Ultima ședință de CL

Contorizarea termoficării la nivel de branșament a tuturor blocurilor din Suceava, blocată a doua oară



Proiectul a fost repus în discuție în ultima ședință a deliberativului local din mandatul 2012 – 2016, care a avut loc ieri
Proiectul a fost repus în discuție în ultima ședință a deliberativului local din mandatul 2012 – 2016, care a avut loc ieri

Proiectul de „contorizare a energiei termice a branșamentelor de încălzire și apă caldă menajeră la nivel de scară de bloc”, în municipiul Suceava, a fost blocat, a doua oară, în Consiliul Local Suceava. Proiectul, retras de pe ordinea de zi a ședinței ordinare din luna mai, adică în perioada de foc a campaniei electorale, din cauza discuțiilor declanșate, a fost repus în discuție în ultima ședință a deliberativului local din mandatul 2012 – 2016, care a avut loc ieri.
În baza acestui proiect de hotărâre, urmau să fie demarate lucrările de înlocuire a 1.700 de contoare de energie termică – încălzire, 3.395 filtre de impurități, 8.490 de robineți de izolare, precum și 1.695 de contoare de energie termică pentru apă caldă menajeră.
Investiția era eșalonată pe o perioadă de trei ani, fiecare dintre etapele de implementare urmând să fie licitate separat.
Valoarea totală a investiției este de 23 de milioane de lei, din care nouă milioane lei reprezintă costurile de construcție plus montaj.
„Conform Legii energiei 325/2006, achiziționarea și montarea grupurilor de măsurare a energiei termice, în vederea contorizării la nivel de branșament termic, revine autorităților publice locale. Noi, ca primărie, suntem obligați să suportăm plata acestor contoare, la fel ca și lucrările de montare a lor, care sunt lucrări de investiții”, a spus primarul Ion Lungu, inițiatorul proiectului, oferind lămuriri celor care au avut de obiectat la ședința anterioară.
Numai că deși nimeni nu a avut ceva de comentat, de obiectat, la vot, proiectul nu a fost adoptat.
Fiind un proiect care vizează patrimoniul municipalității, era necesar să fie votat favorabil de două treimi din numărul total de consilieri locali, adică 16 voturi din 23. Numai că, din cei 18 consilieri locali prezenți la ședință, doar 13 au votat „pentru”, cei din PSD optând pentru „abținere”, care se contabilizează drept un vot negativ.
„Îmi pare rău că în ședința de astăzi (n.r. ieri) nu a trecut acel proiect cu contorizarea, care intră în atribuțiile autorității locale. Vrem să ne asigurăm că sucevenii plătesc ceea ce consumă, la nivel de scară de bloc. Voi face din nou acest demers, în noul Consiliu Local, voi avea discuții cu toate grupurile de consilieri și sper ca în prima ședință să treacă acest proiect, de care depinde și alocarea finanțărilor de la Guvern”, a spus la finele ședinței primarul Ion Lungu, care a precizat că va merge curând la București, pentru a discuta de alocarea acestor fonduri, astfel încât repartizarea să nu se facă prea târziu, la final de an, când nu mai pot fi folosite.



Recomandări