Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Suceava a fost convocat, ieri, de președintele acestuia, prefectul de Suceava, Constantin Harasim, la solicitarea președintelui Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, care deține conform legii funcția de vicepreședinte al CJSU. Au fost convocați, de asemenea, și primarii din județ, în calitate de președinți ai comitetelor locale pentru situații de urgență.
Flutur a motivat solicitarea pe care i-a adresat-o prefectului prin aceea că este ”puțin neliniștit” deoarece nu în toate localitățile au avut loc ședințele de validare a primarilor nou aleși, ceea ce ar face, în opinia sa, să mai fie ”zone rămase între scaune”, respectiv atribuții netransferate între vechiul și noul primar. Cum nu toți primarii au răspuns invitației prefectului, Flutur a cerut, în debutul ședinței, să i se comunice prezența, după întrunire.
Celor din sală, președintele CJ le-a comunicat că, deși abia ieri și-a preluat mandatul, este informat despre problemele cauzate de inundațiile de la sfârșitul săptămânii trecute și printre primele lucruri pe care le are în vedere se numără rezolvarea îndiguirilor la Voroneț pentru protecția mănăstirii, consolidarea podului de peste pârâul Voroneț, afectat de viituri, și protecția iazului de decantare de la Tărnicioara. Flutur a declarat că va invita la Suceava reprezentanți ai Ministerului Economiei și ai Apelor Române pentru a vedea la fața locului cât de gravă este situația.
Pe de altă parte, președintele CJ le-a cerut primarilor să aibă grijă să asigure permanența pentru situațiile de urgență, mai ales că începe sezonul concediilor, să organizeze echipe de voluntari la nivelul fiecărei localități și să-i instruiască asupra procedurilor de intervenție în situații de risc și să identifice din timp persoanele care s-ar putea afla în pericol în cazul unor calamități. De asemenea, le-a solicitat ca, în caz de dezastre să folosească resursele locale cât mai mult posibil pentru că altfel ar putea avea probleme. ”Atenție la cheltuirea banilor! Cei care vin cu mânecuțe în control și ne verifică peste patru ani vin pe secetă și ne iau la întrebări”, a spus Flutur.
Tot legat de inundații, referitor la comentariile care au apărut în aceste zile pe rețelele de socializare, care au asociat președinția sa la CJ cu dezastrele pornind de la faptul că în 2008 apele au ieșit din albie când și-a început mandatul, Gheorghe Flutur a spus că ”în 2008 am debutat cu inundații. În 2016 încheie colegul meu cu inundații. Pentru mine e un nou început”.