Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 20 iul 2016 - Anul XXI, nr. 168 (6281)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

La troiţa de „La oltoană”

Cărturarul Orest Bucevschi, comemorat la Păltinoasa de peste 150 de persoane

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La troiţa de „La oltoană” din Păltinoasa a fost comemorat, pe 14 iulie, cărturarul Orest Bucevschi, fiu al satului. În locul folosit încă din vechime pentru evenimente religioase, la troiţa din Păltinoasa, a fost amenajat un mic altar de familia preotului Florin Aldea, acţiune la care s-a alăturat şi Virgil Moldovan, din Mănăstirea Humorului, membru al Asociaţiei meşterilor populari din Moldova, care a expus mai multe icoane pictate pe lemn. În jurul orei 18:00, sătenii s-au adunat în apropiere de troiţă, căutând un loc umbros, şi au participat la slujba religioasă oficiată de preotul Florin Aldea. Răspunsurile la rugăciune au fost date de membrii corului, care au purtat frumoase costume populare.

Alexandru Rotaru, fiu al satului Păltinoasa, ne-a relatat că „rar îţi este dat să întâlneşti, la o comemorare a unei personalităţi, în acest caz a profesorului doctor diacon Orest Bucevschi, un public atât de variat ca profesie şi vârstă cum s-a întâmplat joi, 14 iulie, la Păltinoasa. Elevi, studenţii, ţărani, muncitori, ingineri, profesori, pensionari au umplut uliţele din intersecţia localităţii. Printre cei prezenţi s-a numărat şi nepoata regretatului profesor Ilie Rotar, Corina Adomniţei, renumit biolog în Suceava, care a participat la comemorare alături de soţul ei, inginerul Dan Adomniţei, fiu al satului Păltinoasa, care a deţinut mulţi ani funcţia de director la renumite unităţi economice din Suceava, dar şi funcţia de viceprimar al municipiului Suceava”.

 

Evocări

După slujba religioasă, preotul Florin Aldea a evocat personalitatea duhovnicească a diaconului Orest Bucevschi. A vorbit, apoi, primarul comunei Păltinoasa, Eduard-Rudolf  Wendling, care a spus că intenţionează să demareze în comună un eveniment cultural de amploare, la care să fie invitate şi comunele din imediata vecinătate. Profesoara Mihaela Coman, directoarea şcoli din Păltinoasa, a evocat personalitatea profesorului Orest Bucevschi, apoi profesorul Petru Gorea a dat citire scrisorii trimise de un alt fiul satului, profesorul universitar dr. Constantin Aslam, de la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti.

Alexandru Rotaru a vorbit, mai apoi, despre activitatea culturală a comunei Păltinoasa. „Aici, în acest loc, în perioada interbelică, în serile liniştite de vară răsunau cântece corale interpretate de studenţii teologi aflaţi în tabără la Păltinoasa. Îmi doresc din tot sufletul ca Păltinoasa să redevină un sat cultural de amploarea celui care a fost în anul 1934, când Societatea de citire <Paltinul>număra 121 de membri, fiind cea mai mare societate de acest gen din judeţul Câmpulung. Doresc să se creeze un comitet care să înfiinţeze o nouă asociaţie cu acelaşi scop şi nume”, a spus Rotaru. Artemisia Zugrav Ignătescu, scriitor şi publicist din Câmpulung, a vorbit despre personalitatea culturală a lui Orest Bucevschi, dar a remarcat şi frumoasele costume naţionale purtate de mulţi dintre participanţi şi de faptul că, an de an, interpretările corale au crescut ca valoare. În încheiere, primarul Eduard-Rudolf  Wendling şi viceprimarul Gheorghe Boşca au împărţit colaci participanţilor, iar Eugen Bergheva a oferit câte un pahar de vişinată celor cu vârsta peste 18 ani. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cărturarul Orest Bucevschi, comemorat la Păltinoasa de peste 150 de persoane.
 Vizualizări articol: 1744 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.75/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.8 din 4 voturi
Cărturarul Orest Bucevschi, comemorat la Păltinoasa de peste 150 de persoane4.854

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei