Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 13 iun 2016 - Anul XXI, nr. 137 (6250)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Statistică

Aproape 5.000 de suceveni, dintre cei 6.095 care au murit anul trecut, s-au stins din cauza bolilor de inimă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un avertisment serios în privinţa riscului afecţiunilor cardio-circulatorii este transmis de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava, în condiţiile în care datele statistice în privinţa sănătăţii populaţiei judeţului sunt îngrijorătoare.

Conform informaţiilor furnizate de conducerea DSP Suceava, la sfârşitul anului trecut în evidenţele medicilor se aflau 80.893 de oameni care suferă de boli hipertensive, adică 11,24% din populaţia judeţului. Defalcat, cu cardiopatie ischemică sunt 40.385 de cazuri, cord pulmonar cronic -  1.351 de cazuri, boli cerebro-vasculare – 9.332 de cazuri. Cu afecţiuni asociate, cele mai multe cazuri sunt cu diabet zaharat – 24.791 de cazuri, adică 3,56% din populaţia judeţului, urmate de obezitate – 12.738 de cazuri, adică 1,91%.

 

Numărul bolnavilor cu hipertensiune creşte, cel al medicilor cardiologi scade

La cazuri noi înregistrate în 2015, hipertensiunea (HTA) se menţine pe primul loc, cu 5.223 de cazuri noi, din care 3.125 în mediu urban şi 2.098 în rural. Urmează cardiopatia ischemică – 2.410 cazuri noi, bolile cerebro-vasculare – 1.155 şi diabet – 2.014 cazuri noi.

Bolile aparatului cardio-circulator sunt principala cauză de deces în judeţul Suceava. Cifrele înregistrate de DSP arată că din totalul de 6.095 de decese care au fost în judeţ în anul 2015, 4.907 au fost din cauza bolilor aparatului cardio-circulator (81%): HTA - 421 de decese, infarct miocardic acut - 543, alte forme de cardiopatie ischemică - 1.118 decese, boli cerebro-vasculare - 1.326, cord pulmonar cronic – 126 de decese.

Evidenţa arată ca fiind mai mult decât necesară campania derulată pentru o perioadă de cinci ani, 2013-2018, de Liga Internaţională pentru Hipertensiune (World Hypertension League), cu tema ”Cunoaşteţi-vă valorile presiunii arteriale!”, pentru creşterea gradului de conştientizare privind hipertensiunea arterială în rândul tuturor populaţiilor lumii.

Despre sensibilizarea oamenilor despre riscurile HTA şi încurajarea metodelor de diagnosticare precoce şi prevenire a acestei maladii şi a complicaţiilor acesteia este, din păcate, mai uşor de scris în pliante şi în presă decât de realizat practic, în condiţiile în care numărul de medici cardiologi din judeţ scade constant. Bolnavul este depistat poate de medicul de familie cu HTA, dar programările la cardiolog în ambulatoriile de specialitate se fac de pe o lună pe alta, un cardiolog având dreptul să acorde doar 19 consultaţii gratuite şi EKG-uri pe zi. În spital, bolnavul ajunge de regulă într-o stare avansată a bolii.

În municipiul Suceava sunt nouă cardiologi, dintre care în Policlinica Areni lucrează doar unul. În Fălticeni, Gura Humorului şi Solca nu există cardiolog, iar la Câmpulung Moldovenesc un singur medic are această specialitate. Practic, mai mult de jumătate din judeţ este deservită de cei nouă cardiologi din municipiul Suceava, din spital, policlinică şi cabinete private. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aproape 5.000 de suceveni, dintre cei 6.095 care au murit anul trecut, s-au stins din cauza bolilor de inimă.
 Vizualizări articol: 6472 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Aproape 5.000 de suceveni, dintre cei 6.095 care au murit anul trecut, s-au stins din cauza bolilor de inimă5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei