Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 23 aug 2016 - Anul XXI, nr. 196 (6309)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

Mentalitate păguboasă

În ciuda camerelor video şi a panourilor de avertizare, deşeurile din Moldoviţa ajung în continuare pe malul râului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Depozitarea deşeurilor pe marginea cursurilor de apă din judeţul Suceava este o problemă departe de a fi soluţionată. Moldoviţa, una dintre cele mai frumoase comune, recomandată ca destinaţie de vacanţă în toate pliantele turistice pentru Bucovina, se confruntă de ani buni cu aruncarea gunoaielor pe malurile râului Moldoviţa. La doi paşi de centrul comunei, la capătul unei uliţe care ocoleşte biserica greco-catolică, vizitatorul care ar vrea să zăbovească puţin pe malul râului dă cu ochii de mormanele de gunoaie. Ambalaje de plastic, hârtie şi metal, resturi de porţelan şi sticlă, resturi alimentare, deşeuri din lemn şi vrafuri de scutece folosite agresează olfactiv şi vizual, întunecând splendoarea peisajului.

Deşeurile au fost depozitate aici în ciuda camerelor video de supraveghere plasate în copaci pe malul râului şi cu ignorarea nenumăratelor plăcuţe de avertizare, că este interzisă depozitarea gunoiului. Unii dintre localnicii cu care am stat de vorbă ne-au spus că cei care aduc deşeurile menajere aici sunt oameni care s-au obişnuit cu locaţia de pe vremea când pe malul râului a funcţionat groapa de gunoi a comunei, alţii spun că până şi căruţaşul primăriei, angajat la serviciul de salubritate, tot pe malul apei vine cu sacii cu gunoi colectaţi de la gospodării şi îl acuză pe primarul Traian Iliesi de această situaţie. Platformele pavate pentru deşeuri stau nefolosite, zecile de containere nou-nouţe zac vraf în coasta primăriei, astfel că destui localnici îl suspectează pe primar de interese ascunse când vine vorba despre salubritatea comunei. 

 

Amenzi consistente date de Garda de Mediu Suceava

De fapt, din cauza depozitării deşeurilor pe malul apei, Primăria Moldoviţa a fost amendată de două ori anul trecut şi o dată în acest an. Comisarul-şef al Gărzii de Mediu Suceava, Adriana Iordache, ne-a declarat că în data de 6 mai 2016 Primăria Moldoviţa a primit o amendă contravenţională de 10.000 de lei pentru că nu a luat măsurile necesare pentru colectarea şi transportul deşeurilor municipale în spaţii autorizate, iar în data de 4 iunie 2015, la o nouă verificare, s-a ales cu un alt proces verbal de contravenţie cu avertisment şi cu o nouă amendă de 10.000 de lei. 

În acest an, în iunie, în urma unor reclamaţii la Garda Naţională de Mediu, Garda de Mediu Suceava şi la Apele Române, primăria a fost din nou amendată, de data aceasta de Apele Române (pe principiul că nu se pot da două amenzi concomitent pentru aceeaşi faptă). Imagini video cu modul în care arătau malurile râului Moldoviţa la sfârşitul lunii mai 2016 au fost postate pe YouTube şi pot fi văzute aici: https://www.youtube.com/watch?v=e53hW4xVOYI; https://www.youtube.com/watch?v=jXVfznBrui8.

Comisarul Adriana Iordache ne-a declarat că Primăria Moldoviţa are contract de salubrizare cu Florconstruct şi ar trebui să-şi rezolve problema.

 

”Este o pată pe obrazul comunei, recunoaştem”, spune primarul de Moldoviţa

Primarul din Moldoviţa, Traian Iliesi, ne-a declarat, ieri, că el este primul interesat de funcţionarea fără greş a serviciului de salubritate, dar afirmă că nu poate pune patrulă pe malul râului pentru a împiedica aruncarea gunoaielor. Potrivit primarului, deşeurile menajere sunt colectate o dată pe săptămână, de la porţile oamenilor şi trebuie transportate de firma Florconstruct, în baza contractului pe care îl are cu administraţia locală.

Platformele pavate şi containerele nu pot fi folosite deoarece au fost achiziţionate prin proiectul Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor (SMID), încă neîncheiat. În cadrul SMID, comuna Moldoviţa este arondată depozitului de deşeuri de pe Mestecăniş, a cărui finalizare este de asemenea în întârziere, în bună parte din cauza protestelor locuitorilor din Valea Putnei. ”Până nu se deschide SMID nu avem ce face. Vreau să caut o maşină pentru gunoi şi să le ducem noi la depozitul temporar de la Ilişeşti. Ştim că încă se mai aruncă pe malul apei, că unii aşa s-au obişnuit de pe când acolo era groapa de gunoi. Este o pată pe obrazul comunei, recunoaştem. Credeţi că mie îmi convine că sunt deşeuri acolo şi ne tot amendează cei de la Mediu şi de la Ape?”, întreabă retoric primarul. Pânda şi amendarea celor care încalcă interdicţia de depozitare nu sunt o soluţie, din punctul lui de vedere, afirmând că Primăria Moldoviţa înregistrează deja 1,5 miliarde de lei vechi amenzi neîncasate de la contravenienţi.

Traian Iliesi a arătat că a identificat o locaţie unde primăria ar putea face selecţia deşeurilor, la fosta fabrică de cherestea - ”care şi ea e un mare gunoi al localităţii, că stă să se prăbuşească”, dar încă nu a ajuns la o înţelegere cu proprietarul. ”L-am notificat să demoleze, că e o clădire în pericol să se prăbuşească, însă cred că ajungem la instanţă”, a precizat primarul de Moldoviţa.

Până atunci, dacă localnicii vor continua să utilizeze malurile râului şi terenurile virane din comună pe post de rampe de deşeuri, dincolo de disconfortul vizual şi poluare, primăria va încasa în continuare amenzi pe care le va plăti tot din bugetul local, adică din banii lor. Până la darea în folosinţă a celor două depozite din proiectul SMID, de la Pojorâta-Mestecăniş şi Moara, implicit până la amplasarea containerelor în comună pe platformele special amenajate, soluţia de compromis este ca deşeurile să fie colectate de fiecare în gospodărie şi scoase în faţa porţii pentru ridicare exact în ziua în care maşina de la salubritate face rondul prin comună.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului În ciuda camerelor video şi a panourilor de avertizare, deşeurile din Moldoviţa ajung în continuare pe malul râului.
 Vizualizări articol: 2713 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
În ciuda camerelor video şi a panourilor de avertizare, deşeurile din Moldoviţa ajung în continuare pe malul râului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Ardei pentru umplut conservați cu aspirină Dacă suntem mari amatori de ardei umpluți și dacă nu vrem să renunțăm nici iarna la acest preprat, o alternativă la ardeii scumpi și nu prea gustoși care se găsesc iarna la supermarket este această variantă de conservare. Ardeii astfel păstrați au... Citeşte