Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 30 iul 2016 - Anul XXI, nr. 177 (6290)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Pagube mari

Peste 3.900 de hectare cultivate, distruse în proporţie de 80-100% de grindină

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Evaluarea pagubelor produse în agricultură în urma fenomenelor meteorologice din data de 17 iulie, când pe suprafeţe întinse din zona Rădăuţi-Siret au căzut cantităţi mari de grindină, este în plină desfăşurare la Direcţia Agricolă Suceava, din datele de până acum rezultând că aproape 4.000 de hectare cultivate au fost distruse. Aproape jumătate din aceste suprafeţe distruse erau cultivate cu cereale în prag de recoltare.

Noul director al Direcţiei Agricole Suceava, Mircea Lazăr, a declarat că pe terenurile afectate, 3.920 de hectare, pagubele sunt în proporţie de 80-100%.

El a arătat că evaluările în teren nu au fost încă finalizate, însă la localităţile cele mai afectate comisiile şi-au terminat în mare parte treaba. Una dintre concluziile care se desprind este că cea mai afectată localitate a fost comuna Bălcăuţi. Aici au fost 1.708 hectare calamitate. Din această suprafaţă 1.000 de hectare erau însămânţate cu grâu şi secară. Mare parte din terenurile distruse de grindină la Bălcăuţi aparţin marilor fermieri, 1.518 hectare din totalul de 1.708. Marii cultivatori din Bălcăuţi au mai avut culturile distruse de grindină şi acum patru ani.

A doua localitate ca suprafeţe afectate este Siretul, unde au fost constatate pagube la 1.219 hectare de teren. Urmează comuna Dorneşti, unde au fost inventariate 628 de hectare calamitate. Şi în aceste localităţile cele mai multe suprafeţe compromise erau cultivate cu cereale.

Suprafeţe importante distruse mai sunt la Milişăuţi, 341 hectare, cu precizarea că într-o altă comună unde grindina a făcut prăpăd, Satu Mare, evaluările se vor face săptămâna viitoare.

„Comisiile de evaluare au fost mobilizate pentru suprafeţele unde s-au depus cereri scrise privind evaluarea pagubelor. Pagubele sunt mari în multe localităţi, însă constatările în teren au arătat totuşi că sunt diferenţe mari faţă de suprafeţele calamitate declarate iniţial de reprezentanţii primăriilor”, a precizat Mircea Lazăr. La Dorneşti, de exemplu, primarul Gheorghe Luţa declara că grindina a distrus culturile de pe 2.500 de hectare, în timp ce comisia a evaluat pagube doar pe 628 de hectare.

 

Zi de coşmar, pe care oamenii nu o vor uita prea repede: „A fost o imagine apocaliptică”

Cert este că ziua de duminică, 17 iulie, nu va fi uitată prea curând de locuitorii localităţilor amintite mai sus. Gheaţa a bătut pe arii foarte extinse, iar acolo unde a căzut a distrus tot ce a fost cultură agricolă. În localităţile cele mai afectate, grindina a fost de mărimea unei nuci. Nu mărimea gheţii a fost însă marea problemă, ci densitatea ei foarte mare, durata căderilor şi ariile extinse. În unele zone pe sol s-a aşezat un strat de gheaţă de 20 de centimetri. Aşa s-a ajuns la un peisaj hibernal în plină vară.

Primarul comunei Satu Mare, Ştefan Cramarciuc, a relatatpentru Monitorul de Suceava: „A fost o imagine apocaliptică, când te uitai pe geam parcă vedeai o perdea albă, nimic altceva. A fost spaimă mare pentru noi, mai ales că gheaţa a bătut jumătate de oră.”

„Peste jumătate de oră a bătut gheaţa, de când sunt nu am văzut aşa ceva şi nici oamenii din Dorneşti mai în vârstă. La cartofi gheaţa a tocat vrejul, au ieşit cartofii din pământ. La fel şi la porumb, a mai rămas doar o tulpină subţire. Nu se mai poate vorbi de salvat ceva pe aceste terenuri”, declara şi Gheorghe Luţa, primarul comunei Dorneşti.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 3.900 de hectare cultivate, distruse în proporţie de 80-100% de grindină.
 Vizualizări articol: 2732 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Peste 3.900 de hectare cultivate, distruse în proporţie de 80-100% de grindină5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei