Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 25 aug 2016 - Anul XXI, nr. 198 (6311)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ce vor cu adevărat?

Cum vrea ACET să omoare o asociaţie de proprietari din Siret

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

După ce ani în şir au asistat pasiv, reprezentanţii ACET s-au trezit brusc parcă dintr-un somn greu şi sunt pe cale să omoare o asociaţie de proprietari. Este vorba de Asociaţia de Proprietari Laţcu Vodă din Siret, care s-a trezit cu o acţiune în instanţă prin care cei de la ACET solicită emiterea unei ordonanţe de plată prin care asociaţia să fie obligată la plata sumei de 886.144 de lei, din care 647.137 de lei ar fi restanţele din perioada iunie 2014 – septembrie 2015, iar diferenţa de 239.006 lei penalităţi.

Cornel Toader, preşedintele Asociaţiei de Proprietari Laţcu Vodă Siret, spune că de fapt totul este o mare minciună.

„Această restanţă nu a fost acumulată nicidecum în perioada menţionată de cei de la ACET, ci până în 2014, când am venit eu preşedinte aici. Toate datoriile au fost acumulate în perioada în care asociaţia era condusă de Vasile Dumitraş. Stau şi mă întreb, oare de ce au asistat pasiv la creşterea datoriilor şi nu au luat măsuri la vremea respectivă”, s-a întrebat revoltat Cornel Toader.

De altfel, această datorie istorică a fost menţionată de actualul preşedinte al Asociaţiei de Proprietari Laţcu Vodă Siret şi în cursul anului 2014. Într-un material apărut în paginile cotidianului Monitorul de Suceava se menţiona că în octombrie 2014, la plecarea lui Vasile Dumitraş de la conducerea Asociaţiei de Proprietari Laţcu Vodă, datoriile se ridicau la suma de 689.800 de lei, asta în condiţiile în care cetăţenii de la asociaţie erau datori pentru apa consumată doar cu 378.207 lei.

 

Plăţile la zi nu sunt pe placul ACET

Cornel Toader a reuşit în cei doi ani petrecuţi în fruntea asociaţiei să-şi dea seama în linii mari despre jaful derulat sub privirile îngăduitoare ale reprezentanţilor unor instituţii ale statului român.

„În decurs de opt ani vechea conducere a reuşit să producă celor de la ACET o pagubă de 886.144 de lei, adică anul şi miliardul de lei vechi, dar nimeni din conducerea ACET Siret nu a fost tras de urechi pentru această pagubă care s-a perpetuat timp de 8 ani. Nimeni din ACET Siret sau din Primăria Siret nu a avut curiozitatea sa-l întrebe pe domnul Dumitraş prin ce mijloace reuşeşte să producă o pagubă de un miliard în fiecare an. Noua conducere a făcut toate eforturile pentru a ridica gradul de încasare din asociaţie cu 34%, de a scădea substanţial numărul datornicilor cu 37% , a realizat un volum de lucrări de peste 300.000 de lei în care au intrat 11 reabilitări de subsoluri, 3 reabilitări de canalizare, 12 hidroizolaţii şi reabilitări de acoperişuri, conectarea la gaz a ultimelor trei blocuri din Siret, şi a reuşit începând cu ianuarie 2015 şi până la data curentă să plătească integral toate facturile emise de furnizori. Concomitent cu plata integrală a tuturor facturilor emise de ACET am redus pierderile de apă cu 1.000 mc lunar. Probabil că se doreşte revenirea la vechiul sistem, în care consumul de apă era foarte mare, iar datoriile creşteau constant”, a arătat Cornel Toader.

 

Dosarele penale şi civile la adresa fostului administrator bat pasul pe loc

Pentru a lămuri toată nebunia din această asociaţie, noul preşedinte a cerut în numeroase rânduri celor de la Primăria Siret să efectueze un audit şi o expertiză contabilă, dar de fiecare dată a fost refuzat.

Mai mult, împotriva fostului administrator, Vasile Dumitraş, a fost depusă şi o plângere penală la Poliţie, dar se pare că cei aproape doi ani scurşi de la momentul înregistrării acesteia reprezintă un timp prea scurt pentru a finaliza o anchetă. Cert este că praful gros care s-a aşternut peste dosarul penal nu face decât să genereze alte probleme şi blocaje.

„Împotriva domnului Dumitraş Vasile am deschis şi un dosar civil, iar la acest dosar am ataşat o expertiză financiar –contabilă, dar procesul a fost suspendat din cauza dosarului penal în cercetare. Aşa cum rezultă din această expertiză nici până la această dată nu avem integral arhiva asociaţiei deoarece fostul administrator refuză să o predea”, a explicat Cornel Toader.

 

Nebunia de la Siret, descrisă într-un amplu articol din Monitorul de Suceava

Despre haosul şi debandada din Asociaţia de Proprietari Laţcu Vodă Siret cotidianul Monitorul de Suceava a publicat un amplu material. Vasile Dumitraş, angajat al Primăriei Siret, a deţinut ani în şir şi funcţia de administrator, preşedinte şi contabil al asociaţiei, iar în paralel firma personală a acestuia, PFA Dumitraş M. Vasile, a executat lucrări pentru aceeaşi asociaţie.

Extrase de cont arată că Vasile Dumitraş l-a plătit cu peste 1.000 de euro pe juristul Primăriei Siret, un coleg de-al său de muncă. De asemenea, din acestea rezultă că din banii asociaţiei au fost plătite şi alte tranzacţii care nu au nici o legătură cu activitatea unei astfel de structuri. Printre altele, în lunile octombrie şi decembrie 2012 figurează plăţi către Herbalife, în sumă totală de aproximativ 2.500 de lei. De asemenea, sunt cumpărături şi de la Kaufland Botoşani de aproape 1.000 de lei, dar şi achiziţii de benzină sau motorină, în iunie 2010, de la Craiova, Lazu - Constanţa sau Roman.

Pe 30 decembrie 2011, PFA Dumitraş M. Vasile a schimbat un bec la Asociaţia de Proprietari Laţcu Vodă, iar costurile au fost următoarele: 2 lei becul şi 20 de lei manopera. Pe 19 octombrie 2012, firma angajatului Primăriei Siret intervine din nou şi cumpără un robinet 3/4 cu suma de 19,80 de lei, o mufă 3/4 pentru suma de 15 lei şi una bucată loctiţă la preţul de 10 lei. Ghiciţi cât a costat manopera? Modica sumă de 200 de lei.

Pentru toate acestea, dar şi pentru alte aspecte, împotriva lui Dumitraş a fost depusă plângere penală, iar cu mai bine de un an în urmă reprezentanţii IPJ Suceava anunţau că se derulează cercetări pentru comiterea a patru infracţiuni: înşelăciune, delapidare, deturnare de fonduri şi fals material în înscrisuri oficiale.

Până acum, rezultatul cercetărilor este un mare zero. Rămâne de văzut dacă şi când va fi finalizat acest dosar.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cum vrea ACET să omoare o asociaţie de proprietari din Siret.
 Vizualizări articol: 2366 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Cum vrea ACET să omoare o asociaţie de proprietari din Siret5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei