Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 25 aug 2016 - Anul XXI, nr. 198 (6311)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Nebunia continuă

Se pot acoperi cu acte golăniile imobiliare? La Rădăuţi ar fi posibil

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Golăniile imobiliare de la Rădăuţi girate de foşti şi actuali angajaţi ai administraţiei locale vor fi astăzi din nou pe ordinea de zi a Consiliului Local. Practic, la nouă luni de la comiterea unei crase ilegalităţi se încearcă spălarea acesteia cu o hotărâre pe care dacă o acceptă consilierii locali ar putea deveni clienţi fideli ai procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Unul dintre proiectele de Hotărâre de Consiliu Local din şedinţa de astăzi este legat de garsoniera din strada Oborului, nr. 8. Mai exact, prin această Hotărâre de Consiliu Local ar trebui acoperite nebuniile de anul trecut, unele făcute cu încălcarea flagrantă a legislaţiei.

Iniţiatorul acestei hotărâri, primarul Nistor Tătar, doreşte mai exact modificarea şi completarea Hotărârii nr. 82 din 31 martie 2016. Primul punct este „atestarea apartenenţei unui imobil la domeniul privat al municipiului Rădăuţi şi vânzarea directă a acestuia către Rusu Alina Mihaela şi Rusu Gabriel Adrian”.

Pentru ca totul să fie foarte clar, trebuie făcut un scurt istoric al evenimentelor.

În noiembrie 2015, Primăria Rădăuţi, condusă atunci de actualul viceprimar Bogdan Loghin, a vândut către soţii Rusu un imobil pe strada Oborului, nr. 8. Este vorba de o garsonieră cu o suprafaţă utilă de 12,45 mp, 1,95 mp WC comun şi 2,29 mp hol comun. Preţul tranzacţiei a fost de 2.707 lei, sumă achitată pe 2 decembrie.

Pentru a vinde acest imobil, primăria nu a avut nici o evaluare, dar nici o Hotărâre de Consiliu Local în acest sens. Acestea au venit ulterior, evaluarea în primăvara acestui an, dar nu comandată de Primărie, ci de noul proprietar, în timp ce Hotărârea de Consiliu Local trebuia luată în luna iulie, dar nu a avut girul consilierilor locali.

Revenind la noua propunere de Hotărâre de Consiliu Local, trebuie remarcat că în noiembrie 2015 Primăria Rădăuţi a vândut ceva ce nu avea în domeniul privat. Iar a veni acum, după nouă luni, să faci aceste modificări nu pare doar de domeniul fantasticului, ci de-a dreptul de domeniul penalului.

 

Cum să intri în legalitate retroactiv? Teoretic, nu se poate, practic, la Rădăuţi, se discută

Golănia de anul trecut a fost sesizată de cineva, iar ulterior s-a dorit intrarea tardivă în legalitate. Aşa se face că chiar dacă nu mai era proprietar al imobilului de aproximativ jumătate de an, Primăria Rădăuţi a solicitat unui expert evaluator ANEVAR să efectueze un raport de specialitate privind valoarea de piaţă a garsonierei din strada Oborului, nr. 8. Evaluarea a fost întocmită în luna mai şi plătită, surpriză din nou, nu de Primăria Rădăuţi, ci de noul proprietar, familia Rusu, care a achitat 400 de lei.

Potrivit evaluării, preţul real al garsonierei este de 22.280 de lei, fără TVA. Adică de vreo 10 ori mai mare decât a plătit proprietarul. Mai nou, se doreşte ca suma de 2.707 lei achitată pe 2 decembrie să constituie un „avans”, iar diferenţa să fie achitată în rate lunare pe o perioadă de 60 de luni.

Bogdan Loghin, viceprimarul cu atribuţii de primar din noiembrie-decembrie 2015, cel care a şi semnat contractul de vânzare-cumpărare, spune că tranzacţia s-a derulat în baza „unei inerţii care exista la Primăria Rădăuţi” şi aruncă pisica spre Lucia Ruscior, fosta şefă a Compartimentului Locativ.

Pe actul de vânzare-cumpărare apare şi semnătura secretarului Primăriei Rădăuţi, Marinică Sofroni, un personaj care prin natura funcţiei sale trebuia nu doar să sesizeze neregulile, ci chiar să le stopeze, ceea ce nu s-a întâmplat.

Iar tripleta Loghin-Sofroni-Ruscior are în spate cel puţin încă o tranzacţie la fel de dubioasă, despre care Monitorul de Suceava a scris în ediţia de luni, 22 august.

Pe data de 22 decembrie 2015, cei trei oameni din Primăria Rădăuţi semnau un contract de vânzare-cumpărare, cu numărul 40869. Obiectul acestui document este următorul: „Primăria municipiului Rădăuţi vinde şi Onciul Gheorghe şi Onciul Luminiţa Dorina cumpără locuinţa situată în Rădăuţi, strada Calea Cernăuţi, nr. 43”.

În contract este stipulat că imobilul era ocupat de cumpărători în calitate de chiriaşi încă din 14 aprilie 2009 şi este compus dintr-o cameră de locuit cu o suprafaţă de 44 mp, la care se adaugă cotă indiviză din suprafaţa comună a clădirii, respectiv din 8,80 mp antreu, 6,00 mp cămară şi 10.00 mp verandă.

Preţul de vânzare, adică suma pe care Primăria Rădăuţi a încasat-o din această tranzacţie este de, atenţie, 2.226 de lei, adică undeva la 500 de euro. Nota bene, familia Onciul avea închiriat de la Primăria Rădăuţi doar un imobil cu o suprafaţă de 19,25 mp.

Şi potrivit anumitor voci, cele două tranzacţii cu cântec nu sunt singurele încheiate de-a lungul ultimilor ani. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Se pot acoperi cu acte golăniile imobiliare? La Rădăuţi ar fi posibil.
 Vizualizări articol: 3184 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.52/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.5 din 27 voturi
Se pot acoperi cu acte golăniile imobiliare? La Rădăuţi ar fi posibil3.5527

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei