Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 5 iul 2016 - Anul XXI, nr. 155 (6268)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

La Horodnic de Sus

Subvenţiile pentru păşuni, pierdute din cauza haosului din documentele primăriei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Crescătorii de animale din comuna Horodnic de Sus nu pot concesiona păşunea comunală, iar subvenţiile pentru aceasta au fost pierdute şi anul trecut şi anul acesta, din cauza unor neclarităţi greu de justificat din documentele primăriei locale. Maria Luţa, care are o fermă cu 40 de bovine, a aflat că şi în acest an nu se poate înscrie la licitaţie pentru a concesiona păşunea. În aceeaşi situaţie sunt şi ceilalţi crescători de animale. Femeia a cerut explicaţii de la noul primar, ales la alegerile din luna iunie.

Noul primarul din Horodnic de Sus, Valentin Luţa, care în vechea legislatura a fost viceprimar, cunoaşte foarte bine problema şi spune că lucrurile ar putea intra în făgaşul normal abia de anul viitor. Avantajul său din acest moment este că are pe cine da vina:

“În inventarul Primăriei Horodnic de Sus nu este o situaţie clară privind pajiştile permanente, aşa s-a perpetuat situaţia în ultimii ani, sper că până în toamna acestui an ne vom putea pune la punct din acest punct de vedere. Anul acesta banii în contul subvenţilor sunt oricum pierduţi, trebuie să ne pregătim pentru ca totul să fie în regulă pentru cererile din 2017, care se vor depune de la data 1 martie”, a declarat Valentin Luţa.

El a precizat că suprafaţa de păşune comunală din Horodnic de Sus este de aproximativ 180 de hectare.

În acest timp, fermierii cu iniţiativă nu pot întreprinde mai nimic fără un contract de concesiune şi o suprafaţă de păşune pe care să o aibă scriptic:

Maria Luţa ne-a declarat: “Sunt proprietara unui număr de peste 40 de capete de bovine adulte şi tineret, plus oi şi capre, şi am depus cerere în fiecare an ca să concesionez păşune, în raport cu numărul de animale pe care le deţin, dar numai la noi la Horodnic de Sus nu se respectă legea pajiştilor şi păşunilor”.

Femeia spune că are copii plecaţi la muncă în străinătate care vor să se întoarcă acasă, iar pentru asta vrea să acceseze un proiect european de modernizare a fermei:

“Autorităţile locale de la noi parcă nu vor să ne ajute, ba am mai auzit şi reproşuri că vreau să mă îmbogăţesc cu bani din fonduri europene”, s-a plâns femeia.

Situaţii precum cea de la Horodnic de Sus sunt şi în alte comune ale judeţului Suceava. Statisticile APIA au confirmat o scădere mare a numărului de suprafeţe de păşune eligibile pentru subvenţii, tocmai din cauza neîndeplinirii unor criterii legate de amplasamentul suprafeţelor, atribuiri prin concesionare şi licitaţii nelegale ori alte probleme de acest gen. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Subvenţiile pentru păşuni, pierdute din cauza haosului din documentele primăriei.
 Vizualizări articol: 5024 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Subvenţiile pentru păşuni, pierdute din cauza haosului din documentele primăriei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei