Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 29 iul 2016 - Anul XXI, nr. 176 (6289)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Aur şi titan

O suceveancă a descoperit cel mai dur aliaj metalic din lume, de patru ori mai rezistent decât titanul

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O cercetătoare româncă originară din Suceava a obţinut cel mai dur aliaj metalic din lume, de patru ori mai rezistent decât titanul.

Aliajul superdur a fost creat în laborator, de o echipă de cercetători americani condusă de românca Emilia Moroşan, de la Universitatea Rice, din Huston, prin topirea combinată a titanului şi a aurului, obţinându-se astfel cel mai dur aliaj cunoscut care se dovedeşte compatibil cu ţesuturile vii, conform unui studiu publicat în revista Science Advances.

Astfel, materialul nou-creat, mult mai rezistent decât titanul pur, are şi aplicaţii medicale, putând prelungind durata de viaţă a implanturilor de genunchi şi de şold, care, în prezent, trebuie să fie înlocuite, din cauza uzurii, după aproximativ 10 de ani.

Prof. Emilia Moroşan, de la Universitatea Rice, a declarat că echipa sa a făcut descoperirea în timp ce studia magneţi neconvenţionali realizaţi din titan şi aur.

Pentru a se verifica puritatea lor, noile materiale trebuie să fie transformate în pulberi, dar noul aliaj obţinut – beta-Ti3Au - a fost prea dur pentru a fi măcinat într-un mojar acoperit cu diamante.

Cercetătoarea Emilia Moroşan a declarat că duritatea aliajului, împreună cu marea sa biocompatibilitate, face din el un "compus din generaţia următoare, extinzând în mod substanţial durata de viaţă a implanturilor dentare şi a protezelor articulare".

Acesta poate avea, de asemenea, aplicaţii în industria de foraj, în cea a materialelor sportive şi în multe alte domenii potenţiale.

Conform studiului realizat de echipa de cercetători din America, aliajul din aur-titan este un compus cu un aranjament particular al atomilor atunci când metalele sunt combinate la temperaturi ridicate.

Iar cum titanul este unul dintre puţinele metale în jurul cărora oasele umane sunt capabile să crească ferm, această proprietate permite să fie utilizat pe scară largă în medicină şi stomatologie.

 

Emilia Moroşan s-a născut în 1976, la Suceava. A terminat studiile la Facultatea de Fizică din cadrul Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi şi a obţinut titlul de doctor în 2005 la Universitatea din Iowa. După ce a lucrat o perioadă de timp la Universitatea Princeton, a devenit profesor-asistent de fizică, astronomie şi chimie la Rice University (Houston, Texas).

În anul 2010 cercetătoarea româncă a fost premiată de preşedintele american Barack Obama la gala Presidential Early Career Awards for Scientists and Engineers (PECASE), în cadrul căreia guvernul SUA acordă cele mai înalte distincţii profesioniştilor din domeniile ştiinţei şi ingineriei, aflaţi la începuturile carierei lor.

Cercetările sale sunt focalizate pe proiectarea şi descoperirea de noi materiale, cu un interes special în magnetismul itinerant şi supraconductivitate, fermioni şi stări cuantice critice. Pentru rezultatele sale remarcabile în cercetare a obţinut premii importante precum: ORAU Ralph E. Powe Junior Faculty Enhancement Award sau NSF CAREER.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O suceveancă a descoperit cel mai dur aliaj metalic din lume, de patru ori mai rezistent decât titanul.
 Vizualizări articol: 7087 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 14 voturi
O suceveancă a descoperit cel mai dur aliaj metalic din lume, de patru ori mai rezistent decât titanul5.0514

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei