Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 29 iul 2016 - Anul XXI, nr. 176 (6289)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Anchetă poliţie

Peste 400 de şoferi - posibile părţi vătămate, în dosarul blocării roţilor în parcarea de la Iulius Mall

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un dosar penal în care se fac cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu este în lucru de un an de zile la Biroul Rutier al Poliţiei municipiului Suceava, cercetările vizând acţiunea de blocare a roţilor maşinilor în parcarea Iulius Mall Suceava şi deblocarea acestora doar în schimbul unei taxe de 100 de lei, măsuri luate în urma unui regulament intern al centrului comercial. Anchetatorii susţin că măsura a fost abuzivă, în sensul că regulamentul intern nu putea fi pus în aplicare la o astfel de parcare, este drept privată, însă deschisă circulaţiei publice şi prin urmare supusă regulilor de pe drumurile publice. În cadrul cercetărilor, care se fac sub coordonarea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava, au fost identificaţi în jur de 430 de şoferi - posibile părţi vătămate, o parte dintre ei fiind deja audiaţi.

Surse judiciare au precizat că la dosar mai este încă mult de lucru, volumul de muncă fiind foarte mare, însă se conturează clar infracţiunea de abuz în serviciu, şi nu numai. Cercetările se vor îndrepta şi spre persoanele responsabile, care şi-au pus semnătura pe acest ordin, deocamdată cercetările fiind in rem, faţă de faptă, nu faţă de persoane.

 

Ce prevedea regulamentul

Regulamentul intern de funcţionare a parcării aferente complexului comercial a fost introdus din martie 2015. Conform acelui regulament, parcarea era permisă în intervalul orar 08.00-22.00. Pentru nerespectarea acestui regulament, se putea trece la blocarea roţilor, iar deblocarea se făcea după aplicarea unui avertisment ori a unei amenzi. Măsura a avut drept principal scop eliminarea din parcare a celor care veneau în Bazar şi-şi lăsau maşinile în parcarea centrului comercial din zori de zi.

 

Poliţiştii au un punct de vedere, juriştii Iulius Mall altul

Ancheta a plecat de la  faptul că în interiorul parcării deschise circulaţiei publice sunt aplicabile regulile de circulaţie instituite de OUG nr.195/2002R, privind circulaţia pe drumurile publice, iar potrivit acestui act normativ sancţiunile contravenţionale aplicabile pentru oprirea/staţionarea neregulamentară sunt două-trei puncte amendă, respectiv patru-cinci puncte amendă, şi două, respectiv trei puncte de penalizare.

Există în actul normativ şi sancţiunea contravenţională complementară a imobilizării vehiculului, însă aceasta se aplică doar de poliţistul rutier, şi nu de agentul de pază.

„În condiţiile în care parcarea centrului comercial este asimilată drumurilor publice, nu se pot aplica, pentru nerespectarea regulilor privind oprirea şi staţionarea vehiculelor, alte sancţiuni decât cele prevăzute de actele normative care reglementează circulaţia pe drumurile publice, iar acestea pot fi aplicate doar de poliţistul rutier sau cu atribuţii legale pe linie rutieră”, este concluzia poliţiştilor.

Punctul de vedere al Iulius Mall a fost, de la demararea anchetei, că

parcarea nu este un drum public, ci are utilitate privată, fiind destinată accesului în incinta centrului comercial. S-au invocat prevederile art. 23 din O.G. nr. 43/1997 privind regimul drumurilor (n.r. art. 23: Administrarea drumurilor de utilitate privată se face de către deţinătorii acestora), cât şi dreptul de a poseda, folosi şi dispune în mod exclusiv de aceste spaţii, în calitate de proprietar, în limitele stabilite de lege. Inclusiv aceste prevederi fac referire la limitele stabilite de lege, adică la  OUG nr.195/2002R, privind circulaţia pe drumurile publice, au explicat poliţiştii.

După scandalul izbucnit referitor la acest caz şi deschiderea dosarului penal regulamentul nu s-a mai aplicat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 400 de şoferi - posibile părţi vătămate, în dosarul blocării roţilor în parcarea de la Iulius Mall.
 Vizualizări articol: 6457 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Peste 400 de şoferi - posibile părţi vătămate, în dosarul blocării roţilor în parcarea de la Iulius Mall5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Parcari de resedinta trimis de
(29 iul 2016, 14:37:15
Multi ,,sofiori'' lasa masinile(au mai multe!) de cu seara pe unde apuca. Am vrea sa se reglementeze acest fapt de a parca cat de cat la resedinta (eventual cu plata) pentru a putea sa montam camere video...Daca se intampla ceva se spune cam asa,, tre sa te uiti din cand in cand noaptea pe geam"'.Bun... ma uit dar ...ma uit la masina altuia, de parca n-am altceva de facut! Incet, incet, superhipermolurile o sa privatizeze si drumurile care duc intr-acolo...bip... bip...
2.   Parcari pentru GOSPODINE trimis de
(29 iul 2016, 19:48:13
Cucoană sau deghizatule propunerile domniilor voastre bat cîmpii.Cu siguranta ați vrea să se reglementeze si curățatul zăpezii iarna și voi comozilor doar să parcați.Sunt atîtea locuri de parcare între blocuri ce asteaptă doar inițiativa dv de a le amenaja dar dv stimabilă ,doriți să se reglementeze parcarea din fața blocului amenajată prin resurse financiare proprii de vecinul dv.atunci cînd îl priveați cu coatele pe geam savurînd din paharul de bere.Ce spun acum e să va fie rușine și iarna cu spirit de proprietate să vă curătați macar parcare amenajată de primărie pe sens unic și nicidecum să stati la pîndă cu teama că cineva ar putea distruge autoturismul dv.întrucît ati parcat in locul dezapezit de vecinul de bloc al dv.SA VA FIE RUSINE

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei