Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 21 iul 2016 - Anul XXI, nr. 169 (6282)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Zi de sărbătoare

Manifestări multiple la Pleşa cu ocazia împlinirii a 180 de ani de existenţă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Duminică, 24 iulie, va fi moment de mare sărbătoare pentru comunitatea din Pleşa, sat care împlineşte 180 de ani de existenţă. Cu acest prilej, vor fi organizate mai multe manifestări, inclusiv lansarea unui volum despre monografia satului Pleşa.

Lucrarea intitulată „Pleşa - Istoria satului şi a parohiei” este o scurtă prezentare a istoriei satului şi a parohiei, iar autorul este nimeni altul decât preotul doctor Alfons Eugen Zelionca.

Întreaga lucrare este împărţită în trei capitole care prezintă caracteristicile vieţii religioase, ale tradiţiilor şi istoriei satului şi a parohiei. Primul capitol cuprinde aspecte legate de înfiinţarea şi dezvoltarea localităţii Pleşa. Acesta include, printre altele: aşezarea, denumirea şi apartenenţa administrativă a satului şi arată dezvoltarea aşezării în decurs de 180 de ani. Al doilea capitol se referă la impactul factorului cultural, adică rolul vechilor tradiţii poloneze, cu un accent deosebit pe anumite aspecte ale vieţii socio-religioase. Ultimul capitol prezintă pe scurt istoria bisericii de la înfiinţarea sa până în prezent.

Acţiunile de la Pleşa vor fi organizate de Uniunea Polonezilor din România şi Parohia Romano-Catolică „Sf. Ana” din localitate. Cu acest prilej va fi evocată călătoria înaintaşilor munteni polonezi, care astăzi este definită în literatura de specialitate ca fiind munteni din Czadca, regiune situată la graniţa dintre Silezia şi Małopolska, ce a început de veacuri, mai întâi în Czadca, apoi în împrejurimile Cernăuţiului, pentru a se încheia pentru locuitorii din Pleşa acum 180 de ani, în Bucovina românească.

„Această îndelungată migraţie nu a afectat în nici un fel sentimentul identităţii muntenilor din Czadca, mândri de rădăcinile lor poloneze care sunt cultivate până astăzi cu mare grijă. S-a păstrat limba, credinţa, ataşarea de tradiţiile şi de valorile poloneze. În Pleşa <se grăieşte> până astăzi limba polonă, copiii învaţă limba maternă la şcoală, Asociaţia Polonezilor din Pleşa activează într-o Casă Polonă nouă şi frumoasă, iar locuitorii îşi consolidează credinţa puternică în Biserica <Sf. Ana>, construită cândva cu forţe proprii, în care şi în prezent se celebrează liturghii în polonă”, a explicat Ghervazen Longher, preşedintele Uniunii Polonezilor din România.

Printre oaspeţi şi-au anunţat prezenţa oficiali ai Senatului Republicii Poloniei, reprezentanţi ai ambasadei Poloniei la Bucureşti, reprezentanţi ai autorităţilor judeţene şi locale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Manifestări multiple la Pleşa cu ocazia împlinirii a 180 de ani de existenţă.
 Vizualizări articol: 1505 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Manifestări multiple la Pleşa cu ocazia împlinirii a 180 de ani de existenţă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei