Ce vor cu adevărat?

Cum vrea ACET să omoare o asociație de proprietari din Siret



După ce ani în șir au asistat pasiv, reprezentanții ACET s-au trezit brusc parcă dintr-un somn greu și sunt pe cale să omoare o asociație de proprietari. Este vorba de Asociația de Proprietari Lațcu Vodă din Siret, care s-a trezit cu o acțiune în instanță prin care cei de la ACET solicită emiterea unei ordonanțe de plată prin care asociația să fie obligată la plata sumei de 886.144 de lei, din care 647.137 de lei ar fi restanțele din perioada iunie 2014 – septembrie 2015, iar diferența de 239.006 lei penalități.
Cornel Toader, președintele Asociației de Proprietari Lațcu Vodă Siret, spune că de fapt totul este o mare minciună.
„Această restanță nu a fost acumulată nicidecum în perioada menționată de cei de la ACET, ci până în 2014, când am venit eu președinte aici. Toate datoriile au fost acumulate în perioada în care asociația era condusă de Vasile Dumitraș. Stau și mă întreb, oare de ce au asistat pasiv la creșterea datoriilor și nu au luat măsuri la vremea respectivă”, s-a întrebat revoltat Cornel Toader.
De altfel, această datorie istorică a fost menționată de actualul președinte al Asociației de Proprietari Lațcu Vodă Siret și în cursul anului 2014. Într-un material apărut în paginile cotidianului Monitorul de Suceava se menționa că în octombrie 2014, la plecarea lui Vasile Dumitraș de la conducerea Asociației de Proprietari Lațcu Vodă, datoriile se ridicau la suma de 689.800 de lei, asta în condițiile în care cetățenii de la asociație erau datori pentru apa consumată doar cu 378.207 lei.
Plățile la zi nu sunt pe placul ACET
Cornel Toader a reușit în cei doi ani petrecuți în fruntea asociației să-și dea seama în linii mari despre jaful derulat sub privirile îngăduitoare ale reprezentanților unor instituții ale statului român.
„În decurs de opt ani vechea conducere a reușit să producă celor de la ACET o pagubă de 886.144 de lei, adică anul și miliardul de lei vechi, dar nimeni din conducerea ACET Siret nu a fost tras de urechi pentru această pagubă care s-a perpetuat timp de 8 ani. Nimeni din ACET Siret sau din Primăria Siret nu a avut curiozitatea sa-l întrebe pe domnul Dumitraș prin ce mijloace reușește să producă o pagubă de un miliard în fiecare an. Noua conducere a făcut toate eforturile pentru a ridica gradul de încasare din asociație cu 34%, de a scădea substanțial numărul datornicilor cu 37% , a realizat un volum de lucrări de peste 300.000 de lei în care au intrat 11 reabilitări de subsoluri, 3 reabilitări de canalizare, 12 hidroizolații și reabilitări de acoperișuri, conectarea la gaz a ultimelor trei blocuri din Siret, și a reușit începând cu ianuarie 2015 și până la data curentă să plătească integral toate facturile emise de furnizori. Concomitent cu plata integrală a tuturor facturilor emise de ACET am redus pierderile de apă cu 1.000 mc lunar. Probabil că se dorește revenirea la vechiul sistem, în care consumul de apă era foarte mare, iar datoriile creșteau constant”, a arătat Cornel Toader.
Dosarele penale și civile la adresa fostului administrator bat pasul pe loc
Pentru a lămuri toată nebunia din această asociație, noul președinte a cerut în numeroase rânduri celor de la Primăria Siret să efectueze un audit și o expertiză contabilă, dar de fiecare dată a fost refuzat.
Mai mult, împotriva fostului administrator, Vasile Dumitraș, a fost depusă și o plângere penală la Poliție, dar se pare că cei aproape doi ani scurși de la momentul înregistrării acesteia reprezintă un timp prea scurt pentru a finaliza o anchetă. Cert este că praful gros care s-a așternut peste dosarul penal nu face decât să genereze alte probleme și blocaje.
„Împotriva domnului Dumitraș Vasile am deschis și un dosar civil, iar la acest dosar am atașat o expertiză financiar –contabilă, dar procesul a fost suspendat din cauza dosarului penal în cercetare. Așa cum rezultă din această expertiză nici până la această dată nu avem integral arhiva asociației deoarece fostul administrator refuză să o predea”, a explicat Cornel Toader.
Nebunia de la Siret, descrisă într-un amplu articol din Monitorul de Suceava
Despre haosul și debandada din Asociația de Proprietari Lațcu Vodă Siret cotidianul Monitorul de Suceava a publicat un amplu material. Vasile Dumitraș, angajat al Primăriei Siret, a deținut ani în șir și funcția de administrator, președinte și contabil al asociației, iar în paralel firma personală a acestuia, PFA Dumitraș M. Vasile, a executat lucrări pentru aceeași asociație.
Extrase de cont arată că Vasile Dumitraș l-a plătit cu peste 1.000 de euro pe juristul Primăriei Siret, un coleg de-al său de muncă. De asemenea, din acestea rezultă că din banii asociației au fost plătite și alte tranzacții care nu au nici o legătură cu activitatea unei astfel de structuri. Printre altele, în lunile octombrie și decembrie 2012 figurează plăți către Herbalife, în sumă totală de aproximativ 2.500 de lei. De asemenea, sunt cumpărături și de la Kaufland Botoșani de aproape 1.000 de lei, dar și achiziții de benzină sau motorină, în iunie 2010, de la Craiova, Lazu – Constanța sau Roman.
Pe 30 decembrie 2011, PFA Dumitraș M. Vasile a schimbat un bec la Asociația de Proprietari Lațcu Vodă, iar costurile au fost următoarele: 2 lei becul și 20 de lei manopera. Pe 19 octombrie 2012, firma angajatului Primăriei Siret intervine din nou și cumpără un robinet 3/4 cu suma de 19,80 de lei, o mufă 3/4 pentru suma de 15 lei și una bucată loctiță la prețul de 10 lei. Ghiciți cât a costat manopera? Modica sumă de 200 de lei.
Pentru toate acestea, dar și pentru alte aspecte, împotriva lui Dumitraș a fost depusă plângere penală, iar cu mai bine de un an în urmă reprezentanții IPJ Suceava anunțau că se derulează cercetări pentru comiterea a patru infracțiuni: înșelăciune, delapidare, deturnare de fonduri și fals material în înscrisuri oficiale.
Până acum, rezultatul cercetărilor este un mare zero. Rămâne de văzut dacă și când va fi finalizat acest dosar.



Recomandări

Președintele CJ Suceava și 92 de primari suceveni, din PSD, PNL și USR, au transmis o scrisoare deschisă premierului și Guvernului