Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 8 iul 2016 - Anul XXI, nr. 158 (6271)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Maşină rară

Un sucevean a readus pe străzi un superb Volvo de epocă de la începutul anilor '60

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Un bărbat din Ipoteşti pasionat de restaurarea motocicletelor şi a automobilelor retro are în colecţie o maşină de epocă în adevăratul sens al cuvântului, un automobil Volvo fabricat la începutul anilor '60 ai secolului trecut. O maşină care stârneşte admiraţie la tot pasul şi care este şi foarte rară, posibil chiar unică în România după cercetările pe care le-a făcut proprietarul. Volvo 544 P este genul de maşină pe care astăzi o mai vedem doar în filmele vechi, iar o plimbare cu acest automobil este o experienţă foarte plăcută.

 

Prima cumpărare: A şters maşina de praf şi l-a convins pe proprietar să i-o vândă

Maşina are o poveste foarte interesantă şi în ceea ce priveşte istoria sa recentă, de când a ajuns la pasionatul din Ipoteşti – Nelu Bîrîiac. Bărbatul a salvat de două ori maşina de la soarta sigură pe care o avea: un centru de fier vechi.

Nelu Bîrîiac ne-a povestit că a văzut maşina Volvo prima dată în anul 2010, în curtea unui inginer în vârstă din Suceava. Maşina nu era pornită de multă vreme, iar proprietarul nu avea de gând să o mai readucă pe străzi.

„M-am dus la acel domn inginer, iar iniţial mi-a spus că nu vrea să o vândă. L-am rugat să mă lase măcar să mă uit la ea, mi-a dat cheile, m-am urcat în maşină şi am început să o şterg cu o cârpă de praf. Omul s-a uitat la mine, m-a studiat, şi mi-a zis <Măi, da ţie chiar îţi place maşina asta>”, ne-a povestit Nelu Bîrîiac. L-a convins în cele din urmă aşadar pe bărbat să-i vândă maşina. A cumpărat-o cu o sumă simbolică pentru un astfel de automobil, 300 de euro, însă cheltuielile mari au urmat ulterior. Maşina a fost sablată, antifonată, sudată şi revopsită. 

 

A schimbat maşina de epocă cu un buldoexcavator

După ce a adus maşina în stare bună, Nelu Bîrîiac s-a gândit atunci să facă o afacere cu ea. A scos-o la vânzare, maşina fiind expusă în centrul Sucevei, după cum probabil îşi amintesc destui suceveni.

„A apărut la un moment dat un domn de la Dumbrăveni care a fost interesat de ea. Am făcut un schimb, mi-a dat pe ea un buldoexcavator şi ceva bani pe deasupra”, a rememorat bărbatul.

 

Cum a ajuns să cumpere a doua oară maşina

Nelu Bîrîiac nu a mai ştiut nimic de Volvo până acum un an şi jumătate, când s-a trezit căutat de bărbatul din Dumbrăveni.

„A venit la mine şi mi-a spus că i-a pierdut actele, nici măcar nu o trecuse pe numele lui. Aşa am ajuns să o revăd, era într-o livadă. Geamurile erau date jos, era plină de mizerie în interior, crescuseră buruieni în jurul ei şi era lovită în spate. Maşina era foarte necăjită, era aproape pierdută”, ne-a relatat Nelu Bîrîiac.

„Am fost foarte afectat de cum arăta maşina, am căzut de acord cu bărbatul  din Dumbrăveni şi am recumpărat-o. Din nou sablare, din nou vopsit, am retapiţat-o şi am adus-o din nou într-o stare estetică bună şi în stare de funcţionare”, ne-a spus bărbatul povestea maşinii înstrăinate şi apoi răscumpărate.

 

Maşina a dus deja multe mirese la altar

Nelu Bîrîiac spune că a învăţat deja lecţia din acel episod şi nu mai are de gând să vândă maşina, cu atât mai mult cu cât valoarea ei este deja mare şi creşte de la un an la altul:

“Vreau să rămână în familie, am un băiat mai pasionat decât mine şi vreau să-i rămână lui”, spune bărbatul.

Automobilul Volvo 544 P, pe benzină, cu tracţiune pe spate, arată, după cum ne-am convins şi noi, foarte bine. Porneşte la cheie şi luceşte pe exterior şi interior, unde tapiţeria în combinaţie roşu-negru o face şi mai plăcută ochiului.

Deja multe mirese au mers la altar cu acest automobil, Nelu Bîrîiac participând la nunţi atunci când este solicitat.

Nelu Bîrîiac mai are în colecţie unsuperb Wartburg vopsit alb-albastru, model vechi, fabricat în 1961, şi mai multe motociclete, din care trei motociclete cu ataş, care practic au dispărut de pe şoselele din România de ani buni de zile. Cele trei motociclete cu ataş au fost reparate şi aduse în stare de funcţionare, făcând şi acestea senzaţie atunci când sunt scoase în trafic.

În curtea bărbatului din Ipoteşti sunt mai multe motociclete şi maşini retro care aşteaptă să fie recondiţionate. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un sucevean a readus pe străzi un superb Volvo de epocă de la începutul anilor '60.
 Vizualizări articol: 12226 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Un sucevean a readus pe străzi un superb Volvo de epocă de la începutul anilor '605.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei