Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 22 aug 2016 - Anul XXI, nr. 195 (6308)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   15 imagini |   ø fişiere video

Implicare

A luat în serios ”Luna Diasporei” şi a fost o zi ”orfan” în Centrul de Plasament Solca

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un sucevean care trăieşte în Londra, Ovidiu Năsăudeanu, a luat în serios ”Luna Diasporei”, decretată de Consiliul Judeţean Suceava pentru perioada 1-31 august, şi a decis ca în scurta vacanţă petrecută în ţara natală să se implice într-o acţiune comunitară. El şi alţi şapte suceveni care muncesc în Londra au pus mână de la mână, au strâns aproximativ 1.000 de lire, iar Ovidiu l-a contactat pe Cornel Manaz, de care aflase prin intermediul romanului ”Copiii din tren coboară la prima”, scrisă de dr. Florin Haidamac, pentru a identifica un orfelinat în care să ajute. Opţiunea lui Cornel a fost pentru amenajarea unui teren de sport de care să beneficieze copiii orfani sau abandonaţi de părinţi în Centrul de Plasament Solca. Terenul, o suprafaţă asfaltată, fără nici un fel de marcaje, este în curtea orfelinatului, dar în administrarea şcolii din apropiere. Ovidiu a cumpărat vopsea specială pentru marcaje în vederea amenajării a trei terenuri - de baschet, tenis de câmp şi handbal, diluant, pensule, două coşuri de baschet şi ciment pentru fixarea coşurilor în beton, iar vineri dimineaţă s-a prezentat la cămin cu toate materialele şi cu logodnica lui, Ema Turturean, gata de muncă. Împreună cu ei a venit şi Cornel Manaz, cu mături şi un compresor pentru  curăţarea terenului înainte de marcare. Entuziasmaţi de oaspeţi şi de faptul că vor avea un teren de sport ”cum scrie la carte”, cei peste 30 de copii care erau vineri în cămin au venit să participe la efortul comun, de la cel mai mic la cel mai mare. Alături de ei, şi directoarea centrului, Lăcrămioara Filtingher, administratorul Alexandru Maximiuc şi doi dintre profesorii de sport de la şcoală, Neculai Creţuleac şi Florin Radu Rezuş.

 

De la director şi profesori de sport, până la primarul de Solca, fiecare a contribuit cu ceva pentru o zi de muncă împlinită

Primarul oraşului, Cornel Țehaniuc, a adus pietrişul pentru beton şi unelte de săpat şi de pregătit betonul şi toată lumea a început munca. Copiii mai mici şi Ema - la măturat terenul, profesorii de sport – măsurat, trasat marcajului cu cretă şi confecţionat şabloanele, iar adolescenţii – Nicu, Andrei, Iliuţă, Valentin, cu Ovidiu Năsăudean şi Cornel Manaz - săpat gropile pentru cele două coşuri de baschet şi preparat betonul. Directoarea Filtingher nu s-a dat în lături de la cărat apă cu găleata la amestecat cimentul cu pietriş, iar de transportat betonul cu roaba s-au ocupat preponderent administratorul Maximiuc, profesorul Rezuş, Cornel, Ovidiu şi fraţii Andrei şi Iliuţă.

Din cauza vaporilor de diluant, marcajul cu vopsea a fost rezervat exclusiv adulţilor – prof. Creţuleac, Ema, Ovidiu şi Cornel, ajutaţi la mutarea şabloanelor de Andrei, Edi şi Laurenţiu, care au rămas alături de echipa de voluntari până la final, la lăsarea întunericului. Vineri au reuşit să marcheze terenul pentru handbal şi să fixeze în beton coşurile de baschet, de marcarea terenurilor de tenis şi de baschet urmând să se ocupe prof. Creţuleac, în cursul acestei săptămâni.

Ziua de muncă s-a încheiat după ora 21.00, cu o pizza mare pentru fiecare, cu menţiunea că la nota de plată proprietarul Pizzeriei Alessia din Arbore a făcut un discount semnificativ la preţ pentru că era destinată copiilor din centru.

 

Colaborarea cu orfelinatul din Solca nu se opreşte aici

Ovidiu Năsăudean şi-a încheiat vacanţa din acest an în Suceava ieri şi înainte de a pleca spre Aeroportul ”Ștefan cel Mare” ne-a declarat că este bucuros că a avut şansa de a petrece o zi împreună cu copiii de la Solca, de istoriile cărora a fost foarte impresionat. ”Când ajung în Londra voi vorbi cu prietenii mei, cu români pe care îi cunoaştem acolo şi cu siguranţă vom reveni la Solca. Nu vreau să fac promisiuni, dar pentru aceşti copii, cu atât de multe probleme şi traume, este nevoie de foarte mult ajutor. Ceea ce am făcut noi este o picătură într-un ocean”, a spus Ovidiu.

Proiecte pentru Solca, împreună cu organizaţia ”Salvaţi Copiii”, are şi omul de afaceri Cornel Manaz, crescut el însuşi în orfelinate, astfel încât fuziunea cu grupul din Londra este binevenită. 

Mai menţionăm că primele două mingi de baschet, cu care copiii din orfelinat pot testa astăzi coşurile montate vineri, au fost donate de colegul nostru, jurnalistul Cosmin Romega, care a facilitat şi contactul cu un club de baschet în vederea unor colaborări viitoare. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului A luat în serios ”Luna Diasporei” şi a fost o zi ”orfan” în Centrul de Plasament Solca.
 Vizualizări articol: 4277 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.43/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.4 din 7 voturi
A luat în serios ”Luna Diasporei” şi a fost o zi ”orfan” în Centrul de Plasament Solca4.457

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei