Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 6 iul 2016 - Anul XXI, nr. 156 (6269)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Proiect

Cazinoul din Vatra Dornei va deveni muzeu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O undă de speranţă se întrezăreşte în ceea ce priveşte reabilitarea unei clădiri emblematice pentru întreaga Bucovină: cazinoul de la Vatra Dornei. După ce colaborarea dintre Fundaţia Fondul Bisericesc Ortodox Religionar din Bucovina - Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor şi firma SC Ecoland Production SRL Botoşani s-a încheiat în urmă cu câteva luni fără vreun rezultat notabil în ceea ce priveşte clădirea monument istoric de la Vatra Dornei, mai nou situaţia pare să intre pe un făgaş normal.

Reprezentanţii Fondului Bisericesc Ortodox Religionar din Bucovina sunt aproape de final cu întocmirea proiectului care va fi depus în vederea obţinerii de fonduri europene, iar pentru a avea un punctaj cât mai mare la evaluarea finală se încearcă perfectarea tuturor cerinţelor din ghidul solicitantului.

„Recent, am obţinut de la Ministerul Culturii avizul pentru reabilitarea clădirii cazinoului. Proiectul aflat în lucru presupune realizarea unui muzeu al Bucovinei, de la începuturile acestei regiuni şi până în prezent. Pentru ca proiectul să fie eligibil şi să aibă cât mai multe şanse pentru a fi acceptat la finanţare ne-am propus să întocmim şi proiectul tehnic şi abia ulterior vom depune dosarul la Piatra Neamţ. Am convingerea că vom finaliza totul până la termenul limită de depunere, respectiv 25 august”, a explicat preotul Gheorghe Saftiuc, consilier economic al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

Dacă proiectul va trece şi se va obţine finanţarea dorită, Fondul Bisericesc Ortodox Religionar din Bucovina ar urma să achite doar partea de proiectare, restul banilor fiind din partea comunităţii europene.

De cealaltă parte, Doina Berescu, acţionar şi administrator al SC Ecoland Production SRL Botoşani, a precizat că regretă faptul că nu a reuşit să implementeze proiectul de reabilitare a clădirii, dar crede că Fondul Bisericesc Ortodox Religionar din Bucovina are capacitatea de a reda cazinoului imaginea care l-a făcut celebru de-a lungul timpului.

 

Istoria de peste 100 de ani a cazinoului

Cazinoul din Vatra Dornei a fost construit prin subscripţie publică în timpul dominaţiei Imperiului Austro-Ungar.

A fost inaugurat pe 10 iulie 1899 şi a adus laolaltă constructori, autorităţi române şi imperiale austriece, turişti şi localnici.

La acea vreme rivaliza cu cazinourile din Viena sau Paris, iar în sala de dans cu trei candelabre imense în care ardeau lumânări din ceară de albine se aduna întreaga lume bună, de la ofiţeri austrieci şi până la tineri români aflaţi la studii în Apusul Europei.

După Primul Război Mondial a început să-şi piardă din strălucire, iar sub comunişti a fost transformat în club muncitoresc şi centru al staţiunii balneare. Aici se ţineau şedinţe de partid sau întâlniri sindicale, dar şi campionate naţionale de şah.

După 1989, clădirea a fost administrată de Primăria Vatra Dornei, dar lipsa banilor a dus la accentuarea stării de degradare. Încercări timide de reabilitare s-au făcut la finele anilor 1990, dar mai apoi clădirea a intrat în proprietatea Fondului Bisericesc Ortodox Religionar din Bucovina.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cazinoul din Vatra Dornei va deveni muzeu.
 Vizualizări articol: 7251 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Cazinoul din Vatra Dornei va deveni muzeu5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Brânză scăzută țărănește Este un preparat simplu, țărănesc, foarte rapid și gustos. Este și o soluție ideală dacă ne rămâne prin frigider brânză de vacă nefolosită de 2-3 zile, care a devenit acrișoară și nu mai merge utilizată la altceva. Pentru acest preparat... Citeşte