În fiecare an, pe 24 iunie, românii marchează sărbătoarea de Sânziene sau Drăgaica. În acesată zi creștinii ortodocși se roagă la moaștele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, ei sperând că vor scăpa astfel de necazuri și de boli. Sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul are un temei biblic, pentru că evenimentul amintit este consemnat cu amănunte de Sfântul Evanghelist Luca în Evanghelia sa. Deși sunt asociate sărbătorii creștine a Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul și a Aducerii Moaștelor Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, Sânzienele își au originea într-un străvechi cult solar. Denumirea a fost preluată cel mai probabil de la Sancta Diana, zeița silvestră. Sânzienele erau considerate reprezentări fitomorfe (florile de Sânziene) și divinități antropomorfe, apoi au fost considerate a fi niște femei frumoase, niște adevărate preotese ale soarelui, divinități nocturne ascunse prin pădurile neumblate de om. Din anul 2013, la inițiativa comunității online „La Blouse Roumaine“, în ziua de Sânziene este sărbătorită ia romanească în comunitățile românești din peste 100 de orașe, din 48 de țări.
Toți credincioșii din Parohia Leucușești au fost rugați de preotul protopop Adrian Dulgheriu ca vineri, 24 iunie, de ziua iei, să îmbrace costumul popular la Sfânta Liturghe care va fi oficiată la biserica parohială.
“Acest eveniment a fost marcat și anul trecut. Încercăm în acest fel să ne amintim că suntem români, că ne iubim țara, portul și Biserica. Țara și Biserica au fost și sper că încă mai sunt strâns legate. Pe lângă activitățile specifice Bisericii Ortodoxe într-o zi de sărbătoare creștină, copiii din sat îndrumați de doamna învățătoare Camelia Maftei vor veni îmbrăcați în haine populare și vor prezenta istoria iei, ca element central al portului popular românesc, și se va discuta despre importanța promovării iei într-o formulă stilizată și modernizată. Această activitate se desfășoară ca urmare a parteneriatului Parohiei Leucușești cu Școala Gimanzială Leucușești. Pentru cel puțin o zi, ia trebuie să devină liantul dintre noi toți, dezvăluindu-ne o trăsătură unică în lume, conectându-ne cu originile noastre. Pe fiecare ie este scrisă o poveste în codul țesăturii, al broderiilor, un limbaj străvechi de comunicare al comunităților care au locuit în spațiul românesc. La sfârșitul activității copiii vor fi răsplătiți cu dulciuri prin grija credincioșilor din parohie”, ne-a declarat preotul protopop Adrian Dulgheriu, parohul satului Leucușești.