Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 23 iul 2016 - Anul XXI, nr. 171 (6284)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Nu iese fum fără foc

Traficul cu ţigări de contrabandă, o afacere comună româno-ucraineană, protejată la nivel înalt

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Traficul cu ţigări de contrabandă a devenit un fenomen bistatal, iar mai îngrijorător este faptul că persoanele care ar trebui să destructureze reţelele care funcţionează cu succes în România şi Ucraina nu fac nimic în această direcţie. Dimpotrivă, vameşi, poliţişti de frontieră, dar şi angajaţi ai altor structuri ale celor două state sunt implicaţi până în gât în contrabanda cu ţigări, iar prosperitatea se vede cu ochiul liber.

Dacă în România există tendinţa de a ascunde o serie de bunuri, de a le trece pe numele unor rude sau a disimula diferite afaceri, în Ucraina se lucrează la vedere. Un articol scris pe pagina sa de Facebook de Roman Bocikala, jurnalist la postul de televiziune Inter din Kiev, descrie o serie de realităţi din Cernăuţi şi de la graniţa cu România.

„Acolo, în regiunea Cernăuţi există două lumi paralele. Peste istoria bogată şi impresionantă a oraşului din perioada Imperiului Austro-Ungar domină fenomenul corupţionist al prezentului ucrainean. Prin teritoriul regiunii Cernăuţi se transportă 97% din totalul volumului de lemn ce este exportat din Ucraina. Şi tot în această regiune se mai află şi unul dintre cele mai mari traficuri ilegale de tutun. Activiştii locali încearcă să frâneze contrabanda, s-o combată prin diferite acţiuni de proteste… Unul dintre aceştia a rămas fără un ochi, altuia i-au dat foc la autovehicul, al treilea activist, acu vreo săptămână şi ceva, a fost bătut cu cruzime la cap, i-au rupt maxilarul, acesta rămânând în viaţă ca printr-o minune… Organele de drept, însă, nu prea dau din coate şi nici nu încearcă să lupte împotriva contrabandiştilor. Dimpotrivă, caută orice modalitate de a camufla ilegalitatea acestora, străduindu-se să le asigure mereu undă verde. Când lumea din partea locului vorbeşte despre schemele camuflate ale contrabandiştilor sau despre cei implicaţi în acest fenomen, care favorizează ilegalitatea sau <le asigură scut de apărare>, adesea este amintit numele de familie Burbak. Nu ştiu dacă este vorba despre liderul fracţiunii parlamentare <Frontul Popular>, al cărui frate mai mare a fost coleg de clasă cu expremierul Yaţeniuk...”, scrie Roman Bocikala.

 

Pădurarii ucraineni de la graniţa cu judeţul Suceava, posesori de maşini de lux şi iahturi

Jurnalistul ucrainean a menţionat şi faptul că unele capturi care se realizează sunt doar „de dragul înscenării spectacolului de combatere a acestui flagel transfrontalier şi nicidecum nu se duce lupta împotriva acelora care au un trafic extrem de bine pus la punct. Şi atât… Iar dacă printre reprezentanţii organelor de drept, cei care stau la pază, apare un Don Quijote, de regulă, un nou angajat ce n-a reuşit încă să <înghită conştient subiectul>, i se explică acestuia cu o voce scăzută: te vom ucide… Şi omul cade pe gânduri. Ulterior, fie că se transferă cu serviciul într-o altă regiune sau, ceea ce se întâmplă mai frecvent, devine parte integră a sistemului corupţionist”.

Roman Bocikala a arătat că nu doar vameşii şi poliţiştii de frontieră sunt parte din acest sistem corupt. Pe această scenă activează cu succes şi angajaţii din domeniul silvic.

„Aş dori, de asemenea, să remarc şi rolul ce le revine pădurarilor. Aici, în regiunea Cernăuţi, acesta-i un post la modă, şi pentru a intra în funcţie se plăteşte din greu zeci de mii de dolari. Specificul constă în faptul că toate gospodăriile silvice se află de-a lungul graniţei. Adică, aceste păduri sunt ca frontieră. Ţigările, drogurile, imigranţii ilegali trec prin aceste păduri şi nu prin punctele de control oficiale. Fără consimţământul <proprietarilor de păduri>, nu se întâmplă nimic. Prin urmare, pădurarii de prin părţile locului au case şi maşini de lux, şi chiar iahturi. Unul dintre ei s-a lăudat colegilor că a plecat în Republica Dominicană, dar a luat cu el <doar> 50 de mii de dolari. A fost puţin. I-au mai trimis ceva bani…”, a mai scris Roman Bocikala.

 

Poteci de contrabandă, bătătorite dar nevăzute de poliţiştii de frontieră din cele două ţări

Un materiale video realizat de o televiziune centrală din Ucraina arată şi în imagini cum se derulează traficul cu ţigări spre România. Practic, pe fâşia verde există anumite zone bătătorite, locuri folosite frecvent de traficanţi pentru a trece marfa din Ucraina spre România.

Jurnaliştii ucraineni vorbesc despre anumite ore în care are loc trecerea, „ore moarte” în care poliţiştii dintr-o parte şi alta a frontierei se fac că nu văd nimic. Fireşte, nu degeaba.

O pauză de acest fel în care este trecut dintr-o parte în alta un camion cu ţigări prin acel coridor securizat costă aproximativ 10.000 de euro. Iar la cât de bătătorite sunt acele cărări, cu siguranţă au fost treceri multiple şi foarte prospere pentru toată lumea, mai puţin pentru bugetul de stat al României, care anual are pierderi de circa 500 de milioane de euro ca urmare a contrabandei cu ţigări.

Una peste alta, frontiera dintre România şi Ucraina pe raza judeţului Suceava este franjuri. Fie că este vorba de fâşia verde, fie că este vorba de Punctul de Trecere a Frontierei Siret, amploarea fenomenului este una extrem de ridicată, iar câştigurile rapide şi mari îi determină pe tot mai mulţi indivizi să-şi asume riscul de a fi prinşi cu ocaua mică.

Totuşi, de cele mai multe ori, cei care cad sunt simpli executanţi. Persoanele cu greutate care au legătură cu acest fenomen infracţional ajung foarte rar, sau mai deloc, să fie trase la răspundere. Şi asta nu doar în România, ci şi în Ucraina. De altfel, o concluzie asemănătoare a tras şi jurnalistul Roman Bocikala: „Avem nevoie de un restart complet în politică. Unul dur şi nemilos. Exporturile de pădure sunt dirijate de patru familii. Numele de familie ale acestora sunt bine cunoscute. Acelaşi lucru şi cu contrabanda cu ţigări. Arestarea simultană a căpeteniilor, schimbarea şefilor din organele de drept şi al şefului regiunii, la care se adaugă sprijinul activiştilor publici şi mass-media, la urma urmei, vor dezrădăcina schema corupţionistă. Numai astfel va fi posibil restartul (reloadul). Este mai puţin probabil să fie exclusă totalmente componenta corupţiei, dar cu siguranţă aceasta poate fi minimalizată; plus rotaţia cadrelor în serviciul de grăniceri şi a şefilor amintiţi din silvicultură. Sunt oare capabile pentru astfel de schimbări autorităţile centrale? Sunt convins că pot să reuşească. În caz contrar, vom asista şi în continuare la o pură imitaţie”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Traficul cu ţigări de contrabandă, o afacere comună româno-ucraineană, protejată la nivel înalt.
 Vizualizări articol: 8941 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.30/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 10 voturi
Traficul cu ţigări de contrabandă, o afacere comună româno-ucraineană, protejată la nivel înalt4.3510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Despre Marius cazac trimis de
(23 iul 2016, 11:48:48
 ☭ s a
2.   Haha trimis de
(23 iul 2016, 15:46:41
Eu cred ca modelul românesc e unul de viitor : oamenii îsi cumpara multe din cele trebuincioase din banii lor,salariile le sunt ajustate dupa cum bate vântul,drepturile importante inexistente în realitate. Si cu toate astea lumea vrea sa lucreze "la stat",e plin de copii care vor sa fie soldati,politisti,pompieri,etc Ceva nu e-n regula ! Stiu,este patriotismul care depaseste orice greutate,dar în cazul asta n-ar trebui sa mai existe bocete ("când ni se da","de ce ni se ia",etc).
3.   Comentariu trimis de
(23 iul 2016, 15:50:52
apropo ....probabil ca in timp ce vorbim tituleac face post control pe european ca tare mai îi place ... patrauceanus cu rusus etc. cred ca rad cu gura pana la urechi de articolul asta .
4.   Роман Бочкала ‪ trimis de
(23 iul 2016, 16:06:07
#‎StopCorruption‬
4.1  RE: Роман Бочкала ‪ trimis de
(24 iul 2016, 12:52:04
si nici macar atat nu se pierde.Banii pe care acestia iia fac sunt cheltuiti tot in tara pe mancare, benzina, materiale de constructii etc. etc.Mare problema ca firmele straine de tigari pierd bani de aia atat tam tam .
5.   Un mar viermanos trimis de
(23 iul 2016, 16:27:17
Un lucrator vamal fara functii are venituri legale la sfarsit de luna aproximativ 7000 lei. Cu toate acestea traficul de contrabanda continua sub privirea lor ingaduitoare iar averile pamantesti ale vamesilor prospera. Explicatia? Din cultura institutionala a vamii face parte hotia. Un tanar care doreste o cariera in vama o face nu ca sa apere frontierele patriei, ci ca sa se imbogateasca din furat. Solutia? O deratizare generala a vamilor si politisti de frontiera de import, prin rotatie.
6.   Ar mai fi o soluție trimis de
(23 iul 2016, 22:18:58
Țigările să aibă un preț mai accesibil muritorului de rând.
Cică statul pierde anual vreo 500 de milioane de euro...
Eu nu văd lucrurile așa. Mai degrabă se poate spune că statul câștigă mai puțin cu 500 de milioane, nu că ar pierde ceva.
7.   Asa e, "organele" primesc foloase de la mafie trimis de
(24 iul 2016, 20:45:16
Acest trafic este atat de evident si pe fata, incat te ia cu ras, cand mai vezi pe la gazeta, ca au mai prins niste "tasti basti", asa de ochii lumi. Au niste beneficii oferite de stat, "bujetarii astia de la frontera", ca te fac invidios fara sa vrei. Dar nu le ajunge..., vor sa se imbogateasca rapid si usor si din taxa de protectie perceputa traficantilor. Ceva e putred in ceea ce priveste meseria de politist de frontiera sau vames. Toti vor sa fie "bujetari" in "slujba statului si sa-si apare tara", sa iasa la pensie la 45 de ani. Ai de capul ei de tara ... daca ne invadeaza cateva mii de straini pe biciclete si inarmati cu maturi , organilii in frunte cu armata, "pomperii" si jandarmii ar lua-o la sanatoasa unde ar vedea cu ochii. Parazitii astia care lucreaza la stat mimeaza seriozitatea si dragostea de neam. dar in realitate ii doare fix in 14. Ei traiesc prea bine toata viata si rad, chiar ii dispretuiesc pe luzerii inregimentati in cohorte de sclavi care lucreaza la privat.
8.   Statul român pierde o juma de miliard de euro? (1) trimis de
(24 iul 2016, 22:33:14
Pierde pentru că e PRUOST!
Apăi, hai să-mi aduc aminte de 2009 în Belgica.
Acolo, orice pachet de țigări era între 3,50 și 5 euro.
De fumat țigări la cartuș și pachet își puteau permite doar BOIARII, poulimea având alternativa tutunului vrac pentru injectat în tuburi, sau tutunul pentru răsucit țigări în foiță (rollen).
Un chituc de tutun regular (nu de firmă) era undeva la 3,20 euro și avea 50 de grame. Se știe că o țigară din fabrică are în medie 0,7 grame de tutun, deci din cele 50 de grame de tutun ieșeau undeva la 60-70 de țigări mai „subțirele”, ca pentru fumat în plantație.
Raport preț/ cantitate: 3 euro și ceva pentru 3 pachete de țigări făcute la mașină de injectat tuburi, manuală. 1 euro - pachetul la mașinuță.

Însă, în afară de această alternativă adresată fumătorilor de buget redus, mai exista un pachet de țigări al săracilor, de vreo 1,50-1,80 de euro, al boalii de tari și de iuți. Acela era pachetul de țigări al boschetarilor. (Asta se întâmpla în 2009)

Întrebarea este:
În Rroemenica, în afară de pachetul de țigări oficial, de 14-15 lei (adicătelea vreo 3-3,5 euro), STATUL RUMÂN ACELA CAP SEC pune la dispoziția consumatorilor de tutun alternativa de buget mediu sau redus, astfel încât să-și culeagă cota de taxe cuvenite?
Răspuns: Nuuuuu!
Așadar, exact ceea ce omite să implementeze pe piață STATUL - Prostanul, se cuantifică în pierdere bugetară și se duce în desaga Marilor, mediilor și micilor bișnițari.
Întrebarea suplimentară ar fi: De ce nu se vrea implementarea produselor de tutun de buget mediu și redus?
Răspuns Verde de Paris în față: păi, de unde paulica lor mai fac rost politicieni și candidați la alegerile parlamentare de un buget „negru” constând în 2 milioane de euro/ căciulă de candidat?
9.   Statul român pierde o juma de miliard de euro? (2) trimis de
(24 iul 2016, 22:34:38
Exemplificare:
Luând la interogare primul site la îndemână, din west, după căutarea motorului goagăl vanghelian cu cuvintele , rezultă un preț al kilogramului de tutun „la găleată” de aproximativ 100 – 120 de euro (130 de euro fiind cel mai scump).

Camel 378g € 47.00 € 124.34/Kg
JPS rouge 265g € 34.50 € 130.19/Kg
L&M original taste volume 310g € 32.50 € 104.84/kg
Lucky strike original rouge 300gr € 33.00 € 110.00/Kg
News rouge 190gr € 25.00 € 131.58/Kg
News rouge 275gr € 32.50 € 118.18/Kg
Orlando essentieel 475gr € 49.00 € 103.16/KG
Pall Mall bleu 300g € 33.00 € 110.00/kg
Pall Mall rouge 300g € 33.00 € 110.00/KG
Pall Mall rouge volume 220gr € 25.10 € 114.09/KG
Pall mall rouge volume 600gr € 68.00 € 113.33/Kg
Splendid volume 220gr € 23.90 € 108.64/Kg
Splendid volume 321gr € 34.00 € 105.92/Kg
Springfield superieur volume 420g € 45.90 € 109.29/Kg
Springfield superior volume 150gr € 15.90 € 106.00/Kg
Springfield Superior volume 325gr € 32.50 € 100.00/KG
Springfield superior volume 363g € 39.90 € 109.92/kg
Steeple 240gr € 30.00 € 125.00/KG
Steeple 370g € 45.00 € 121.62/Kg
Winston bleu 298gr € 32.50 € 109.06/Kg
Winston rouge 298gr € 32.50 € 109.06/Kg
Winston rouge 532gr € 58.00 € 109.02/Kg
10.   Statul român pierde o juma de miliard de euro? (3) trimis de
(24 iul 2016, 22:36:23
Așadar, la prețul de 100-120 euro kilogramul de tutun vrac, considerând 0,7 grame /țigară, rezultă că dintr-un kilogram ar rezulta cam 1428 de țigări, adică aproximativ 71,5 pachete de țigări.

100 ÷ 120 euro : 71,5 = 1,39 ÷ 1,67 euro

WOW!

Pachetul de țigări manufacturat la mașinuță ajunge să fie LA OFICIAL, cu TAXELE CORESPUNZĂTOARE în BUZUNARUL STATULUI, de 6,21 ÷ 7,46 RON (1 euro = 4,47 curs actual).

WOW, WOW, WOW, WOW!

O jumătate din prețul unui pachet de țigări oficial!
Și, a se compara cu prețurile stabilite de bișnițari ăștia cu coaie grele, de nu le mai ajungi cu prăștina la nas, tocmai lor, neamuri de opinci sparte și cu izmenele căcate și rupte în dos:
Un pachet de Marble este actualmente 7,5 Ron, unul de Rothmans Demi e 8 lei iar un Kent este 10 lei!

QUOD ERAT DEMONSTRANDUM de ce IMBECILUL acesta de stat pierde anual 500 de milioane de euro, care se scurg în coaiele grele ale unor foști calici rupți de foame sau în burțile incredibil de supraponderale ale unor milițieni cu aspect de pork vitruvian!
AM ZIS! (în răspuns pentru Spider!)

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei