Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 6 iun 2016 - Anul XXI, nr. 131 (6244)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Concluzii

Protestul profesorilor, de la Bucureşti, nu a avut efectul dorit

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Aproximativ 10.000 de angajaţi din sistemul de învăţământ au protestat pe 1 iunie, la Bucureşti, nemulţumiţi de propunerile salariale pe care le-au primit de la Ministerul Muncii.

A fost cea mai mare mişcare sindicală din ultimii şase ani, după cum afirmă liderul Uniunii Judeţene a Sindicatelor „Pro – Educaţia” Suceava, Traian Pădureţ, însă acţiunea de la Bucureşti a fost o reuşită doar din punct de vedere al numărului participanţilor.

„Din relatările făcute de televiziuni s-a desprins ideea că acestea nu prea au fost impresionate de acțiunea federațiilor din învățământ”, a spus Pădureţ. Acesta a completat că neimpresionați au fost și guvernanții care pregătesc majorări salariale care avantajează doar o parte a angajaţilor din învăţământ. Se preconizează o Ordonanţă care va acorda 5%, începând cu 1 august 2016, care va face doar corecții în partea de jos a grilei, pentru a nu mai exista suprapuneri a unor clase de salarizare, și 5% din decembrie 2017.

De partea cealaltă, preşedintele Alianţei Sindicatelor din Învăţământ (ASI) Suceava (sindicat cu circa 9.000 de membri în judeţ), prof. Giani Leonte, a subliniat faptul că în urma acţiunii din Capitală „concluziile care se desprind sunt triste, ca aproape de fiecare dată”.

„Guvernul României anunță intenția de a publica în Monitorul Oficial Ordonanța privind salarizarea în sistemul bugetar, în forma pe care o stabilise inițial, fără a ţine cont de solicitările noastre în cadrul aşa-ziselor negocieri. Ceea ce ne pune pe gânduri este faptul că minciuna a ajuns la rang de politică a statului şi noi nu însemnăm nimic nici în faţa guvernanţilor şi nici în faţa profesorului preşedinte Iohannis”, a arătat Giani Lente.

 

Păreri diferite privind boicotarea examenelor naţionale

Pefondul anunţului referitor la publicarea Ordonanţei privind salarizarea în sistemul bugetar, ASI Suceava consideră că singura pârghie care mai este viabilă este neimplicarea la examenele de evaluare națională și bacalaureat. Giani Leonte este de părere că demersurile începute trebuie continuate și profesorii trebuie să fie solidari până la capăt.

Cealaltă mare federaţie sindicală, „Spiru Haret”, la care este afiliată şi Uniunea „Pro-Educaţia” Suceava, a luat decizia amânării unor acţiuni precum blocarea anului școlar sau boicotarea examenelor.

„Ar fi imoral să ne folosim de examenul de bacalaureat în care sunt implicați elevii din anii terminali. Această hotărâre are ca argument și faptul că ultima încercare de blocare a examenelor de bacalaureat a fost un fiasco – din cauza implicării Inspectoratelor Şcolare – care au găsit foarte repede, prin diverse metode, membri de sindicat care i-au înlocuit pe cei din comisii care refuzau activitatea respectivă. Totodată, s-a luat în discuţie şi faptul că se va intra în concediu și nu va exista un sprijin concret și masiv al membrilor de sindicat!”, a opinat Traian Pădureţ.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Protestul profesorilor, de la Bucureşti, nu a avut efectul dorit.
 Vizualizări articol: 1934 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Protestul profesorilor, de la Bucureşti, nu a avut efectul dorit0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Cu cine sa blochezi anul scolar ? trimis de
( 6 iun 2016, 13:35:30
Are dreptate Paduret. Nu poti bloca anul scolar. Nu ai cu cine ! Sa pui profesorii sa semneze pentru o astfel de forma de protest e o tampenie. Cu ce te incalzesc voturile celor din gradinite, gimnaziu sau invatamantul special ? Ai nevoie de majoritate voturilor profesorilor de la licee. Doar acestia sunt implicati in mod direct la examenele de bac.
Ne-am facut de bafta cu blocarea examenelor in 2010. Am mers la Bucuresti pe 1 iunie sa ne aratam muschii. Nu am impresionat cu nimic pe nimeni. Trebuiesc cautate alte metode de lupta sindicala ! In primul rand sa intelegem ca rolul sindicatelor este altul, iar liderii de sindicat ar trebui sa fie primii care sa inteleaga acest lucru !
2.   Chiar este posibil ? trimis de
( 6 iun 2016, 17:14:07
Dl. Leonte se imbata cu apa chioara ! FSLI (ASIS) solicita prin tabele pozitia membrilor de sindicat in ceea ce priveste blocarea examenelor nationale si a bac-ului.
Cu ce ne vor ajuta votul pozitiv al membrilor de sindicat care lucreaza la gradinite, la gimnaziu si in invatamantul special ? Ei vor fi de acord cu aceste actiuni pentru ca nu sunt direct implicati. Ar fi interesant de avut un vot al membrilor de sindicat care lucreaza in licee si sunt direct implicati la aceste examene. Dar.....unii vor vrea bani de la examene, unii au elevi implicati in examene, unii au ,,obligatii,, catre ISJ si nu pot sa-i refuze....

Daca dl Leonte este dezamagit ca de fiecare data de participarea la miting, de ce ne-a dus ca pe fraieri acolo ? Ca sa nu mai putem de oboseala si de caldura si sa demonstram cat suntem de multi ?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei