Paradoxal

Votul dat pentru PSD la primari și Consilii Locale nu se regăsește și la votul pentru Consiliul Județean Suceava



Rezultatele alegerilor pentru Consiliul Județean Suceava
Rezultatele alegerilor pentru Consiliul Județean Suceava

Analiza votului politic pentru Consiliul Județean Suceava arată o situație surprinzătoare, comparativ atât cu media națională, cât și cu votul pentru primari și consilieri locali. Ieri, la ora 18.00, Biroul Electoral Județean Suceava centralizase voturile pentru Consiliul Județean din 462 de secții de votare, din cele 555 din județ, iar rezultatele oficiale erau următoarele: PNL – 47,27%, PSD – 40,81%, PMP – 4,58%, ALDE – 4,25%. Procentul obținut de partide pentru primari, după centralizarea voturilor în 110 circumscripții, din 114 existente, a fost de 45,95% PSD, 36,77% PNL, 4,78% ALDE, 4,62% PMP. Rezultatul pentru Consiliile Locale din județ, în același număr de circumscripții centralizate, a fost de asemenea în favoarea PSD, cu 43,03%, urmat de PNL – 35,51%, PMP – 5,07% și ALDE – 4,93%.
Dacă urmărim harta voturilor, constatăm că într-un număr semnificativ de localități în care alegătorii au votat pentru primari și consiliu majoritar PSD, pentru Consiliul Județean votul s-a îndreptat către PNL. Diferența este în medie între 7 și 10 procente. Pentru o analiză comparativă am utilizat rezultatele numărătorii paralele efectuate de partide.
De exemplu, în Cajvana alegerile au fost câștigate cu 60% de primarul PSD Gheorghe Tomăscu, iar votul pentru CJ a fost majoritar pentru echipa lui Gheorghe Flutur, de la PNL – 41,26%. PSD a avut la Cajvana doar 39,48% din voturi.
Tot spre Flutur și lista lui de consilieri au mers majoritar și voturile de la Milișăuți, oraș cu primar PSD, la Arbore sau Brodina, unde PNL a avut pentru CJ un procent de 53,34. La Moara, primăria a fost câștigată de candidatul PSD și 53,96% din voturile pentru CJ au fost date pentru liberali. La fel la Păltinoasa – 54,14%, Pătrăuți – 51,52%. La Pârteștii de Jos, primarul PSD a avut 60%, însă pentru CJ votul majoritar a fost spre PNL, 56,25%. La fel la Straja, Stroiești și Todirești.
În alte localități, preferințele alegătorilor s-au îndreptat spre aceeași formațiune politică, însă diferența între votul dat pentru primar și Consiliul Local și cel pentru lista de candidați ai partidului la Consiliul Județean depășește 20%. Cele mai multe situații de acest gen se înregistrează tot în cazul PSD, unde votul pe plan local nu s-a transferat și la candidații pentru deliberativul județean.
PSD are primari cu scoruri uriașe, dar votul nu se regăsește și la președintele PSD, Cătălin Nechifor, pentru CJ
Acest lucru este mai vizibil în cazul primarilor care au obținut scoruri uriașe în aceste alegeri, de peste 80%. Astfel, la Volovăț primarul PSD, Ioan Vicol, a câștigat alegerile cu 87%, în timp ce votul pentru CJ este de 66,61%. La Zamostea, localnicii au votat în proporție de 73% pentru candidatul PSD, Vasile Haliuc, dar pentru lista PSD la Consiliul Județean, deschisă de președintele PSD Suceava, Cătălin Nechifor, au votat doar 64,95% dintre votanți. La Zvoriștea, primarul PSD are 70% dintre voturi, la CJ au votat pentru PSD doar 56,94%; la Verești 80% dintre voturi au fost pentru primarul PSD, pentru PSD la Consiliul Județean – 63,23%; Ulma – primarul PSD 90%, la CJ social-democrații au 64,96%; Udești – 65% pentru primar, 51,4% pentru CJ; Sucevița – 85% pentru primar, 55,98% pentru CJ; Siminicea – 65% pentru primar, 50,64% pentru CJ; Preutești – primarul PSD obține nu mai puțin de 80%, în timp ce aceeași formațiune politică nu a luat mai mult de 63,85% din voturile pentru CJ; Panaci – 42% pentru primar, 36,74% pentru CJ. La Calafindești, Ciprian Porumbescu, Cornu Luncii, Coșna, Crucea, Dorna Arini, Drăgoiești, Drăgușeni, Dumbrăveni, Fântâna Mare, Forăști, Gălănești, Grămești, Grănicești, Hănțești, Breaza, Boroaia, Berchișești, Fălticeni sau Frasin, PSD s-a confruntat cu aceeași situație.
La Berchișești, de exemplu, Violeta Țăran de la PSD a obținut 85% din voturi, dar la Consiliul Județean PSD n-a trecut de 61,41%. La Frasin, Marinel Bălan a avut 77% din voturi, în timp ce la CJ, PSD a obținut doar 46,63%.
PNL a fost în situație similară la Vatra Dornei, unde primarul Ilie Boncheș a fost ales cu 70% din voturi, dar la Consiliul Județean PNL a obținut doar 44,08%. La Botoșana, în schimb, votul pentru PNL la CJ a fost mai mare decât cel obținut de candidatul partidului. Ioan Ghiață a câștigat cu 75%, în timp ce pentru lista de candidați PNL la Consiliul Județean au fost 83% dintre voturi.
Altfel, diferențele dintre scorul candidatului PNL și cel al partidului pentru Consiliul Județean au fost de doar câteva procente.


Rezultatele alegerilor pentru funcția de primar, pe partide politice
Rezultatele alegerilor pentru funcția de primar, pe partide politice
Rezultatele alegerilor pentru Consiliul Județean Suceava
Rezultatele alegerilor pentru Consiliul Județean Suceava


Recomandări

Demersul lui Gheorghe Șoldan și al celor 92 de primari din județ către premierul Bolojan a fost ascultat de Guvern. Proiectele pe „Anghel Saligny” vor continua

Președintele CJ Suceava și 92 de primari suceveni, din PSD, PNL și USR, au transmis o scrisoare deschisă premierului și Guvernului

Zeci de formații din șase țări au adus și anul acesta folclorul autentic la Câmpulung Moldovenesc, în cadrul Festivalului Internațional „Întâlniri Bucovinene”

Zeci de formații din șase țări au adus și anul acesta folclorul autentic la Câmpulung Moldovenesc în cadrul Festivalului Internațional „Întâlniri Bucovinene”

Zeci de formații din șase țări au adus și anul acesta folclorul autentic la Câmpulung Moldovenesc în cadrul Festivalului Internațional „Întâlniri Bucovinene”