Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 8 aug 2016 - Anul XXI, nr. 184 (6297)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

IŞJ

Efectele scandalului transferurilor şcolare: 45 de transferuri aprobate în 2016, faţă de 400 anul trecut

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava a aprobat 45 dintre cele 86 de cereri de transfer ale elevilor de clasa a IX-a, de zece ori mai puţine faţă de numărul cererilor avizate în 2015, când instituţia a fost suspectată de cea mai mare fraudă din ţară în ceea ce priveşte transferurilor şcolare ilegale.

În 2015, circa 400 de cereri au primit avizul IŞJ Suceava, permiţându-le elevilor cu note de admitere de 6 sau 7 să fie colegi cu elevi care au avut medii de admitere de peste 9.

În acest an, potrivit reprezentanţilor IŞJ, în perioada 1-4 august, au fost depuse 86 de cereri de transfer, 45 fiind rezolvate în favoare elevilor.

Patru dintre cereri vizau cazuri de gemeni, legislaţia permiţând „reunirea” fraţilor gemeni în cadrul aceleiaşi clase, indiferent de media de admitere.

37 de elevi au solicitat transferul la alt liceu sau în cadrul altui profil invocând fie distanţa prea mare faţă de domiciliu, fie că au completat greşit fişele cu opţiuni pentru admiterea la liceu, fie repartiţia la un profil nepotrivit.

Alţi doi elevi nu şi-au depus la timp dosarul de înscriere la liceul la care fuseseră admişi.

Cezar Anuţei, purtătorul de cuvânt al IŞJ Suceava, a menţionat că „elevii admişi în clasa a IX-a se pot transfera dacă media lor de admitere este cel puţin egală cu media ultimului admis la specializarea la care se solicită transferul în limita efectivelor de 28 de elevi la clasă”.

De cealaltă parte, 41 de cereri au fost respinse de comisia de admitere a IŞJ. 36 nu îndeplineau criteriul mediei, în trei dintre cazuri elevii nu susţinuseră proba la limba maternă şi proba vocaţională.

O altă cerere viza transferul în alt judeţ, chestiune ce nu este de competenţa Inspectoratului, iar alta aparţine unei eleve din Republica Moldova şi poate fi rezolvată doar în a treia etapă de admitere.

 

Aproape orice elev se putea transfera la un liceu mai bine cotat chiar dacă avea notă mai mică la admitere

Scandalul de anul trecut a scos la iveală faptul că după repartizarea computerizată, în fiecare an, la Suceava, urma un şir lung de „mutări” ale unor elevi de clasa a IX-a de la liceele la care au fost repartizați la alte licee din județ (mai bune), la diverse profiluri şi specializări, chiar dacă media lor de admitere nu le permitea să acceadă în respectivele clase.

Cu ceva noroc orice elev se putea transfera la un liceu mai bine cotat chiar dacă luase notă mai mică la admitere.

Suspiciunile de fraudă care au planat asupra instituţiei, precum şi numărul exagerat al cererilor de transfer validate an de an de IŞJ Suceava au determinat ministerul de resort să extindă ancheta în acest caz. Astfel, ministerul a verificat transferurile elevilor de clasa a IX-a din perioada 2011-2015, din judeţul Suceava.

La un an diferenţă, după ancheta demarată de Ministerul Educaţiei, verificări ale Corpului de Control şi demiterea adjunctei IŞJ Cristina Teodorovici, numărul transferurilor aprobate este de 10 ori mai mic. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Efectele scandalului transferurilor şcolare: 45 de transferuri aprobate în 2016, faţă de 400 anul trecut.
 Vizualizări articol: 4309 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.3 din 3 voturi
Efectele scandalului transferurilor şcolare: 45 de transferuri aprobate în 2016, faţă de 400 anul trecut2.353

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei