Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 25 aug 2016 - Anul XXI, nr. 198 (6311)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Frustraţi de pierderea alegerilor pentru CJ

Consilierii PSD s-au umplut din nou de ridicol, în şedinţa de ieri a deliberativului judeţean

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Tradiţia şedinţelor Consiliului Judeţean Suceava, operative şi eficiente, din ultimii 16 ani, este ruptă în acest mandat, în care au ajuns să se întindă pe durata a cinci până la şapte ore din cauza unor discuţii sterile şi de cele mai multe ori ridicole sau de-a dreptul penibile. Vinovate de acest lucru sunt ambele grupuri politice care alcătuiesc deliberativul judeţean, PSD şi PNL, dar cu precădere social-democraţii, care încep dezbateri uneori justificate pe fond, dar care se pierd în ironii ieftine şi/sau opacitate politică. Liberalii nu se lasă nici ei mai prejos şi nu pierd nici o ocazie pentru a le aminti că au pierdut alegerile şi astăzi nu mai au majoritatea în CJ.

După şedinţa CJ de aproape şapte ore de luna trecută, cea de ieri, programată pentru ora 11.00, a început sub auspicii la fel de proaste. Chiar de la început, consilierul PSD Dan Ioan Cuşnir a acuzat lipsa întrunirii comisiilor de specialitate şi orele nepotrivite la care acestea au fost fixate. Răspunsul preşedintelui Comisiei de buget-finanţe, liberalul Ioan Bădeliţă, a fost că, de fapt, comisia pe care o conduce s-a reunit, că au participat inclusiv o parte dintre consilierii PSD, care au şi semnat procesul verbal de prezenţă. El a mai arătat că şedinţa a fost convocată la 9.30, dar consilierii PSD nu au venit. ”Au venit la 9.45”, a ripostat Cuşnir, adăugând că atunci când au ajuns au constatat că ”grupul PNL a fost în sala presei, cu uşile închise”. De aici a început o întreagă discuţie, despre care şi cum a venit; PSD-istul Brânduşel Nichitean a spus că a semnat procesul verbal la 9.48, dar la şedinţă de fapt n-a participat, Bădeliţă le-a reproşat că nu tratează cu seriozitate lucrările comisiei, Cuşnir l-a acuzat că nu spune adevărul, până când, la 11.17, preşedintele Gheorghe Flutur a supus la vot suspendarea şedinţei pentru întrunirea Comisiei de buget-finanţe. La solicitarea consilierilor PSD, ca şi celelalte comisii să se întrunească în acelaşi timp, Flutur a spus răspicat ”mai întâi buget-finanţe”.

La ora 12.01, consilierii acestei comisii au revenit în sala de consiliu, iar la întrebarea lui Flutur, dacă sunt obiecţiuni la celelalte comisii, care au avut lucrările înaintea şedinţei deliberativului, în absenţa consilierilor PSD, răspunsul consilierilor din ambele grupuri politice a fost linişte deplină.

Odată cu reluarea lucrărilor au reînceput şi disputele, pe subiecte care ţin de la bugetul alocat judeţului Suceava până la analiza pe textul proiectelor de hotărâre. ”Să fim riguroşi în respectarea procedurilor”, a motivat fostul preşedinte al CJ, consilierul judeţean Cătălin Nechifor. Minute bune au fost consumate pe tema sumelor alocate pentru cadrele didactice care şi-au recuperat drepturi salariale în instanţă. Flutur a explicat de cel puţin trei ori că doar despre aceşti bani este vorba şi Guvernul i-a alocat la solicitarea Inspectoratului Judeţean Suceava, exact în suma cerută, Nechifor întreba din nou de ce s-au dat atât de puţini bani, comparativ cu alte judeţe. După aproape jumătate de oră, rectificarea bugetului a fost aprobată.

 

Nechifor a părăsit şedinţa şi s-a întors la prezentarea raportului Curţii de Conturi

Îndreptarea unor erori materiale strecurate într-o precedentă HCJ referitoare la adoptarea unei organigrame a fost un nou prilej de manifestare pentru Dan Ioan Cuşnir, care i-a reproşat lui Flutur că nu a procedat ”la fel de elegant” şi în abordarea greşelilor din ghidul de promovare a judeţului elaborat în mandatul lui Nechifor.

Tonul dezbaterilor a depăşit volumul firesc, atât din partea lui Nechifor, cât şi la Flutur, la punctul referitor la revenirea clădirii Centrului Economic Bucovina, de la aeroport la Consiliul Judeţean. ”Ne împopoţonăm la tăiat panglici. Vreţi să vă vedeţi diseară la televizor, nici o problemă”, i-a spus Flutur lui Nechifor, când acesta a solicitat amânarea dezbaterii acestui proiect. De asemenea, i-a reproşat fostului preşedinte că a ştiut din ziua precedentă despre ce este vorba şi că a avut suficient timp să studieze orice raport, dacă era atât de interesat de subiect. Înfuriat, Nechifor s-a ridicat şi a părăsit sala de şedinţă, motivat oarecum de faptul că modernizarea Aeroportului Suceava a fost un proiect în care s-a implicat extrem de mult şi l-a urmărit pentru a fi implementat temeinic şi în cele mai bune condiţii.

Fostul preşedinte al CJ a revenit însă în sală la momentul prezentării raportului Curţii de Conturi pentru anul 2015, conform căruia CJ are de recuperat la bugetul propriu trei milioane de euro cheltuiţi de unităţile subordonate în condiţii care încalcă legea. ”Este firesc să facem această prezentare. Doamna Boliacu mi-a făcut o sinteză. Acum nu mai văd nici un fel de patimă”, a ironizat Flutur calmarea bruscă a consilierilor PSD. ”Solicităm şi sinteza din anul 2012, făcută tot de doamna Boliacu”, a spus Nechifor, care a solicitat să-i fie furnizate toate rapoartele Curţii de Conturi din anul 2008 încoace.

 

Cinci ore de dezbateri pe subiecte care puteau fi discutate într-o oră jumătate

De vorbit în şedinţa de ieri a CJ a avut şi purtătorul de cuvânt al PSD, fostul vicepreşedinte CJ Alexandru Rădulescu. Acesta a amintit că în mandatul precedent consilierii PDL erau incluşi în delegaţiile care plecau în străinătate, iar acum nici un PSD-ist nu face parte din delegaţia plecată în Franţa, la turneul de fotbal ”Patru regiuni pentru Europa”. De fapt, nici un ales judeţean nu face parte din delegaţie, singurul reprezentant al CJ fiind consilierul Niculai Barbă, de la cancelaria preşedintelui Flutur. Intervenţia lui Rădulescu i-a dat din nou ocazia lui Flutur să-i înţepe pe social-democraţi în legătură cu importantele probleme pe care ar fi avut ocazia să le rezolve pentru judeţ dacă ar fi mers în Franţa cu copiii fotbalişti.

Din grupul PSD merită remarcată poziţia echilibrată a consilierului Mihai Grozavu, cu luări de cuvânt punctuale şi serioase, adecvate statutului de membru al deliberativului judeţean.

Ședinţa Consiliului Judeţean de ieri, cu 20 de puncte pe ordinea de zi, s-a încheiat la ora 15.02, deşi ar fi putut dura maximum o oră şi jumătate, dacă lucrurile ar fi fost clarificate în şedinţele din comisii. ”Un autism politic cum n-am mai văzut la PSD. Îmi venea să sun la SMURD”, a fost declaraţia preşedintelui Gheorghe Flutur, după încheierea lucrărilor.

”Pentru sănătatea democraţiei”, a motivat Cătălin Nechifor despicarea firului în patru la care a recurs triada Nechifor - Cuşnir - Rădulescu. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Consilierii PSD s-au umplut din nou de ridicol, în şedinţa de ieri a deliberativului judeţean.
 Vizualizări articol: 3740 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.3 din 3 voturi
Consilierii PSD s-au umplut din nou de ridicol, în şedinţa de ieri a deliberativului judeţean2.353

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei