Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 30 iul 2016 - Anul XXI, nr. 177 (6290)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Talent şi pasiune

La nici 10 ani, o fetiţă din Baineţ a adunat zeci de diplome la concursurile de muzică populară

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La nici 10 ani, o fetiţă din Baineţ, comuna Muşeniţa, Valentina Cernovschi, a adunat zeci de diplome la concursurile de muzică populară la care a participat în ultimii ani. Valentina Cernovschi este elevă a Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava, unde studiază vioara. Familia Cernovschi mai are un fiu în vârstă de 12 ani, elev la școala din Baineț, şi se descurcă destul de greu să-şi ţină fetiţa la studii în municipiul Suceava. Din păcate, părinţii sunt pe punctul de a pleca la muncă în străinătate, în Germania, pentru a-şi ajuta copiii să studieze, ceea ce ar însemna o mare pierdere pentru cei doi fraţi.

 

A debutat la 5 ani, la Clubul Copiilor Rădăuţi

Talentată, ambiţioasă, carismatică, Valentina Cernovschi a fost remarcată de educatoarea ei la vârsta de 5 ani. Ea le-a recomandat părinţilor să o ducă pe Valentina la un profesor de muzică, un specialist în muzică populară, pentru o evaluare. Așa a ajuns fetiţa, un ghemotoc de fată frumoasă, veselă, la Rădăuți, la Clubul Copiilor, unde profesorii au confirmat faptul că Valentina este un copil minunat și pasionat de tot ceea ce exprimă artă.

De atunci a rămas eleva lor, la Clubul Copiilor. Acesta a fost debutul. Așa a început Valentina să cânte muzică populară și o face şi acum cu multă pasiune. În ultimii ani, a participat la diferite concursuri și, pe la vârsta de 6 ani, şi-a dorit să înveţe să cânte la vioară. Nu a fost ușor să-i fie acceptată cererea, a explicat mama Valentinei, Maria Cernovschi, „întrucât domnul profesor considera că este prea micuță pentru a începe să cânte la acest instrument, însă s-a lăsat convins după multe insistențe.La 6 ani şi jumătate s-a apucat de vioară și, după trei luni de vioară, domnul profesor ne-a chemat că vrea să discute ceva cu noi, și atunci ne-a spus că trebuie să o dăm la o școală de profil, deoarece este talentată”, îşi aminteşte mama Valentinei.

 

Lipsuri, datorii, dar şi multe diplome

Părinții au refuzat această propunere, pentru început, deoarece nu o puteau susține financiar, mai ales că distanța din satul Baineţ până la Suceava este de aproximativ 70 de km. Într-un final, părinţii au cedat la insistenţele Valentinei, care în fiecare zi îi ruga să o ducă la liceu, la Suceava.

Maria Cernovschi, convinsă că acesta este visul cel mai mare al Valentinei şi văzând că toată lumea susţine că este un copil talentat, ahotărât, împreună cu soţul ei, „să depună o cerere la colegiul sucevean și, în toamnă, după începerea anului școlar, s-a retras cineva și a fost chemată la o testare, pe care a trecut-o cu felicitări. Și așa, într-o zi de joi, fiind elevă deja, a început nebunia de a căuta gazdă, întrucât Valentina e încă un copil mic, singur. Noi nu avem posibilitatea de a o însoți tot timpul, deoarece trăim din agricultură și era nevoie ca și eu, și tatăl să fim acasă mai tot timpul. Ea a știut că nu am renunțat, am făcut naveta timp de o săptămână, până am găsit o gazdă care să aibă grijă de ea, întrucât la internat nu a fost primită din cauza vârstei”.

Tot mama fetiţei a povestit cât de greu este să îţi doreşti ca fiica ta să studieze la o şcoală bună, dar să nu ai bani. „Cu împrumuturi, cu datorii, au trecut deja ani frumoși, cu rezultate și mai frumoase. Valentina a adunat 32 de diplome de la diferite concursuri. A participat la concursul de vioară la Bistrița și de teorie și solfegii la Botoșani, unde a obținut premiul I. Cântă muzică populară și a fost în multe locuri, cu rezultate extraordinare. Însă cheltuielile pe care le avem cu şcolarizarea Valentinei, cu deplasările sunt foarte mari pentru bugetul nostru din agricultură. Avem câteva vaci și dăm laptele la centru. Lucrăm cu greu și mai avem și bani împrumutați de la bancă”, a spus mama fetiţei.

 

Ajutaţi-o pe Valentina să-şi continue studiile, să-şi împlinească visul

Această familie are nevoie de ajutorul oamenilor cu suflet mare pentru a reuşi să-şi întreţină copiii la şcoală, pentru a o ajuta pe Valentina să-şi împlinească visul, acela de a deveni o mare interpretă de muzică populară, o mare violonistă. Dacă nu reuşesc să se redreseze financiar, să îşi achite împrumuturile, părinţii Valentinei vor fi nevoiţi să plece la muncă în străinătate, ceea ce ar însemna o mare pierdere pentru cei doi frăţiori.

Maria Cernovschi a povestit că fiica ei, „chiar dacă are o vârstă fragedă, stă singură în gazdă la Suceava. Singură își face temele, singură se îmbracă și dezbracă și mai mult, ca să nu cheltuim noi motorină mergând după ea, vine singură din Suceava până la Rădăuți. Vă povestesc aceste lucruri pentru că vreau să vă dați seama că Valentina nu ar vrea să renunțe la şcoală. Nici noi. Dar nu găsim, deocamdată, soluţii”.

Puteţi să o ajutaţi pe Valentina donând bani în conturile Fundației Mereu Aproape, cu menţiunea “Maria Cernovschi” CIF 18212553: în lei: RO63BRDE450SV57339384500, deschis la BRD GSG SMCC, Cod SWIFT: BRDEROBU; în Euro: RO31BRDE450SV23761534500.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului La nici 10 ani, o fetiţă din Baineţ a adunat zeci de diplome la concursurile de muzică populară.
 Vizualizări articol: 4343 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
La nici 10 ani, o fetiţă din Baineţ a adunat zeci de diplome la concursurile de muzică populară5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei