Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 1 iul 2016 - Anul XXI, nr. 152 (6265)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Social

Peste 2.300 de copii cu diferite grade de handicap, în evidenţele Protecţiei Copilului Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava are  în evidenţă 2.364 de copii cu diferite grade de handicap: 1.099 au handicap grav, 833 au grad de handicap accentuat, 501 au grad de handicap mediu, iar 21 au grad de handicap uşor. Din numărul total al copiilor cu handicap din judeţ, 928 provin din mediul urban și 1.436 din mediul rural. Datele statistice au fost înregistrate la începutul lunii iunie a acestui an. În aceeaşi perioadă a anului 2015, se înregistrau în judeţul Suceava 2.347 de copii cu diferite grade de handicap, în timp ce la sfârşitul lunii mai a anului 2014, în registrele DGASPC Suceava erau înregistraţi 2.285. Numărul de copii care au primit certificat de handicap în primele cinci luni ale anului 2016 este de 988, din care cu gradul grav - 391, cu gradul accentuat - 360, cu gradul mediu – 225 şi cu gradul ușor de handicap – 12.

 

2.016 copii cu dizabilităţi sunt din comunitate

Din totalul copiilor cu grad de handicap aflaţi în evidenţele sistemului de protecţie, în familie (din comunitate) sunt 2.016 copii, la asistenţi maternali profesionişti sunt 116 minori, în familia lărgită sunt 27 de copii şi tineri, la familii (persoane fără grad de rudenie) sunt 15 copii, în servicii de tip rezidențial din structura DGASPC Suceava sunt înregistraţi 116 copii şi în servicii de tip rezidențial private sunt doar şapte copii cu handicap. 365 de copii, din totalul de 2.364, sunt încadraţi în grad de handicap grav cu însoţitor. După cum ne-a spus Nicoleta Daneliuc, purtătoarea de cuvânt a DGASPC Suceava, „aceşti însoţitori sunt angajaţi ai primăriilor de domiciliu, însă o parte dintre ei au optat pentru indemnizaţii. Însoţitorii sunt plătiţi cu salariul minim pe economie. Copiii cu grad de handicap primesc, lunar, 200 de lei drept alocaţie (în sumă fixă), 106 lei pentru cei care aucertificat în grad de handicapI - grav, 79 de lei pentru cei cu grad II - accentuat, 39 de lei pentru cei cu gradul III – mediu.

 

Copii cu dizabilităţi din judeţ, ajutaţi de Echipele Mobile

Peste o sută de copii cu dizabilităţi din judeţ care nu sunt internaţi în centre de plasament, nu sunt instituţionalizaţi, sunt ajutaţi la domiciliu de cele trei echipe mobile din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava, compuse din logopezi, psihologi, asistenţi sociali, kinetoterapeuţi. „Salvarea” pentru aceşti minori, care se luptă cu viaţa lângă părinţi de multe ori neinstruiţi, care nu ştiu ce să facă cu ei în momente critice, vine de la specialiştii echipelor mobile, cu puncte de lucru în mai multe zone ale judeţului. Pe lângă cei 110 copii bolnavi care locuiesc alături de părinţii lor şi care simt dragostea acestora, dar au nevoie de specialişti pentru a face progrese, sunt şi foarte mulţi copii cu dizabilităţi, dar singuri, lipsiţi de afecţiunea celor mari, sunt copii obligaţi să crească şi să se educe lângă rude de grade diferite, lângă vecini sau chiar lângă străini. Nu numai copiii beneficiază de servicii de specialitate (logopedie, kinetoterapie, consiliere psihologică şi socială, recuperare), ci şi familiile acestora (transfer competenţe şi cunoştinţe specialist-familie în ceea ce priveşte metodele eficiente de recuperare, terapie). Specialiştii fac vizite de cel puţin două ori pe lună la copil acasă şi le lasă părinţilor, unde este cazul, obiecte şi instrumente necesare terapiei individuale pentru minor. Unii copii sunt născuţi cu dizabilităţi şi se luptă cu viaţa lângă părinţii lor, care, de multe ori, nu ştiu cum să-şi ajute copiii aflaţi în suferinţă şi au nevoie de sfatul specialiştilor.

 

Terapiela domiciliu

Un exemplu în acest sens este elevul Alexandru Popescu, în vârstă de 16 ani, din Drăgoieşti, diagnosticat cu tetrapareză spastică, care din luna mai a anului trecut esteîn atenția Serviciului Echipe Mobile din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava. Echipa Mobilă de la Gura Humorului se deplasează periodic la domiciliul băiatului pentru şedinţe de recuperare. Kinetoterapeutul Antonel Sahlean şi asistentul social Jana Şutac, de la Gura Humorului (Echipa Mobilă), au devenit între timp şi prieteni buni ai familiei Popescu. Pe lângă exerciţiile de recuperare pe care le face cu kinetoterapeutul, Alexandru face exerciţii şi singur, cu ajutorul mamei. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 2.300 de copii cu diferite grade de handicap, în evidenţele Protecţiei Copilului Suceava.
 Vizualizări articol: 1378 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Peste 2.300 de copii cu diferite grade de handicap, în evidenţele Protecţiei Copilului Suceava0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei