Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 24 iun 2016 - Anul XXI, nr. 146 (6259)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   10 imagini |   ø fişiere video

În prag de Sânziene

Pelerinii s-au rugat aseară în curtea mănăstirii, la slujba de priveghere, oficiată de ÎPS Pimen

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În prag de Sânziene, aseară, câteva mii de pelerini şi localnici s-au rugat în curtea mănăstirii, la slujba de priveghere, în cinstea Naşterii Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul (Sânzienele sau Drăgaica) şi Aducerea moaştelor Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, oficiată de ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. Cu puţin timp înainte de ora 18:00, în curtea mănăstirii s-a auzit sunet de toacă, apoi au bătut clopotele. Oamenii s-au apropiat de scenă (împodobită cu flori naturale multicolore, printre care se aflau şi fire de sânziene) care a devenit un mic altar pe care s-a săvârşit slujba de priveghere.

După cum ne-a spus pr. prof. Justinian - Remus A. Cojocar, de la Biserica Sf. Dumitru din Suceava, „aceste zile ne amintesc de evenimentul minunat petrecut în anul 1402, în timpul vrednicului de pomenire Alexandru cel Bun, domnul Moldovei. Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava a suferit moarte martirică în Cetatea Albă, în jurul anului 1330. Pentru a ridica prestigiul Țării Moldovei, domnul Alexandru cel Bun s-a luptat și a reușit să obțină și recunoașterea oficială, din partea Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol, a Scaunului Mitropolitan de la Suceava. Moaștele Sfântului Ioan cel Nou au fost aduse în anul 1402 la Suceava și așezate în Biserica Mirăuților, ctitoria lui Petru Mușat. Mai târziu au fost transferate în actuala biserică din incinta Mănăstirii Sfântul Ioan”.

 

Vreme de rugăciune

În semn de preţuire pentru Sf. Ioan cel Nou de la Suceava, credincioşii au stat la rând  pentru a atinge moaştele Sfântului. Racla cu moaştele Sf. Ioan cel Nou de la Suceava a fost scoasă din biserica mănăstirii ieri dimineaţă, în jurul orei 5:30, şi a fost aşezată sub baldachinul din curtea mănăstirii. Pelerinii s-au rugat în curtea mănăstirii stând pe pături aduse de acasă, pe scaune pliante, lipiţi de zidurile mănăstirii sau stând drepţi, asemeni unei lumânări, cu inima şi cugetul la rugăciune.

Vremea a ţinut cu pelerinii. Soarele nu a fost atât de dogoritor ca în ziua precedentă şi nici nu a plouat. Unii credincioşi au folosit umbrelele pentru a se feri de razele soarelui, alţii au stat la umbra teilor din curtea mănăstirii. Au fost localnici care le-au împărţit pelerinilor apă, sucuri, dar şi pachete cu hrană (pâine, sarmale, plăcinte, fructe), de sufletul celor adormiţi.Multă credinţă, evlavie, răbdare, speranţă. Acestea au fost atributele care i-au însoţit pe credincioşii care au venit şi în acest an, în ajunul Sânzienelor, pentru a atinge moaştele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava. Odată aşezată sub baldachin, racla, alături de care se afla şi icoana Sf. Ioan cel Nou „îmbrăcată” în cununi de flori naturale, a fost atinsă de mii de credincioşi care s-au aşezat ordonat la rând (între gardurile montate de Jandarmerie) pentru a da câte un pomelnic şi pentru a înălţa rugăciuni fierbinţi Sfântului. Preoţii aflaţi lângă raclă i-au miruit pe credincioşi şi le-au oferit câte un buchet de sânziene, un număr al revistei „Biserica din sufletul copilului” şi iconiţe cu Sf. Ioan cel Nou de la Suceava.

Am întâlnit-o printre pelerini pe Anamaria Melniciuc, în vârstă de 33 de ani, dintr-o localitate bistriţeană, care a venit, ieri dimineață, cu trenul la Suceava special pentru sărbătoarea Sânzienelor. „Este a doua oară când vin la Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou şi am emoţii. Prima dată am venit cu mulţi ani în urmă, împreună cu mama mea. De la ea ştiu că ori de câte ori oamenii au necazuri mari, procese, boli, supărări în familie, trebuie să ţină post şi să se roage la Sf. Ioan cel Nou de la Suceava şi la Sf. Parascheva de la Iaşi. Mama mi-a spus că numai cu rugăciune la sfinţi putem să trecem mai uşor peste necazuri. Am venit să ating moaştele Sf. Ioan cel Nou de la Suceava, să mă rog şi să particip la slujba arhierească de pe 24 iunie”, ne-a spus femeia.

 

“Sărbătoarea Sânzienelor este prilej de bucurie pentru suceveni”

Sfânta Liturghie va începe astăzi, la ora 9:00, în curtea mănăstirii şi va fi oficiată de ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, împreună cu un sobor de preoţi. În jurul orei 11:00, după cum este obiceiul străvechi de Sânziene, racla cu moaştele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava va fi purtată pe braţe de câţiva preoţi şi călugări prin municipiul Suceava. Pr. prof. Justinian - Remus A. Cojocar a mai spus că, în fiecare an, „o mulțime de oameni însoțește pe Sfânt prin oraș. Binecuvântarea Bunului Dumnezeu se revarsă asupra oamenilor cu rugăciunile Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava. Tot orașul se împrospătează prin lucrarea Harului cel sfânt al lui Dumnezeu. Sărbătoarea Sânzienelor este prilej de bucurie pentru suceveni. Cum îl cinstim pe Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava? Rugându-ne lui ca să mijlocească la Dumnezeu pentru sănătatea noastră sufletească și trupească, noi arătăm iubire și recunoștință pentru darurile revărsate cu prisosință asupra noastră. Ioan cel Nou de la Suceava este Sfântul întregii Biserici Ortodoxe, dar sucevenii exclamă cu evlavie și bucurie că <Sfântul Ioan e la noi acasă>. Să fim mărinimoși și curajoși în viață.”

 

Racla purtată de preoţi, pe străzile Sucevei

Soborul de preoţi şi pelerinii care însoţesc racla se vor opri astăzi la bisericile aflate pe traseu (Biserica Sf. Înviere, Biserica Sf. Gheorghe - Mirăuţi, Biserica Sf. Dumitru, Biserica Sf. Nicolae, Catedrala Naşterea Domnului de pe Mărăşeşti, Biserica Naşterea Maicii Domnului de la Tribunal şi înapoi la mănăstirea suceveană). La întoarcere, racla va fi aşezată din nou sub baldachinul din curtea mănăstirii, unde va rămâne până spre seară. Astăzi, 115 jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Bacău, poliţişti, lucrători ISU şi poliţişti locali vor acţiona în zona Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou din Suceava, precum şi pe traseul procesiunii ce se va desfăşura în zona centrală a municipiului. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pelerinii s-au rugat aseară în curtea mănăstirii, la slujba de priveghere, oficiată de ÎPS Pimen.
 Vizualizări articol: 4094 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Pelerinii s-au rugat aseară în curtea mănăstirii, la slujba de priveghere, oficiată de ÎPS Pimen3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Spumă de căpșuni (fără frișcă)               Este un desert rapid, ușor, răcoritor și foarte gustos. Dar poate cea mai mare calitate a acestui preparat este versatilitatea sa – poate deveni repede o spumă... Citeşte