Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 11 iun 2016 - Anul XXI, nr. 136 (6249)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Explicaţii magistraţi

De ce trebuie să stea în puşcărie comisarul-şef Ioan Nicuşor Todiruţ

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Curtea de Apel Iaşi a stabilit că fostul şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Suceava, comisarul-şef Ioan Nicuşor Todiruţ, trebuie să stea în închisoare pentru o perioadă de 3 ani şi 10 luni. Condamnarea este cu executare, la fel cum s-a întâmplat şi în cazul naşului lui Todiruţ, comisarul-şef Alexa Teodorovici, fost şef al Serviciului Logistic. Închisoare cu executare a primit şi omul de afaceri Constantin Bujoreanu, administratorul firmei SC Servicii Comerciale SRL Suceava, societate de la care IPJ Suceava a cumpărat, la preţ supraevaluat, clădirea din strada Universităţii, acolo unde îşi desfăşoară activitatea Poliţia Municipiului Suceava.

În acelaşi dosar au mai primit condamnări cu executare şi doi experţi ANEVAR. Gheorghe Licurici va avea de executat 2 ani de închisoare. Celălalt evaluator ANEVAR, Mihai-Sorin Muntean, a primit 3 ani cu executare.

Magistraţii de la Curtea de Apel Iaşi ne-au transmis un extras al motivării prin care cei cinci inculpaţi au fost condamnaţi la pedepse cu executare, cu menţiunea că sentinţa nu este definitivă şi poate fi atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

 

Ce trebuia să facă Todiruţ şi a ocolit cu bună ştiinţă

În primul rând, judecătorii ieşeni au ajuns la concluzia că în cazul achiziţionării sediului Poliţiei Municipiului Suceava, cu suma de 11,9 milioane de lei, nu s-au parcurs toţi paşii legali.

„Inculpatul Todiruţ Ioan Nicuşor răspundea pentru organizarea întregii activităţi de gestionare a patrimoniului, pentru folosirea în condiţii de legalitate, eficacitate, economicitate şi eficienţă a tuturor resurselor materiale, financiare sau de orice altă natură, puse la dispoziţie pentru achiziţii publice. Cu atât mai mult, având în vedere aceste atribuţii, inculpatul Todiruţ Ioan Nicuşor trebuia să se preocupe de elaborarea şi aprobarea acestei proceduri de achiziţii pentru a fi astfel respectate principiile stabilite de OUG nr. 34/2006”, se arată în motivarea magistraţilor de la Curtea de Apel Iaşi.

Mai mult, judecătorii spun că susţinerile inculpaţilor, potrivit cărora s-a discutat cu reprezentanţii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Suceava despre elaborarea procedurii de achiziţie a celor două imobile (sediul Poliţiei Municipiului Suceava şi sediul Poliţiei Câmpulung Moldovenesc), sunt nereale, deoarece o astfel de procedură a fost elaborată ulterior, pentru achiziţia sediului Administraţiei Financiare Gura Humorului.

În plus, pentru că pentru anul 2006 nu erau asigurate fonduri privind achiziţia unui sediu de poliţie la Suceava, procedura nu se putea realiza.

„Inculpatul Todiruţ Ioan Nicuşor avea obligaţia să avizeze proceduri scrise privind procedura de achiziţie, care să fie aprobate de MAI şi IGPR. Nu numai că nu a fost înaintată spre aprobare Ministerului Administraţiei şi Internelor sau Inspectoratului General al Poliţiei Române o astfel de procedură, dar nici măcar nu a fost elaborat un astfel de document pentru a fi un ghid orientativ în demersurile şi activităţile ce aveau ca scop achiziţia imobilului destinat Poliţiei Municipiului Suceava”, se mai arată în motivarea judecătorilor ieşeni.

 

Au cumpărat spaţiu mai mult decât era necesar

Judecătorii au mai stabilit că a fost sărită şi etapa stabilirii necesarului de spaţiu corelat cu numărul poliţiştilor, suprafeţele necesare arestului, spaţii de parcare/garare, padoc câini, spaţii destinate activităţilor colective şi celor destinate relaţiei cu publicul. Serviciul Logistic din cadrul IPJ Suceava avea obligaţia să calculeze necesarul de spaţiu în funcţie de numărul lucrătorilor Poliţiei municipiului Suceava din 2006. Astfel, la data achiziţiei sediului Poliţiei Municipiului Suceava, pe 2 noiembrie 2006, efectivul era format din 130 cadre, din care 28 ofiţeri, 99 agenţi şi 3 angajaţi pe bază de contract care ar fi trebuit să se mute în noul sediu. De asemenea Poliţia avea în dotare la aceea dată un număr de 15 mijloace de transport.

„Conform articolului 2 din OMAI nr. 747/1998 suprafaţa folosită ca birouri de un angajat al poliţiei este de 5 mp, iar dacă utilizează calculatoare, planşete sau aparatură specifică este de 6 mp, de unde rezultă o suprafaţă normată de 780 mp pentru birourile celor 130 cadre ale Poliţiei mun. Suceava, comparativ cu suprafaţa totală desfăşurată de 2.275 mp a imobilului din municipiul Suceava, str. Universităţii. Suprafaţa clădirii este excedentară chiar dacă se are în vedere şi suprafaţa spaţiilor destinate desfăşurării activităţilor colective, de deservire, destinate activităţii cu publicul ori pentru executarea altor activităţi specifice muncii de poliţie. Nu există la dosarul de achiziţie un document prin care Serviciul Logistic din cadrul IPJ Suceava, al cărui șef era inculpatul Teodorovici Alexa, să fi calculat şi stabilit necesarul de spaţiu corelat cu numărul poliţiştilor din cadrul Poliţiei municipiului Suceava, suprafeţele necesare arestului, spaţii de parcare/garare, padoc câini, spaţii destinate activităţilor colective, cele destinate relaţiei cu publicul”, se mai specifică în motivarea instanţei de judecată.

 

Au dat 11,9 milioane de lei pe un sediu fără arest şi parcări

Mai mult, potrivit Hotărârii de Guvern din 21 aprilie 1997, pentru buna funcționare a sediului de poliţie, trebuia să se asigure spaţii arest şi adăpost ALA în suprafaţă de 575 mp, spaţii garare în suprafaţă de 415 mp şi padoc câini în suprafaţă de 65 mp.

„Nici în prezent sediul Poliţiei municipiului Suceava, achiziţionat de la SC Servicii Comerciale SRL la 2 noiembrie 2006, nu dispune de arest propriu, padoc câini, spaţii de garare sau parcare proprie pentru autoturismele din dotare, cele aparţinând cadrelor de poliţie sau vizitatorilor. Astfel poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Suceava utilizează astfel de dotări aflate în apropierea sediului IPJ Suceava sau din parcarea Complexului comercial Kaufland. Neexistând spaţiu de parcare şi garare, după achiziţia imobilului pentru Sediul Poliţiei municipiului Suceava, Inspectoratul de Poliţie a Judeţului Suceava a solicitat Consiliului Local Suceava darea în administrare, pe o perioadă de 10 ani, a unei parcări în suprafaţă de 810,8 mp – în vecinătatea clădirii, solicitare ce a fost respinsă însă printr-o Hotărâre de CL Suceava din 27 septembrie 2007”, se mai arată în motivarea judecătorilor ieşeni.

 

Achiziţia sediului Poliţiei Municipiului Suceava s-a făcut într-un total secret

Magistraţii de la Curtea de Apel Iaşi au concluzionat că la achiziţia sediului Poliţiei Municipiului Suceava nu s-a respectat nici etapa efectuării unui studiu de piaţă privind oferta specifică de imobile care ar îndeplini condiţiile necesare funcţionării a două sedii de poliţie municipale.

„Reprezentanţii Serviciului Logistic condus de inculpatul Teodorovici Alexa nu au întocmit studii şi prospecţiuni de piaţă privind oferta specifică de imobile care să îndeplinească condiţiile necesare funcţionării Poliţie municipiului Suceava, nefiind identificate astfel de documente la dosarul de achiziţie”, se arată în motivarea magistraţilor ieşeni.

De asemenea, etapa mediatizării intenţiei de achiziţie, a identificării clădirilor, a discuţiilor şi negocierilor preliminare a fost ocolită.

„Nu s-a făcut publică intenţia IPJ Suceava de a achiziţiona un imobil pentru sediul Poliţiei municipiului Suceava, nu s-au transmis anunţuri de informare în presa locală, naţională şi Monitorul Oficial partea a VI-a, nu s-au transmis adrese către persoane fizice, juridice, instituţii publice de la care existau premisele obţinerii de oferte (conform studiilor şi prospecţiunilor de piaţă ce ar fi trebuit să fie întocmite), nu există la dosarul de achiziţie documente care să ateste că au fost consultate ziarele, internetul etc. Lipsa transparenţei şi a tratamentului egal faţă de alţi ofertanţi a fost în măsură să înlăture orice formă de concurență, să conducă la rezultate discriminatorii şi de natura celor în care IPJ Suceava a achitat pentru imobilul din municipiul Suceava, str. Universităţii, nr. 19, o sumă mai mare decât valoarea de piaţă reală a imobilului”, au mai arătat magistraţii.

 

Nu s-a făcut o analiză între varianta închirierii şi cumpărării

Primul contact pe linia achiziţiei sediului de lângă Kaufland s-a derulat în februarie 2006. La mijlocul lunii respective SC Servicii Comerciale SRL a trimis o adresă către IPJ Suceava în care se precizează că imobilul situat în municipiul Suceava, str. Universităţii, nr. 19, este proprietatea acestei firme şi o oferă pentru închiriere sau pentru vânzare.

„La dosarul de achiziţie nu se regăseşte vreun document de analiză economică întocmit de inculpatul Teodorovici Alexa privind avantajele cumpărării imobilului de către IPJ Suceava, comparativ cu varianta închirierii acestuia. Mai mult decât atât, înainte de a se demara procedura de achiziţie a imobilului de la SC Servicii Comerciale SRL şi a se lua o decizie favorabilă achiziţiei acestuia, reprezentanţii Serviciului Logistic al IPJ Suceava, cu ocazia analizării oportunităţii achiziţiei comparativ cu a închirierii imobilului, aveau obligaţia de a calcula şi determina, din dispoziţia inculpatului Teodorovici Alexa, eficienţa economică a achiziţiei faţă de închirierea imobilului. Nu s-a efectuat o analiză economică comparativă între varianta achiziţiei şi cea a închirierii. Principala obligaţie a inspectorului-şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Suceava şi a comisiei de negociere în procedura achiziţiei unui imobil era respectarea principiului eficienţei folosirii fondurilor publice. Pentru respectarea acestui principiu trebuia făcută o analiză a rapoartelor de evaluare întocmite de experţii ANEVAR cu privire la stabilirea valorii estimative de piaţă a proprietăţii care urma să fie achiziţionată în condiţiile în care existau contradicţii majore”, se mai arată în motivarea magistraţilor de la Curtea de Apel Iaşi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului De ce trebuie să stea în puşcărie comisarul-şef Ioan Nicuşor Todiruţ.
 Vizualizări articol: 12312 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
De ce trebuie să stea în puşcărie comisarul-şef Ioan Nicuşor Todiruţ5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Karma, Todi ! Ia seama ! trimis de
(12 iun 2016, 04:13:27
Todi Pai Todi, draga, omul asta era un AS in meseria asta tampita, de a identifica si prinde hoti ! Tu, draga Todi, nici nu stii cum arata hotii, decat poate daca ai citit carti de Agatha Christie sau ai vazut filme cu Columbo !
Dar de Apopii Dan - iti amintesti cum l-ai mazilit, doar pentru ca nu a vrut sa-ti jure credinta ? Deh, omul jurase credinta Patriei, nu tie ! Si pe buna dreptate ca te-a refuzat.
Ehe, Todi draga, o sa ai la dispozitie aproape 4 ani sa iti purifici un pic Karma !
Dar repet: Nu ma bucur pentru ce ai de tras de-acum !draga,
te-a urmarit propria ta Karma, my friend !
Pacat de tine, ca ti s-a urcat "puterea" la cap si ai adus in politie toti jandarmii (care varsau gusa inca pe cand lucrai la " doi si-un sfert" ) !
Ai crezut ca ei sunt mai destepti doar pentru ca erau mai obedienti ?
Ei uite ca acum o sa mergi la bulau - si, sincer, nu ma bucur pentru asta - tocmai din cauza ca jandarmul Alexa Teodorovici ori a fost incompetent, ori nu a avut puterea sa se opuna ordinelor tale.
Nu vreau sa cred ca a eludat legea cu buna stiinta (ori pentru vreun comision ascuns), vreau sa cred ca a ocolit procedurile legale doar pentru ca e obedient fata de dumneata si a respectat intocmai ordinul pe care i l-ai dat ! Acela de a grabi procedura de achizitie a cladirii.
Chiar imi pare rau ca te vei muta la Mititica.
Dar, domnia si prostia se platesc in ziua de azi !

PS: Iti amintesti cum i-ai cerut comisarului Tauciuc Victor - Dumnezeu sa-l odihneasca ! - sa isi dea demisia sau sa se pensioneze ? Omul a avut un soc si i-a cedat inima inainte de vreme, cand ai inceput sa-i faci zile fripte.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Hribi cu usturoi Iată deliciu rustic de vară, care până acum câțiva ani se putea savura numai în restaurante de lux sau pensiuni de la munte. Între timp s-au schimbat multe și hribii pot fi găsiți lesne proaspeți în piețe pretutindeni... Citeşte