Lista medicamentelor compensate pentru terapia cancerului, a unor boli rare, din sfera reumatologiei, pentru scleroză multiplă și diabet a crescut cu încă 21 de noi denumiri comune internaționale (DCI), adăugate prin hotărâre de guvern.
Dintre cele 21 de noi medicamente, patru sunt introduse condiționat, urmare a încheierii de contracte cost/volum, iar 17 sunt introduse necondiționat.
Medicamentele nou introduse pe listă vor putea fi prescrise doar în baza protocoalelor terapeutice care vor fi elaborate de comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătății, iar în unele cazuri și cu aprobarea comisiilor de experți ale Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate.
Cele 21 de noi DCI introduse în lista menționată sunt: 1. Aclidinium bromidum + Formoterolum fumarat, medicamente recomandate ca tratament bronhodilatator de întreținere pentru ameliorarea simptomelor la adulții cu boală pulmonară obstructivă cronică; 2. Afatinibum – pentru tratamentul pacienților adulți cu diagnostic de cancer pulmonar local avansat sau metastatic cu alt tip de celule decât cele mici. Afatinib este comercializat în Europa sub denumirea Giotrif®; 3. Afliberceptum – comercializat ca Zaltrap este recomandat în tratamentul pacienților adulți diagnosticați cu cancer colo-rectal metastatic, rezistenți sau care au progresat după un regim terapeutic pe bază de oxaliplatin; 4. Axitinibum – sub denumirea comercială Inlyta este indicat pentru tratamentul pacienților adulți cu carcinom renal în stadiu avansat, după eșecul tratamentului anterior cu sunitinib sau cu un medicament din clasa citokinelor; 5. Azacitidinum – ca Vidaza este indicat pentru tratamentul pacienților adulți, neeligibili pentru transplantul de celule stem hematopoietice, cu sindroame mielodisplazice cu risc intermediar-2 și mare, leucemie mielomonocitară cronică fără boală mieloproliferativă, leucemie acută mieloidă.
Terapii noi pentru tipuri de cancer pulmonar, renal, colo-rectal, mamar, ovarian, leucemie
6. Bosutinibum – ca Bosulif are recomandare pentru tratamentul pacienților adulți cu leucemia mieloidă cronică asociată cu cromozom Philadelphia pozitiv, cu rezistență sau intoleranță la terapia anterioară; 7. Certolizumab Pegol – cu denumirea comercială Cimzia este indicat pentru tratamentul poliartritei reumatoide active, moderată până la severă, la pacienții adulți, atunci când răspunsul la medicamentele antireumatice modificatoare ale bolii este inadecvat; 8. Everolimus (Afinitor) – recomandat în tratamentul pacienților cu carcinom celular renal avansat, care au înregistrat progresie a bolii la sau în urma tratamentului cu terapie țintită asupra FCEV (factor de creștere endotelială vasculară); 9. Ibrutinibum – Ibrutinib este utilizat în tratamentul leucemiei și previne reapariția; 10. Ingenoli mebutas – ca Picato este indicat pentru tratamentul cutanat al keratozei actinice non-hiperkeratozice non-hipertrofice la adulți; 11.Lapatinibum – sub denumirea Tyverb este indicat pentru tratamentul pacienților adulți cu neoplasm mamar avansat sau metastatic, progresiv în urma unor terapii anterioare; 12. Lixixentamidum – recomandat în diabet zaharat tip II; 13. Metoprololum + Ivabradinum – pentru afecțiuni cardiace; 14. Olaparibum – sub denumirea comercială Lynparza este indicat în monoterapie ca tratament de întreținere la paciente adulte cu carcinom ovarian seros epitelial de grad înalt recidivat cu mutație BRCA, neoplazie de trompă uterină sau neoplazie peritoneală primară, sensibile la medicamente pe bază de platină, cu răspuns (complet sau parțial) la chimioterapie pe bază de platină; 15. Panitumumabum – ca Vectibix se utilizează pentru tratarea carcinomului metastatic de colon sau rect; 16. Pazopanib – cu denumirea comercială Votrient este indicat la adulți ca primă linie de tratament în carcinomul cu celule renale în stadiu avansat și la pacienții la care s-a administrat anterior terapie cu citokine pentru boala în stadiu avansat, precum și în sarcomul de țesuturi moi; 17. Pirfenidonum – sub denumirea comercială Esbriet este recomandat pentru fibroza pulmonară idiopatică; 18. Rosuvastatinum + Ezetimibum – ca Lipocomb are indicații în reducerea colesterolului; 19. Talidomidum – ca Thalidomide Celgene este indicat ca tratament de primă linie la pacienții cu mielom multiplu netratat, cu vârsta de ≥ 65 de ani sau care nu sunt eligibili pentru chimioterapie cu doze mari; 20. Teriflunomidum – comercializat ca Aubagio, se recomandă în tratamentul formelor recurente de scleroză multiplă; 21. Vildagliptinum – cu denumirea comercială Galvus, se recomandă în diabet zaharat de tip 2 la adulți.
Tratament pentru osteoporoză prescris de medicul de familie
Prin aceeași hotărâre de guvern prin care a fost extinsă lista medicamentelor compensate este eliminat avizul comisiilor de la nivelul caselor de asigurări de sănătate pentru DCI-urile Rotigotinum, Donepezilum, Rivastigminum, Galantaminum și Memantinum, prescrierea urmând a fi efectuată doar în baza protocoalelor terapeutice. În acest fel este facilitat accesul pacienților cu boala Parkinson și cu demențe la medicația specifică.
Prescrierea DCI Acidum Ibandronicum, cu indicație în osteoporoză, va putea fi efectuată de medicul de familie, după ce inițierea tratamentului va fi efectuată de medicul de specialitate, în limita competenței, iar DCI Methotrexatum (recomandat în artrita psoriazică) va putea fi prescris, cu excepția codurilor de boală G13 ”Miastenia gravis”, G14 ”Scleroza multiplă” și G27 ”Pemfigus”, deoarece acest medicament nu are indicații terapeutice în afecțiunile respective.
Prescrierea DCI-urilor Naproxenum+Esomeprazolum (recomandat în artroză, poliartrită reumatoidă, spondilită anchilozantă) și Brinzolamidum+Timololum (pentru tratamentul glaucomului) se va face pe bază de protocoale terapeutice, întrucât analiza de impact pe anul 2015 a demonstrat că există o largă prescriere în afara indicațiilor pentru care aceste medicamente au fost incluse necondiționat în listă. De asemenea, începând cu 1 octombrie 2016 se lărgește accesul pacienților cu osteoporoză severă la DCI Teriparatidum.
Sănătate
Lista celor 21 de noi medicamente compensate pentru cancer, boli rare, scleroză multiplă și diabet zaharat
