Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 8 iul 2016 - Anul XXI, nr. 158 (6271)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Scandal

Silvicultori blocaţi cu trei maşini şi ameninţaţi în timp ce confiscau lemn tăiat ilegal

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un bărbat din comuna Vatra Moldoviţei este acuzat de ultraj asupra unor silvicultori, după ce, ajutat de mai multe persoane, ar fi recurs la intimidări directe pentru a-i opri pe aceştia în timp ce confiscau lemn tăiat ilegal. Autocamionul cu care a fost ridicat lemnul a fost blocat cu trei autoturisme, iar la faţa locului au fost chemaţi în ajutor poliţişti. Incidentul s-a petrecut miercuri seară, proprietarul pădurii, Ioan Halip, având la activ mai multe incidente cu silvicultorii, dar şi dosare penale.

 

“Proprietarii au blocat cu trei autoturisme drumul autocamionului care ridica materialul lemnos și au ultragiat echipa de control”

Garda Forestieră Suceava a explicat, într-un comunicat de presă, că, în seara zilei de 6 iulie, Secţia de Poliţie Vama a informat instituţia despre tăieri de material lemnos de pe proprietatea lui Ioan Halip. La faţa locului s-au deplasat poliţişti, un angajat al Gărzii Forestiere Suceava și silvicultori ai Ocolului Silvic Vama. Silvicultorii au constatat că de pe proprietatea bărbatului s-au tăiat 6 arbori nemarcaţi, cu un volum total de 15,7 mc.

Mihai Găşpărel, noul inspector-şef al Gărzii Forestiere Suceava, a subliniat turnura gravă pe care a luat-o acţiunea, în timp ce lemnul tăiat era ridicat pentru confiscare:

„În timpul acțiunii de ridicare a materialului lemnos tăiat ilegal, confiscabil potrivit legii, proprietarii pădurii au blocat cu trei autoturisme drumul autocamionului care ridica materialul lemnos și au ultragiat echipa de control. A fost nevoie de intervenția unui grup operativ al Poliţiei, care a ridicat autoturismele folosite în blocarea drumului. Lemnul tăiat ilegal a fost confiscat și predat în custodie ocolului silvic cel mai apropiat. Împotriva proprietarului se va depune de către Garda Forestieră Suceava o sesizare penală pentru tăierea ilegală a celor 6 arbori, urmând ca organele de cercetare penală să ia măsurile ce se impun”. 

 

Proprietarul a reziliat contractele de pază şi s-a apucat de tăiat copaci. Are deja trei plângeri penale 

Foarte importante în acest context sunt şi antecedentele proprietarului. Garda Forestieră Suceava a arătat că acesta deţine peste 90 de hectare de pădure în două locaţii, în satul Ciumârna, comuna Vatra Moldoviţei.

În toamna anului 2015 acesta a reziliat contractele de pază a pădurii pe care le avea cu ocoalele silvice din zonă, moment din care, firesc, pădurea a fost monitorizată mai atent de Garda Forestieră și Secţia de Poliţie Vama.

„La fiecare control s-au constatat tăieri ilegale de arbori, care au fost sancționate, chiar dacă pentru a intimida controlorii, cel mai adesea atitudinea proprietarului a fost una recalcitrantă și vehementă. Există suspiciuni că pentru a acoperi urmele tăierii ilegale de arbori, proprietarul ar fi incendiat zona cu arbori tăiaţi ilegal.Cu ocazia controalelor efectuate, ori de câte ori am avut indicii privind încălcarea legii, s-au inventariat peste 135 mc masă lemnoasă tăiată ilegal pe suprafaţa deţinută de acest proprietar. S-au întocmit până în prezent trei sesizări penale, atât pentru tăieri ilegale de arbori, cât și pentru incendiere, sesizări care sunt în diferite stadii de cercetare penală. S-au aplicat trei amenzi pentru neasigurarea pazei pădurii conform obligațiilor legale”, se arată într-un comunicat al gărzii Forestiere Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Silvicultori blocaţi cu trei maşini şi ameninţaţi în timp ce confiscau lemn tăiat ilegal.
 Vizualizări articol: 9492 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Silvicultori blocaţi cu trei maşini şi ameninţaţi în timp ce confiscau lemn tăiat ilegal5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei