Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 29 iul 2016 - Anul XXI, nr. 176 (6289)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Halucinant

Festivalul Medieval al Sucevei, blocat de o decizie de Consiliu Local

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cel mai important eveniment cultural organizat în Suceava, Festivalul de Artă Medievală „Ștefan cel Mare”, care an de an atrage un număr tot mai mare de turişti din alte judeţe şi de peste hotare, a rămas fără finanţare, cu doar două săptămâni înainte să aibă loc.

La fel cum s-a întâmplat la Sighişoara, unde festivalul medieval cu cea mai îndelungată tradiţie din ţară, ce trebuia să înceapă săptămâna aceasta, a fost anulat din cauza unei decizii de ultim moment a municipalităţii, la Suceava, orgoliul unor aleşi locali a dus la un rezultat halucinant: nu s-au mai alocat fonduri pentru organizarea festivalului anunţat pentru perioada 11 – 14 august.

 

Acces cu buletinul şi cu certificatul de naştere

Proiectul de asociere între Muzeul Bucovinei şi Primăria Suceava a fost respins în şedinţa de Consiliu Local de ieri, acesta obţinând 11 voturi „pentru” şi 11 abţineri, în condiţiile în care un consilier nu a putut participa la şedinţă, învoindu-se. Votul respectiv, „votul de aur”, ar fi putut schimba situaţia, dacă cineva ar fi putut anticipa că, la cea de-a X-a ediţie a unui festival al cărui renume se face auzit şi peste hotare, orgolii mărunte şi populisme ieftine vor bloca şansa Sucevei de a avea cel mai mare şi cel mai cunoscut festival medieval din ţară.

Prin abţinere de la vot, aleşi locali PSD şi ALDE au respins alocarea finanţării de 200.000 de lei, necesară pentru organizarea a 120 de spectacole cu specific medieval (câte 30 de spectacole pe zi, timp de patru zile, susţinute de 20 de trupe de actori amatori şi profesionişti din ţară).

Votul negativ al acestora a fost motivat de faptul că nu a fost supus aprobări un amendament înaintat de ei, prin care au solicitat acces gratuit la Festivalul de Artă Medievală pentru locuitorii municipiului reşedinţă de judeţ, în contul banilor alocaţi de la bugetul local.

Solicitarea, ridicată pentru prima oară în cei 10 ani de când se organizează Festivalul Medieval, a fost primită cu reticenţă de alţi consilieri, care au spus că este destul de greu să le ceri celor care vin la spectacole să dovedească că sunt locuitori ai municipiului, dacă vor să aibă acces gratuit.

„Ajungem la o situaţie absurdă - să cerem oamenilor să stea la coadă cu buletinul în mână şi cu certificatele de naştere ale copiilor”, a spus viceprimarul Lucian Harşovschi, care a fost şi preşedinte de şedinţă.

Un punct de vedere foarte pertinent a venit din partea consilierului liberal Daniel Prorociuc, care a spus că nu poate fi discutat un amendament privind accesul gratuit la Festivalul Medieval în condiţiile în care nu există o taxă pentru aşa ceva:

„Accesul este gratuit pentru toată lumea, singura taxă care se plăteşte este cea de acces la Cetate şi la Muzeul Satului, obiective care sunt ale Consiliului Judeţean, care a şi stabilit acele taxe de acces, valabile pe toată durata anului. Consiliul Local Suceava nu poate impune accesul gratuit la obiective turistice care nu-i aparţin”.

Drept urmare, preşedintele de şedinţă, Harşovschi, şi-a asumat responsabilitatea de a nu supune la vot un amendament care nu are o bază legală pentru a fi pus în aplicare, spre nemulţumirea iniţiatorilor, care deja îi întrebau pe liberali cum o să explice oamenilor că nu le dau acces gratuit.

 

Gafă privind finanţarea de la Consiliul Judeţean pentru Festivalul Medieval

Un alt reproş al social-democraţilor a vizat lipsa unei finanţări din partea Consiliului Judeţean Suceava pentru eveniment.

„Ar trebui să fi ştiut deja că nu este aşa, pentru că o decizie a CJ în această privinţă există de la începutul anului, din mandatul de preşedinte al lui Cătălin Nechifor, fiind alocată suma de 135.000 de lei”, i-a lămurit în scurt timp Harşovschi, care, astfel, i-a „tras de urechi” că au venit cu temele nefăcute.

Finanţarea cu 200.000 de lei, respinsă prin votul de ieri, a fost solicitată de conducerea Muzeului Bucovinei, în urma calculelor făcute pentru organizarea Festivalului de Artă Medievală.

„Ar fi păcat ca tocmai cea de-a X-a ediţie, aniversară, să nu mai aibă loc. Primăria Suceava a fost partener de seamă în organizarea acestui eveniment de renume, încă de la prima ediţie. Întotdeauna s-a plătit bilet de intrare în Cetate şi la Muzeul Satului Bucovinean, nu a fost percepută nici o taxă suplimentară pe perioada festivalului, se poate verifica acest lucru. Sper că totuşi se va găsi o soluţie să nu anulăm acest eveniment, aşa cum s-a întâmplat la Sighişoara”, a declarat directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, organizatorul evenimentului.

 

Regrete tardive şi orgolii de „buturugă mică”

În a doua parte a şedinţei, o parte dintre cei care au dat un vot negativ în privinţa organizării Festivalului Medieval au început să regrete decizia luată şi au încercat să „dreagă busuiocul”.

Unii dintre ei, care nu cunosc nici măcar regulamentul de funcţionare a Consiliului Local din care fac parte, au cerut să se voteze din nou pe acel proiect.

„Prin votul de azi am demonstrat că deşi suntem puţini, votul nostru contează. Am demonstrat că suntem buturuga mică ce poate răsturna carul mare”, a spus liderul consilierilor ALDE, Ovidiu Milici, motivând un vot de orgoliu, pe care şi el l-a regretat ulterior.

O atitudine constructivă a venit din partea liderului de grup al liberalilor, Lucian Harşovschi, care a spus că „sarcina noastră, a aleşilor locali, este să rezolvăm această problemă prin convocarea unei şedinte extraordinare, mai ales că unii dintre consilieri regretă votul negativ exprimat astăzi”.

Dacă nici săptămâna viitoare, când ar putea fi convocată acea şedinţă, nu va exista susţinere suficientă pentru aprobarea asocierii cu Muzeul Bucovinei, Suceava va rata şansa de a organiza cel mai important Festival Medieval din ţară, dându-şi cu stângul în dreptul mai rău decât cei din Sighişoara, care au gafat-o monumental.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Festivalul Medieval al Sucevei, blocat de o decizie de Consiliu Local.
 Vizualizări articol: 4420 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.3 din 6 voturi
Festivalul Medieval al Sucevei, blocat de o decizie de Consiliu Local2.356

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   ... trimis de
(29 iul 2016, 11:57:56
Invatati de la cei din Rasnov (Brasov)

- Accesul gratuit doar pentru persoanele costumate medieval
- Politia locala care asigura securitatea aveau peste uniforma un fel de tunica cu insemne medievale ale Rasnovalui (mai erau si jandarmi, dar aia erau in uniforme) poate la noi… o tunica cu un zimbru moldovenesc
- Spectacole interactive cu personaje medievale
- Puteai calari, trage cu arcul, etc
- Cu mancarea stateau cam prost (gratare cu mici si carnati infecti si expirati, nu ca la noi
- Despre bautura… bere la butoi de proasta calitate care nu se compara cu cea din Suceava
- Se platea bilet la trenulet si la intrarea in cetate
- Festivalul se desfasura si in cetate si in afara acesteia
- Nu existau tarabe cu kitch-uri sau cersetori
- In trei zie, eu am cheltuit cam 700 lei (mai era si un parc cu dinozauri, dar asta conteaza mai putin, important este ca au stiut cum sa ma faca sa cheltui bani.

Probabil ca acolo consilierii au fost pusi pe liste tinand cont de competentele lor. La noi... care a data mai mult a fost trecut pe listele de partid, iar rezultatul il simtim cu totii.
2.   Rahat cu apa rece trimis de
(30 iul 2016, 07:08:31
Inca o data si-au dat cu stangu in dreptu,NISTE CARNATARI POLITICI carenu se gandesc cum sa bage degetupe undecelalalt isi da drumul.ORGOLIU POLITIC;O (ZERO)MILICI DUTE ACASA MOSULE si ia si buturuga cu tine.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei