Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 27 mai 2016 - Anul XXI, nr. 123 (6236)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Nereguli

UPDATE - Primarul Andriciuc lua şpagă în oi şi bani. Secretara Râşca lua bani şi produse de la hipermarket. Cei doi au fost ajutaţi de poliţistul Cucerca

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

UPDATE: Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au pus în mișcare acțiunea penală și au dispus luarea măsurii controlului judiciar, pentru o durată de 60 de zile, începând cu data de 27 mai 2016, față de inculpații:

ANDRICIUC VASILE, primar al comunei Șcheia, județul Suceava, pentru săvârșirea infracțiunilor de

două infracțiuni de luare de mită

trafic de influență,

abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite

două infracțiuni de fals intelectual,

RÎȘCA LUMINIȚA, secretară a Primăriei comunei Șcheia, județul Suceava, pentru săvârșirea infracțiunilor de

luare de mită,

două infracțiuni de fals intelectual,

complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, complicitate la infracțiunea de luare de mită,

dare de mită,

CUCERCA CONSTANTIN, ofițer de poliție judiciară în cadrul Poliției Municipiului Suceava – Biroul de Investigații Criminale, pentru săvârșirea infracțiunilor de

luare de mită

trafic de influență.

În cazul primarului ANDRICIUC VASILE și a secretarei primăriei RÎȘCA LUMINIȚA, între obligațiile impuse prin controlul judiciar figurează aceea de a nu exercita profesia, meseria sau de a nu desfășura activitatea în exercitarea căreia a săvârșit fapta

Din ordonanța de dispunere a controlului judiciar întocmită de procurori a rezultat că există date și probe potrivit cărora:

În primăvara și toamna anului 2013, inculpatul Andriciuc Vasile, în calitate de primar al comunei Șcheia, județul Suceava, a pretins și primit de la denunțător, prin intermediar, în două tranșe, suma totală de 4.000 lei, pentru a-și exercita influența pe lângă consilierii locali, în vederea adoptări unei hotărâri de către Consiliul local al comunei Șcheia, prin care s-a încuviințat înstrăinarea prin vânzare către denunțător a unui teren de 7,2 hectare care aparținea primăriei. Pentru a obține votul majoritar în consiliul local, denunțătorului i s-a pretins anterior suma de 10.800 euro.

Ulterior, hotărârea de consiliu a fost atacată de Instituția Prefectului la instanța de contencios administrativ, fiind desființată ulterior.

Pentru a-l sprijini pe denunțător în relația cu primarul Andriciuc Vasile și pentru a introduce pe ordinea de zi a ședinței consiliului local propunerea de vânzare a unor suprafețe de teren, inculpata Rîșca Luminița a primit, în mod repetat, în perioada primăvara anului 2013 - aprilie 2016, de la denunțător, contravaloarea produselor pe care și le achiziționa (în valoare totală de aproximativ 15.000 lei), în principal, de la hipermarketuri din municipiul Suceava.

Ulterior, primarul Andriciuc Vasile a acceptat încheierea, în condiții de nelegalitate, a unui contract de concesiune antedatat (nr. 3109/20.05.2011) pentru o suprafață de 79 de hectare pășune exploatată de denunțător, contract încheiat cu încălcarea dispozițiilor legale care reglementează atribuirea prin licitație publică a suprafețelor cu destinația de pășune. Contractul era antedatat, angaja în raporturi juridice Primăria Comunei Șcheia, jud. Suceava, cu consecințe păgubitoare pentru persoanele ce ar fi putut participa și aveau dreptul să participe la licitarea suprafețelor de teren cu destinația de pășune, aceasta în condițiile în care, sub același număr, exista deja încheiat și înregistrat un contract de concesiune pe numele altei persoane. Proiectul de contract a fost întocmit de secretara Primăriei Rîșca Luminița, cea care l-a și avizat spre legalitate și semnat de către primar.

În toamna anului 2013, primarul Andriciuc Vasile a pretins și primit, prin intermediar, de la martorul denunțător, 11 ovine în valoare de 3.600 euro, în schimbul cărora a încheiat, fără nicio altă formalitate, un contractul de arendă pentru suprafața de 93 hectare de pășune, contract nr. 683/11.02.2013.

Și acest contract de arendare a fost antedatat, nefiind întocmit nici după Legea nr. 214/2011 și nici după prevederile OUG nr. 34/2013, întrucât ambele texte normative care reglementează organizarea, administrarea și exploatarea pajiștilor nu prevăd arenda ca formă a posesiei vreunei suprafețe de pășune, legea prevăzând doar 2 situații, și anume concesiunea sau închirierea, supuse ambele procedurii licitației.

Pentru că în temeiul contractului de arendă nu puteau fi primite subvenții, Rîșca Luminița a întocmit un proiect de contract de concesiune fără să existe vreo vreo hotărâre de consiliu local privind scoaterea la licitație, dar purtând același număr 683/11.02.2013. Acesta a fost semnat de primar și avizat pentru legalitate de secretara primăriei.

În luna noiembrie 2015, în contextul deschiderii, la Poliția Municipiului Suceava – Biroul de Investigații Criminale, a unui dosar penal ca urmare a unei plângeri în legătură cu modalitatea de concesionare, de către Primăria Șcheia, a unor terenuri, inculpatul Cucerca Constantin, ofițer de poliție în cadrul Poliției Municipiului Suceava, a pretins de la Rîșca Luminița și de la denunțător achiziționarea unei suprafețe de 2 hectare teren, pentru o rudă, promițând că, în schimb, va tergiversa efectuarea activităților de urmărire penală din dosarul respectiv.

La data de 26.04.2016, inculpatul Cucerca Constantin a pretins de la denunțător suma de 3.000 lei, pentru a-i remite unui alt ofițer de poliție, astfel încât acesta să continue demersurile de tergiversare a cauzei pe care ar fi urmat să o preia ca urmare a pensionării lui Cucerca Constantin.

Întrucât problemele legate de suprafața de 79 ha erau incerte, dată fiind existența în paralel a două contracte de concesiune, ca și a altor sesizări pe rolul Prefecturii Suceava – Corpul de control al prefectului, cât și pe rolul organelor de urmărire penală, la data de 28.12.2015, primarul Andriciuc Vasile a pretins, prin intermediar, o sumă cuprinsă între 10.000 și 15.000 euro, pentru a face demersuri conform competențelor sale, astfel încât suprafața de teren să îi fie reatribuită denunțătorului.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpații ANDRICIUC VASILE, RÎȘCA LUMINIȚA și CUCERCA CONSTANTIN trebuie să respecte următoarele obligații:

a) să se prezinte la Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a corupției și la instanța de judecată ori de câte ori este chemat;

b) să informeze de îndată Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a corupției și instanța de judecată cu privire la schimbarea locuinței;

c) să se prezinte la Poliția Mun. Suceava, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat;

d) să nu depășească teritoriul României, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului competent;

e) să nu se apropie de anumite persoane menționate în ordonanțele de control judiciar și să nu comunice cu aceștia direct sau indirect, pe nicio cale;

f) să comunice periodic, conform programului de supraveghere, informații relevante despre mijloacele sale de existență;

g) să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme.

Inculpaților li se atrage atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar pe cauțiune se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

În prezenta cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 

 

UPDATE: Astăzi, în jurul orei 9.45, primarul Vasile Andriciuc şi secretara Luminiţa Râşca au ieşit din sediul DNA. După aproape cinci ore de audieri, procurorii anticorupţie au decis instituirea controlului judiciar împotriva celor doi pentru o perioadă de 60 de zile. Asta înseamnă că primarul şi secretara primăriei se întorc acasă, dar au o serie de interdicţii generate de măsura controlului judiciar, iar în cazul primarului Andriciuc una dintre aceste măsuri este interdicţia de a-şi practica meseria.

 

O amplă acţiune a procurorilor de la structura centrală a Direcţiei Naţionale Anticorupţie s-a derulat ieri, începând cu orele prânzului, la Primăria Şcheia. Reprezentanţii DNA au precizat că nu pot oferi, în acest moment, amănunte suplimentare despre această anchetă.

La finalul percheziţiilor, care s-au prelungit până spre seară, în jurul orei 19.00, primarul Vasile Andriciuc şi secretara primăriei, Luminiţa Râşca, au fost duşi la Bucureşti în vederea audierilor.

Tot ieri, reprezentanţii DNA au ajuns şi la Prefectura Suceava. Aici a fost vizat Serviciul Arhivă, de unde s-au ridicat mai multe documente, toate care au legătură cu ceea ce se petrece la Şcheia.

După câte se pare, percheziţiile au fost generate de un denunţ al unui localnic, Florin Waclawski. Acesta a reclamat că ar fi dat mită mai multor angajaţi din Primăria Şcheia pentru a obţine un teren pe care urma să-şi ridice o fermă.

În şedinţa de Consiliu Local din luna martie un val de acuzaţii s-au abătut asupra primarului Vasile Andriciuc, a secretarei Luminiţa Râşca, dar şi a unui consilier local, Ovidiu Cerlincă.

Întrebat de consilierii locali cui a dat şpagă, Florin Waclawski a precizat următoarele: „Domn primar, aveţi ceva de spus? Domnişoara secretară, aveţi ceva de spus? Domnu' Ovidiu (n.n. - Cerlincă), aveţi ceva de spus referitor la banii pe care vi i-am dat pentru concesiune? Domnu' Cojocaru a fost singurul care a spus <n-am nevoie de nici un ban de la tine ca să poţi să-ţi faci o fermă>. După care domnu' Sfecliş a spus <eu n-am nevoie de nici un ban>. Voi ce mi-aţi spus? <Dublaţi>! Fără bani nu vă dau terenul înapoi… Să vă spună domnul Ovidiu care bani o luat şi domnişoara secretară (n.n. - Luminiţa Râşca)… Asta e comisia la care am dat banii, să-mi dea banii înapoi… Da! Probez, pentru că am înregistrat şi filmat şi când am dat la domnişoara secretară şi la domnu' Ovidiu cu acordul lor şi bătrânu' (arată către primarul Andriciuc) nu era de acord cu suma şi a trebuit să o dublez, am dovezi!”

În aceeaşi şedinţă, şi alţi oameni au reclamat că au fost nevoiţi să dea mită pentru a li se rezolva diverse lucruri. O femeie a reclamat că secretara Luminiţa Râşca ar fi luat 1.000 de lei în plic, iar ulterior 150 de euro într-o Biblie, ca să rezolve favorabil o serie de cereri. Vasile Gafiuc, un cioban din comună, a spus că nu a mai plătit concesiunea, şi asta pentru că urma să ajungă la o înţelegere cu primarul din Şcheia.

 

La sfârşitul percheziţiilor au fost ridicate mai multe documente din primărie, care au fost încărcate în duba jandarmeriei. Primarul comunei, Vasile Andriciuc, şi secretara instituţiei, Luminiţa Râşca, au fost ridicaţi şi transportaţi cu două dube ale Jandarmeriei spre structurile centrale ale DNA din Bucureşti.  Cel care le asigură asistenţă celor doi, avocatul Laurian Ostaficiuc, ne-a declarat la ieşirea din primărie:

„E vorba de un mandat de aducere pe numele lui (n.r. primarul Vasile Andriciuc), emis de DNA, structura centrală. Nu ni s-a adus la cunoştinţă de organele de urmărire sau de alte organe nici un fel de învinuire sau o altă calitate a dumnealui (n.r. -  primarul Vasile Andriciuc). O să vedem la DNA, structura centrală, de ce este chemat. Documentele au fost ridicate în baza unui mandat de percheziţie, ca titular al mandatului de percheziţie fiind Primăria Şcheia. Nu ni s-a adus la cunoştinţă  vreo calitate sau vreo învinuire determinată, iar alte detalii asupra unui dosar în lucru nu le cunosc. Singura chestiune care i s-a solicitat dumnealui este să se prezinte în baza unui mandat de aducere la DNA Structura Centrală. Eu îi voi însoţi şi reprezenta pe cei doi (n.r. primarul comunei, Vasile Andriciuc, şi secretara instituţiei, Luminiţa Râşca)la audierile ce vor avea loc la Bucureşti.”

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului UPDATE - Primarul Andriciuc lua şpagă în oi şi bani. Secretara Râşca lua bani şi produse de la hipermarket. Cei doi au fost ajutaţi de poliţistul Cucerca.
 Vizualizări articol: 7028 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
UPDATE - Primarul Andriciuc lua şpagă în oi şi bani. Secretara Râşca lua bani şi produse de la hipermarket. Cei doi au fost ajutaţi de poliţistul Cucerca5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   ¤ trimis de
(28 mai 2016, 08:42:42
Urât.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Salată în straturi, de pui cu ananas Este un preparat  fin, delicat, foarte răcoritor și exotic. Se face repede și se termină de pe platou cu maximă viteză...Avem nevoie de:Un piept mare de pui, fiert, un ananas mic (cca 400g curățat), o lingură de zahăr, o căpățână de... Citeşte