări.

 

Educaţie, înainte de sărăcie

Vă reamintim că venitul stabil al familiei Pegescu din Bahna Arini este format din alocaţia copiilor, alocaţie de sprijin şi ajutor social, la care se mai adaugă câţiva bani pe care-i câştigă părinţii din munci ocazionale. În urmă cu mai puţin de un an, familia din Bahna Arini locuia într-o cocioabă. În interiorul aşa-zisei locuinţe se aflau o măsuţă mică, o sobă spartă ce despărţea o cameră în două, pereţi negri de igrasie şi fum, un pat improvizat din lemne acoperite cu cârpe vechi, unde dormeau, la grămadă, şase copii şi părinţii lor. Teama că aceşti pereţi se pot prăbuşi peste copii în orice moment îi măcina din greu pe bieţii părinţi, care, de 12 ani, locuiau în aceste condiţii. Trăiau cu frica zilei de mâine, dar şi cu speranţa că într-o zi vor putea locui într-o casă adevărată. Norocul acestor copii nevinovaţi a venit de la Fundaţia FARA, care prin programul ei de educaţie şi dezvoltare rurală a sprijinit câteva familii pentru renovarea locuinţelor şi îmbunătăţirea condiţiilor de trai ale copiilor din familii. În acest fel, visul familiei din Bahna Arini, familie numeroasă, cu şase copii minori, a prins contur. Bucuros de oportunitatea pe care o are de a-şi creşte copiii într-o locuinţă normală şi nu într-o cocioabă dărăpănată, tatăl minorilor a pus umărul la construirea propriei case. Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, Primăria Preuteşti şi Fundaţia FARA au fost alături de această familie şi au ajutat-o să-şi construiască noua căsuţă. Acum copiii au primit şi rechizite pentru noul an şcolar, ceea ce le dă siguranţa că vor continua cursurile, aşa cum şi-au dorit.

 

Campania „Şi eu vreau să merg la şcoală!” continuă

„Şi eu vreau să merg la şcoală!” este mesajul imperativ pe care ni-l transmit copii necăjiţi din diverse colţuri ale judeţului, copii care vor să înveţe, dar nu au posibilităţi materiale. Ce durere trebuie să fie în sufletul unui copil care aude mereu în jurului lui vorbe spuse de cei mari, de părinţi, "N-avem bani. Cu ce să vă trimitem la şcoală?" Părinţii nu-şi permit să le cumpere rechizite, ghiozdane, hăinuţe, încălţăminte pentru ca cei mici să fie trimişi la şcoală, să aibă o şansă la educaţie. Fundaţia FARA desfăşoară un program de prevenire a abandonului şcolar pentru copiii ce provin din familii fără posibilităţi. Copiii primesc ajutor la teme, dar şi o masă caldă la prânz, care, adesea, este singura lor masă din zi. Sunt multe alte familii necăjite în Preuteşti, şi nu numai, care au copii care se află la un pas de a renunţa la şcoală din cauza sărăciei. Cei care vor să-i ajute pe aceşti copii să continue studiile, să aibă, fiecare, ghiozdanul şi rechizitele lui, pot să ia legătura cu Andreea Aniţei, manager program, telefon 0752 585 114. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Rechizite, hăinuţe, dulciuri, jucării pentru şase fraţi necăjiţi din Preuteşti.
 Vizualizări articol: 2008 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Rechizite, hăinuţe, dulciuri, jucării pentru şase fraţi necăjiţi din Preuteşti5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Morcovi acrişori cu nuci Este un preparat rafinat, dulce-acrişor, cu note arabe conferite de condimente, care nu necesită preparare termică, dar poate constitui, în funţie de preferinţele noastre, fie o garnitură specială la friptură de orice fel, fie o salată ce se... Citeşte