Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 18 aug 2016 - Anul XXI, nr. 192 (6305)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Reacţie palidă a Poliţiei

Autorii agresiunii în grup de la Fălticeni sunt bine mersi: nu s-a luat nici o măsură restrictivă, iar principalul suspect a fugit în Anglia

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Fapta de agresiune sălbatică din dimineaţa de 1 august dinparcarea unui magazin non-stop din Fălticeni, în urma căreia doi fraţi care deţin o firmă de transport internaţional de persoane au fost bătuţi de un numeros grup de indivizi, a fost gestionată foarte prost de poliţiştii din Fălticeni, cel puţin până acum. Chiar dacă poliţiştii invocă lejeritatea Codului Penal în ceea ce priveşte faptele de agresiune care nu se încadrează la tentativă de omor, cert este că în cazuri mult mai puţin grave ca acesta poliţiştii (nu cei de la Fălticeni, e drept) s-au mişcat mult mai bine. Autorii au petrecut cel puţin câte 24 de ore în arest, iar ulterior au fost puşi sub control judiciar de procurori, ceea ce le-a adus restricţii până la trimiterea în judecată, printre care interdicţia de a părăsi localitatea de domiciliu. Orice încălcare a unei restricţii din controlul judiciar duce la arestarea preventivă. 

Relevant în cazul de la Fălticeni este şi că principalul agresor identificat a plecat bine mersi în Anglia a doua zi după agresiune. Nici nu avea cine să-l oprească de altfel, deoarece nu era pus sub acuzare.

 

Scene de o violenţă sălbatică, surprinse de camerele video

Agresiunea s-a petrecut în dimineaţa zilei de 1 august, în jurul orei 4.30, în parcarea din faţa unui magazin non-stop de pe strada 2 Grăniceri din municipiul Fălticeni. Fraţii Ilie şi Simion Macovei, în vârstă de 37, respectiv 39 de ani, ambii localnici din Fălticeni, se întorceau cu microbuzele din Belgia şi s-au oprit în parcare pentru a face transferul de bagaje şi pasageri. Unul dintre fraţi a intrat în conflict cu şoferul unui alt autoturism, care bloca ieşirea microbuzului. În momentul în care Ilie Macovei s-a dat jos din microbuz şi i-a cerut celui aflat la volanul autoturismului care-l bloca să dea maşina la o parte, şoferul microbuzului s-a ales cu pumni în plină figură şi lovituri de picioare. Asupra sa au tăbărât mai mulţi tineri care au început să-l lovească. Simion Macovei, care pleca deja cu microbuzul din parcare, a observat că fratele său este bătut, a oprit maşina şi a sărit în ajutorul acestuia. În acel moment, din trei maşini aflate în parcarea respectivă au coborât şi alţi tineri, care au început să-l ia la bătaie şi pe Simion Macovei, lovindu-l şi pe acesta cu pumnii şi picioarele.

 

Unul dintre fraţi a suferit leziuni grave

După cum se vede în imaginile surprinse de camerele video ale magazinului agresiunea este foarte departe de a fi catalogată drept banală. Agresorii au acţionat în grup, într-un loc public, de faţă cu alte persoane, iar cei doi fraţi au fost bătuţi sălbatic. Ilie Macovei, cel care a suferit leziuni grave, a fost lovit şi după ce a căzut la pământ.

Ilie Macovei a fost transportat mai întâi la Spitalul municipal Fălticeni şi apoi transferat la Spitalul Judeţean Suceava cu un traumatism cranio-cerebral forte prin agresiune, cu sindrom de hipertensiune intracranian. Practic, bărbatul a ajuns la spital în stare de inconştienţă, fără a se putea comunica cu el. Între timp, medicii au transmis că leziunile suferite de acesta vor necesita 35-40 de zile de îngrijiri medicale. Şi acest diagnostic este însă unul preliminar, urmând a se face şi aprecieri definitive privind punerea în primejdie a vieţii acestuia.

 

Au fost identificaţi patru agresori

Deşi numărul persoanelor din grupul agresor a fost mai mare, anchetatorii de la Poliţia municipiului Fălticeni au stabilit că la agresiune au participat efectiv patru tineri: Alexandru Pavel, în vârstă de 19 ani, Lucian Aioanei, de 21 de ani, ambii din comuna Baia, Cosmin Paşcu, în vârstă de 18 ani, din comuna Râşca, şi Florin Rotariu, în vârstă de 26 de ani, din comuna Fântâna Mare. Primul este considerat principalul agresor, însă chiar el este cel care nu a putut fi audiat, pentru că a plecat imediat după agresiune din ţară. Având în vedere că suspecţii sunt cercetaţi doar pentru infracţiunea de lovire sau alte violenţe, deocamdată nu s-a pus problema ca acesta să fie dat în urmărire oficial sau să se solicite arestarea sa în lipsă.

 

Reacţie palidă din toate părţile

Pe lângă lentoarea poliţiştilor, nu trebuie uitat nici rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Fălticeni, care, prin procurorul de caz, putea să dispună măsuri mai ferme în acest caz. Din informaţiile pe care le avem, poliţiştii au discutat cu procurorul de caz despre posibilitatea de a se extinde cercetările şi pentru infracţiunea de tulburare a ordinii şi liniştii publice. Din păcate, constatăm că în acest dosar ancheta a fost cu mulţi paşi în urma agresorilor. Din punctul nostru de vedere şi mai grav este că anchetatorii au avut la dispoziţie imagini video, imediat după agresiune. Au avut practic pe tavă stabilirea modului în care s-a produs agresiunea şi identificarea celor care au participat, încă din dimineaţa de 1 august.

 

Tăcere suspectă şi dinspre familia celor doi fraţi

Suspectă în acest caz de agresiune este şi atitudinea membrilor familiei fraţilor agresaţi. Dacă iniţial soţia bărbatului cu leziuni grave a început să sune disperată pe la redacţiile ziarelor, pentru a relata despre agresiunea pe care Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava a „omis” să o mediatizeze, după câteva ore aceasta nu a mai răspuns la telefon şi a refuzat să mai discute cu orice reprezentant al mass-media. Un caz bizar aşadar de la un capăt la altul, care nu face decât să sporească gradul de neîncredere în autorităţile statului al multora dintre suceveni. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Autorii agresiunii în grup de la Fălticeni sunt bine mersi: nu s-a luat nici o măsură restrictivă, iar principalul suspect a fugit în Anglia.
 Vizualizări articol: 4463 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autorii agresiunii în grup de la Fălticeni sunt bine mersi: nu s-a luat nici o măsură restrictivă, iar principalul suspect a fugit în Anglia0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei