Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 24 aug 2016 - Anul XXI, nr. 197 (6310)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Hotărâre

Soarta adolescentei de 16 ani care a vrut să se arunce de pe blocul turn de la ieşire din Burdujeni, decisă în instanţă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Soarta adolescentei de 16 ani, din comuna Putna, care la sfârşitul săptămânii trecute a vrut să se arunce de pe blocul turn de la ieşire din Burdujeni va fi decisă în instanţă. Cel puţin aşa au declarat reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava, în grija cărora se află de câteva zile minora. După gestul disperat al fetei, care, pe lângă problemele de sănătate pe care le are şi pentru care ar trebui să ia un tratament specializat, mai este refuzată şi de propria familie, mai ales de mama ei, Protecţia Copilului Suceava a reuşit, cu sprijinul poliţiei, să o interneze în Centrul de Primire Minori în Regim de Urgenţă. În acelaşi timp, DGASPC Suceava a făcut demersuri ca soarta copilei să fie decisă de o instanţă judecătorească, care ar putea spune dacă fata va rămâne în grija părinţilor, părinţi care ar trebui să-şi asume responsabilitatea creşterii şi educării propriei fiice, sau minora va rămâne în grija statului, care, de asemenea, va trebui să aibă grijă de adolescenta cu tulburări de comportament. Minora mai are patru fraţi, o soră căsătorită în străinătate şi alţi trei fraţi care locuiesc împreună cu mama, la Putna. Tatăl celor cinci fraţi lucrează peste hotare, pentru a-şi întreţine familia.

 

DGASPC Suceava: „considerăm că este în interesul minorei responsabilizarea părinţilor și creșterea acesteia în familia naturală”

Purtătoarea de cuvânt a DGASPC Suceava, Nicoleta Daneliuc, ne-a declarat că „tânăra a fost internată, pe 18 august, cu sprijinul poliţiei, la Spitalul Judeţean <Sf. Ioan cel Nou> Suceava, iar o echipă din cadrul Serviciului Urgenţe al DGASPC Suceava s-a ocupat de consilierea acesteia. La aceeași dată, minora a fost admisă prin dispoziţie în regim de urgenţă în cadrul Centrului de Primire în Regim de Urgenţă Suceava, unde beneficiază de ocrotire și consiliere, urmând ca toată documentaţia să fie înaintată instanţei de judecată, conform reglementărilor legale în vigoare”. Nicoleta Daneliuc a mai precizat că „în familia naturală, minora ar beneficia de condiţii materiale și financiare de creștere și educare, astfel încât considerăm că este în interesul minorei responsabilizarea părinţilor și creșterea acesteia în familia naturală”.

 

Gest extrem

Vă reamintim că la sfârşitul săptămânii trecute, gestul disperat al tinerei de 16 ani din Putna a dus la blocarea traficului rutier pe principala arteră de circulaţie a Sucevei, la mobilizarea a numeroase forţe de ordine şi de intervenţie, dar şi la formarea unei cozi kilometrice de maşini, de la intrarea în Suceava până în oraşul Salcea. Alertaţi de prezenţa unei persoane pe marginea acoperişului ultimului bloc turn de la ieşirea din Burdujeni spre Botoşani, reprezentanţii ISU Suceava, împreună cu Poliţia municipiului Suceava şi Poliţia Locală, au închis circulaţia pe strada Eroilor şi pe o porţiune din Cuza Vodă, au securizat o zonă, în jurul imobilului, pentru protecţia celor care altfel ar fi trecut pe acolo şi au adus o macara cu nacelă. În paralel, alţi reprezentanţi ISU au urcat pe bloc, încercând să discute cu tânăra care se plimba pe marginea terasei blocului, la o înălţime de aproape 30 de metri deasupra solului. La început, aceasta a refuzat orice comunicare. După mai bine de o oră şi jumătate de încercări de a ajunge la ea, tânăra a fost convinsă să coboare de pe bloc de negociatorul venit special pentru a comunica cu ea.

 

Salvată de un pompier

În urmă cu o lună de zile, aceeaşi adolescentă de 16 ani, din satul Putna, a stârnit o tevatură asemănătoare, după ce s-a suit pe blocul turn situat vizavi de sediul Direcţiei Silvice Suceava, de unde intenţiona să se arunce. Atunci, operaţiunea de salvare s-a încheiat prin imobilizarea ei de un pompier care a convins-o să se apropie de el oferindu-i ţigări. Numai că, după ce a fost luată în custodia poliţiei, care a încercat să o ducă la ea acasă, izbindu-se de refuzul familiei, ce nu vrea să mai audă de ea, pentru că le-a făcut prea multe probleme, fata a ajuns a nimănui, fapt care a determinat-o să recurgă la un al doilea gest extrem. Tânăra are nevoie de consiliere psihologică pe termen lung, de suportul familiei, pe care, din păcate, deocamdată nu îl are, de multă afecţiune din partea mamei, din partea rudelor, şi de un tratament corespunzător pentru devierile de comportament. Decizia instanţei judecătoreşti va fi hotărâtoare pentru soarta acestei adolescente. În cazul în care instanţa decide că minora trebuie să rămână în grija statului, este posibil ca DGASPC Suceava să solicite internarea minorei într-un centru specializat dintr-un alt judeţ, pentru că judeţul Suceava nu are un centru pentru copii cu tulburări grave de comportament. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Soarta adolescentei de 16 ani care a vrut să se arunce de pe blocul turn de la ieşire din Burdujeni, decisă în instanţă.
 Vizualizări articol: 6249 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.7 din 3 voturi
Soarta adolescentei de 16 ani care a vrut să se arunce de pe blocul turn de la ieşire din Burdujeni, decisă în instanţă1.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei