Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 2 aug 2016 - Anul XXI, nr. 179 (6292)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Situaţie dificilă

Criză acută de poliţişti. IPJ Suceava încearcă să suplinească lipsurile cu civili din sursă externă şi poliţiştii din promoţia 2016

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava are, începând de ieri, 21 de poliţişti noi, absolvenţi ai şcolilor de poliţie, promoţia 2016, din care 17 subofiţeri şi patru ofiţeri. Sunt poliţiştii care au ieşit practic de pe băncile şcolii şi cu care se vor acoperi o parte din numeroasele goluri de personal pe care le are în momentul de faţă poliţia judeţeană. Cei 21 se alătură altor 54 de agenţi încadraţi din sursă externă, în urma concursului organizat în acest an. Problema este că ultimii se află, în perioada 25 iulie-21 octombrie, la cursuri de iniţiere în instituţii de învăţământ ale Poliţiei Române, în timp ce absolvenţii şcolilor de poliţie se vor afla o perioadă sub tutela unor colegi. Aşadar, cel puţin pe termen scurt, nu se va putea conta prea mult pe aceşti tineri. Asta în condiţiile în care sunt mari probleme de efectiv la multe structuri ale poliţiei, cele mai stringente fiind cele de la birourile de poliţie rutieră.

 

Valul mare de pensionări a destabilizat cel mai mult activitatea

În judeţul Suceava, numai de la începutul acestui an s-au pensionat peste 100 de poliţişti, reprezentând în jur de 10% din totalul efectivului de ofiţeri şi subofiţeri al IPJ Suceava. Aceştia au profitat de prevederile legale avantajoase din această perioadă, care le permit să-şi depună dosarele pentru pensie după 25 de ani de muncă în operativ şi să opteze pentru cele 6 luni în care au realizat cele mai mari venituri, cumulând sporurile cu salariile. Cum criza de personal era mai veche, aceasta s-a adâncit şi mai mult după valul de pensionări. 

 

Mari probleme la Poliţia Rutieră, la Suceava, Câmpulung Moldovenesc, Rădăuţi şi Vicovu de Sus

Pentru că lunile iulie şi august sunt, statistic, cele în care au loc cele mai multe accidente grave din judeţul Suceava, cel mai greu de gestionat sunt problemele de la Poliţia Rutieră. Biroul de Poliţie Rutieră Suceava, formaţiunile rutiere Câmpulung Moldovenesc, Rădăuţi şi Vicovu de Sus sunt cele mai afectate din punct de vedere al efectivelor. Schema de personal în operativ este cu 30% sub normal, iar pe alocuri chiar şi cu mai mult, ceea ce se reflectă direct în numărul de echipaje care ies în control în trafic. Adesea, poliţiştii de serviciu abia reuşesc să gestioneze accidentele, tamponările şi alte activităţi procedurale şi nu mai au timp deloc de acţiuni de control în trafic. Se întâmplă inclusiv în localităţi mari, Suceava, Câmpulung Moldovenesc sau Rădăuţi.

Dacă cei 54 de agenţi din sursă externă au fost distribuiţi la posturi comunale, acolo unde există, de asemenea, o criză mare de personal, câţiva dintre tinerii care au absolvit şcoli de poliţie şi au fost distribuiţi de ieri la IPJ Suceava vor ajunge la structurile de poliţie rutieră deficitare amintite.

 

Cum încearcă conducerea IPJ Suceava să rezolve aceste probleme

Comisarul Ionuţ Epureanu, purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, a declarat că având în vedere aceste probleme, doi agenţi din promoţia 2016 vor fi repartizaţi la Formaţiunea Rutieră Câmpulung Moldovenesc (aici va mai ajunge şi un al treilea poliţist, din altă sursă) şi câte unul la Rădăuţi, Suceava şi Vicovu de Sus.

Alţi 12 agenţi sunt repartizaţi la structurile de ordine publică din cadrul poliţiilor orăşeneşti şi municipale.

Cei patru ofiţeri proaspăt absolveţi vor lucra în domeniile ordine publică, investigaţii criminale şi investigarea criminalităţii economice, la poliţiile din Suceava, Câmpulung Moldovenesc şi Vicovu de Sus.

„Ne canalizăm eforturile pe linie rutieră, pentru a rezolva problemele existente şi a combate eficient accidentele rutiere. Cu cei 71 de agenţi şi patru ofiţeri noi pe care îi avem, plus câteva mutări din alte judeţe, vom încerca să suplinim pierderile din ultima perioadă”, a declarat Ionuţ Epureanu.

 

Lider de sindicat: „Nu este posibil ca doi poliţişti să aibă de gestionat pe schimb opt comune”

Vasile Grumăzescu, liderul Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie (SNAP) Suceava, a subliniat că problema numărului de poliţişti este acută în multe zone ale judeţului, iar automat eficienţa este cu mult scăzută.

„Nu este posibil ca doi poliţişti să aibă de gestionat pe schimb opt comune, cum se întâmplă adesea la unele secţii rurale. Aceşti poliţişti noi, mai ales cei din sursă externă, vor fi în următoarele luni doar pe hârtie, astfel că nu se poate spune că problema s-a rezolvat cu ei”, spune Vasile Grumăzescu. Acesta a subliniat că poliţiştii au pierdut un sprijin important şi de la Jandarmerie, după desfiinţarea subunităţilor din localităţi ca Dolhasca, Liteni, Vicovu de Sus, Arbore şi Dorna Candrenilor. 

Vasile Grumăzescu a dat ca exemplu faptul că la Stulpicani, la aproape 7.000 de locuitori, sunt trei poliţişti, iar la Arbore, unde sunt mari probleme cu romii, sunt patru poliţişti.

„La Baia, şeful de post este în concediu medical de câteva luni, iar activitatea este gestionată practic de un singur poliţist. De asemenea, pe zona Siret, la cele mai multe posturi sunt câte doi poliţişti”, a exemplificat liderul SNAP Suceava. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Criză acută de poliţişti. IPJ Suceava încearcă să suplinească lipsurile cu civili din sursă externă şi poliţiştii din promoţia 2016.
 Vizualizări articol: 4948 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Criză acută de poliţişti. IPJ Suceava încearcă să suplinească lipsurile cu civili din sursă externă şi poliţiştii din promoţia 20160.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei